Controversiële experimenten op dierenactivisten

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Er lijkt inderdaad wel iets mis te zijn (Foto: Flickr/niallkennedy)

Neurowetenschapper Bert Bokhoven heeft een groot onderzoek naar dierenactivisten aangekondigd. Volgens hem komt dierenactivisme niet voort uit een ideologie, maar is het te wijten aan een genetische afwijking. Voor zijn neurologische experimenten zal hij tientallen dierenactivisten in het laboratorium opnemen, geïsoleerd in kleine kooien. Ze zullen daar worden blootgesteld aan uiteenlopende onderzoeken.

Het onderzoek kon niet overal op enthousiasme rekenen. Critici noemen het inhumaan en riskant. Volgens internationaal vermaard gedragsgeneticus Bokhoven is het onderzoek echter ‘relatief veilig’. Hij zegt dat de belangen ruimschoots opwegen tegen eventuele risico’s. “De dierenactivisten zijn ook op een professionele manier gevangen toen ze probeerden een nertsenfokkerij binnen te dringen. Hierbij is alles gedaan om stress te voorkomen,” aldus Bokhoven.

“De deelnemers zitten in een omgeving die nauwgezet wordt gecontroleerd. Vervolgens onderwerpen we ze aan een reeks tests. Gemeten worden onder andere hun reacties op stress en pijn, het blootstaan aan extreme koude en hitte, en de omgang met een variabele beloningsstructuur. We nemen neurologische en DNA-samples af om de aanwezigheid van structurele genetische afwijkingen te bestuderen. Daarvoor zullen ze trouwens meestal verdoofd zijn. Verder wordt er prima voor ze gezorgd. Er is een rad aanwezig, we hebben posters in de kooi opgehangen, en de meeste deelnemers krijgen elke dag eten.”

Bokhoven kreeg onlangs een Europese subsidie toegekend voor zijn onderzoek. De volledige titel luidt ‘Genetic abnormalities in ideology-driven primates’. Het onderzoek volgt op eerder succesvol onderzoek naar de genetische eigenschappen van voetbalhooligans.

 1. 1

  Hebben ze al elektroden in de hersenen geplaatst om te proberen ze op afstand te besturen? Is overigens niet zo’n revolutionair idee, dat deed professor Lupardi al in de jaren 50, lees de Kapitein Rob boekjes maar.

 2. 9

  Nou wil ik me best druk maken over inhumane onderzoeken en zo, maar ongedierte mag je toch gewoon verdelgen? Dus waar gaat dit dan over?

 3. 10

  Een stukje praktijk over de heren: Terlet is een zweefvliegcentrum. Dat ligt tegen de Veluwe aan. Men heeft getracht het daar weg te krijgen, want het was zo zielig voor de diertjes. (Vreemd dat een motorcrossbaan wel mag blijven.)

  Maar het veld blijkt ideaal voor van alles en nog wat, ik heb er herten zien lopen, dassen, en zo meer. Die vlieger ging dus niet op. En wat bedachten ze toen? AANWEZIGHEIDSVERVUILING. Gekker kun je het niet bedenken. Kunnen ze die terroristjes daar niet ook op testen? En pijnlijk afmaken als ze zelf ook vervuilen puur omdat ze aanwezig zijn? Probleem meteen opgelost.