Concurrentie vervalsing

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Nog even een serieus onderwerp na alle visuele ongein.
Hier een quote van een Cubaanse nieuwssite:

HUMAN rights organizations, as well as political and social ones, are condemning what they are calling a new form of inhumane exploitation in the United States, where they say a prison population of up to 2 million – mostly Black and Hispanic – are working for various industries for a pittance. For the tycoons who have invested in the prison industry, it has been like finding a pot of gold. They don’t have to worry about strikes or paying unemployment insurance, vacations or comp time. All of their workers are full-time, and never arrive late or are absent because of family problems; moreover, if they don’t like the pay of 25 cents an hour and refuse to work, they are locked up in isolation cells.

Nu moet je Cubaanse berichten over de VS natuurlijk altijd wel met een kilootje zout nemen. Maar ze hebben hier wel een punt.
Ik heb er al moeite mee dat het gevangeniswezen in private handen komt. Door het een “bedrijfstak” te maken, krijg je vanzelf een lobby om toch vooral meer en zwaarder te straffen. En dat lijkt me voorbij gaan aan de intentie van een strafsysteem.
Maar als je dan ook nog eens de gevangenen misbruikt als goedkope arbeidskrachten, is er nog een grotere groep ondernemers met een groot belang. En dus een navenant grotere lobby.
Ik zou eens moeten opzoeken hoeveel die ondernemers in de verkiezingskas van de diverse politici van de VS hebben gestoken.

Reacties (20)

#1 mescaline

De onvolprezen Haring Arie kreeg bij dit werk te horen dat hij blij mocht zijn dat er fabrikanten waren die zich voor gevangenen interesseerden. Jaren ’50 in Nederland.

  • Volgende discussie
#2 mescaline

Gevangenen werden ook wel kapotgetreiterd door het bestuur. Zo vertelt hij van een jongen die tenslotte dol van vreugde de dagen aftelt en na 9 maanden vrijkomt. 15 minuten later is hij weer terug. Wegens eerdere heibel 6 maanden extra erbij gekregen, nu pas verteld. Zenuwinzinking.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 mescaline

Maarrrr, een minieme beloning is cerreweg de geringste der straffen die je in een USA-prison kunt krijgen.
Als je na je straftijd al een aantal mensenrechten wordt afgepakt, dan zal dit zeker niet minder zijn tijdens je straf.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 obsidiaan

goed stuk, inderdaad interesant om verder te bekijken

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Asterix

In min ogen is het een logisch gevolg van ontwikkelingen.
Overheid treedt steeds verder terug en alles moet geprivatiseerd worden om het privatiseren.
Straffen moeten al kunnen worden opgelegd als het misdrijf nog niet is begaan en dan volgt de klacht dat het ons alleen maar geld kost en niets oplevert.
Volgende stap is dat gevangenen verplicht orgaandonor dienen te zijn bij overlijden.
Daarom heb ik er zo’n moeite mee dat we dit systeem in Nederland zo verheerlijken en in alle gruwelijkheid willen invoeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 HansR

Moderne slavernij dus. En niet alleen ind e VS.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Ruud Oost

De staat heeft het monopolie van geweld, dus detentie kan nooit een civiele bedrijfstak zijn. Anders zouden bedrijven een huurmoordenaar in dienst mogen nemen om de concurentie uit te schakelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Ruud Oost

+r

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 HansR

Een eind dus aan de privatisering van die verantwoordlijkheden, die intelligente mensen in de loop van de tijd aan de staat hebben toegekend.

Maar hoe krijgen we die privatiserings/liberaliseringsgeile politici nou zover?

Of moeten we eigenlijk gaan constateren, dat het hele proces van democratische staatsvorming in regressie verkeert en dat we terug gaan naar…

Ja, naar wat eigenlijk?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 nove

Goed, goed!.. het exploitatie nivo wordt gehorizontaliseerd, verbreed en alle criminele populaties zijn de apenkolonies voor de art of liberty states. De logica van ranzige maffia met dollartekens en een rotte feodale mentaliteit.
Geef mensen de keus, in je hok of lever productief werk, verdien je gunsten, vergeet je rechten, dan heet dat eerlijke justitie. Onrecht is immers een individueel en subjectieve ervaring, er zijn geen sociale klassen, alleen individuele ‘burgers’ die tegen zichzelf in bescherming worden genomen en hun ‘repentiontime’, to redeem themselves, boetedoening en berouw met wasknijpers en pizzadozen vouwen, of gen gemanipuleerde groenten verbouwen onder gods eigen favoriete kleurenpalet..het.rood -wit -blauw.. de stars &stripes in een door en door corrupte economie mogen, jaja, mogen verdienen.

Maar bereid u maar voor, hier wordt het voorland van europa en nederland geschetst, dit soort wantoestanden zijn er al, in voormalige kremlinstaten..en wat te denken van de corruptie, chantage en omkoop in ‘sociale’ strafinrichingen in nederland. Incidenten ?
,

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Mihai

Nu snap ik het. Cuba beschermt de Cubanen en sluit ze op in de gevangenis als ze naar de VS willen gaan, zodat hun mensenrechten in de VS niet geschonden worden. Da’s logisch.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Steeph

@Mihai: :-)
Iets met een pot en een ketel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 fritzie

Steeph,
deze snap ik niet: “Door het een “bedrijfstak” te maken, krijg je vanzelf een lobby om toch vooral meer en zwaarder te straffen”

Alsof er in staatsgevangenissen geen absurditeiten voorkomen.
Een overeenkomst met deze private en staatsgevangenis, is dat beiden weinig of geen transparantie hebben ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 fritzie

HansR 9,
Is dat het probleem ?
Of zou het kunnen zijn dat publieke controle ontbreekt ?
Als er net zo kritisch over Staatsgevangenissen als overprivate gevangenissen door de “vrije” pers geschreven zou worden, zou er dan nog een verschil zijn ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 HansR

@fritzie:
Misschien ja. Voldoende publieke controle zou afdoende moeten zijn. Bij de aanvang van de democratie was het natuurlijk de idee dat de regering/parlement garant zou staan voor die publieke controle. En dat blijkt nu bij de privatisering niet te werken.

Maar wellicht werkte die ook al niet toen de gevangenissen nog in de publieke sector zaten.

Punt is natuurlijk dat het hier om verborgen slavernij gaat en daar zou de overheid/publiek – wij dus – op moeten reageren.

Voor je het weet rijdt je een keer te hard en heb je 25 jaar dwangarbeid aan je broek. 1 maand om te beginnen maar dan zit je in het systeem en bega je fout op fout waardoor je steeds een maand erbij krijgt etc…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Jordi

@ Fritzie 14, HansR 15
Heb over hetzelfde na zitten denken. Volgens mij is niet het ontbreken van publiek controle het probleem, maar het uitblijven van publieke verontwaardiging.

In bejaardenhuizen hoor je af en toe over misstanden en dat levert dan een (vaak nog redelijk) beperkte publieke verontwaardiging op. En daar gaat het dan nota bene om onze eigen ouders en grootouders. Kun je nagaan hoe beperkt die verontwaardiging dan is bij eventuele misstanden in gevangenissen. Dat zijn immers maar beesten, die vooral niet moeten denken dat ze in een hotel terecht gaan komen.

Het is daardoor een sector die makkelijk ontspoort en dat is denk ik de voornaamste reden dat je gevangenissen niet moet privatiseren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 HansR

Het is een sector die makkelijk ontspoort maar zeer ook een sector die makkelijk misbruikt wordt. En dan gaan er machtspolitieke krachten werken die het systeem in stand houden. Je kunt je afvragen of daar op eenvoudige wijze wel iets aan te doen is.

Misschien is de reden dat men goedkope arbeidskrachten nodig heeft wel een reden om de gevangenissen anders in te richten en de controle waziger te maken. Voordelen voor velen en het levert goed geld op.

Wie zei het ook al weer? Follow the money

Mmmm. Voer voor conspiristen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Jordi

Dat lijkt me wat vergezocht. De kosten voor de opsporing, rechtspraak en detentie verdien je niet zomaar even terug door ze zakjes te laten plakken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 HansR

Lijkt me op dit moment ook wat ver gezocht vandaar mijn laatste zin ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Steeph

@fritzie #13: Mijn punt is niet dat een private gevangenis beter of slechter is dan een publieke (overheid).
Mijn punt is dat als het gevangeniswezen geprivatiseerd wordt er een bedrijfstak ontstaat die er belang bij heeft dat er meer en langer gestraft wordt. Dat betekent namelijk meer en langer inkomsten. Daartoe zullen zij met geld de politiek omkopen (mn Amerika denk ik nu even aan).
Maar dan laten politici zich dus mogelijk meer drijven door geldelijke belangen en hun eigen (her)verkiezingscampagne bij het bepalen of er meer en zwaardere straffen nodig zijn, dan door het maatschappelijk belang. Waar is de maatschappij mee gediend? Dat is in mijn ogen een heel andere drijfveer.

@Jordi #18: Dat hoeft ook niet. Dat is nu ook niet zo. Maar na de rechtspraak zijn er gewoon vaste kosten voor detentie. En het idee achter privatiseren is dat die kosten lager kunnen zijn. Dan kost het de overheid dus minder geld. Wat er dan vervolgens met het arbeidspotentieel in de gevangenissen gebeurd is een losse zaak.
Maar als die gebruikt wordt, heb je dus wel oneigenlijke concurrentie middels goedkope (gedwongen) arbeidskrachten.

  • Vorige discussie