Columbus of het ei ? De Chinees was eerder !

Zheng He en zijn kaart Maandag krijgt het christen-judeo centristisch denken wellicht een klap in het gezicht als in Beijing een wereldkaart wordt onthuld die moet bewijzen dat nog vóór Columbus, Dias en Magellaan de Chinezen al de volledige wereld in kaart hebben gebracht. De Chinese admiraal Zheng He maakte in de periode 1405-1435 meerdere lange ontdekkingstochten met zijn vloot. Zijn bevindingen werden al in 1418 opgetekend in het boek: “The Marvellous Visions of the Star Raft” . De wereldkaart die maandag aan de pers wordt getoond is een reproductie uit 1763 van het origineel daterend uit 1418 en bevat opmerkelijke details: The commentary on the map, which seems to have been drawn from the original, is written in clear Chinese characters which can still be easily read. Of the west coast of America, the map says: “The skin of the race in this area is black-red, and feathers are wrapped around their heads and waists.” Of the Australians, it reports: “The skin of the aborigine is also black. All of them are naked and wearing bone articles around their waists.” (The Economist)

Zheng He was niet alleen Chinees hij was óók nog eens moslim. He belonged to the Semur caste who practiced Islam (Wikipedia). Iets wat extra hard moet aankomen bij mensen die veel waarde hechten aan de superioriteit van hun christen-judeo identiteit. Maar misschien is er voor hen nog enige hoop en blijkt de kaart een vervalsing of is deze onthulling slechts een viral reclamecampagne in de Zheng He feestperiode die nog loopt tot en met het Olympische jaar 2008 ?

 1. 2

  Leuke post! Waarom wordt dat trouwens nu pas onthuld? Moeten we de schoolboeken aanpassen? Hoe moet het nu verder met ons zelfbeeld?

 2. 6

  Erg interessant.

  Een chinees maakt een kaart in 1418 en ik 1420 is er een portugese kopie? Dat gaat best rap.

  Maar hoe zit het dan met de vikingen? Waren die nog eerder dan de chinezen in amerika?

  Waar staat trouwens dat hij een moslim is? Ik wist niet van het bestaan van chinese moslims.

 3. 7

  Ben met King mee hier.
  Zheng He was meteen weggezuiverd toen ie voet aan Chinse wal zette. Directief was (zoals het vandaag bekend in de oren klinkt) eigen volk eerst, dus “vergeet al je bloody ontdekkingen”. We gaan terug naar af wat in eigen land is het al moeilijk genoeg. Beetje zoals die Mir-kosmonaut, die terugkeert nadat de muur al een jaartje gevallen is.
  Om maar te zeggen, mijn ampele amateurpassie omtrent de Chinese geschiedenis vermeldt nix via studies omtrent moslimzijn van Zheng He.
  En wellicht zijn de Vikings al over de plas gegaan, maar dat doet niets af aan het, ahum; geschiedenisboekfeit dat de Chinezen daar ook al waren.
  Een flux in de historie, dat beiden dat niet geconsolideerd hebben, maar wel het angelaxisch tuig van de richel en geestesgestoorde geestelijken uit Plymouth.
  Zo zie je maar.
  I like the Chinese.

 4. 10

  http://xs.to/xs.php?h=xs64&d=06031&f=kaart.jpg (uit 1421, Gavin Menzies)
  In paar jaar geplanned de wereld aan doen, Chinezen in tegenstelling tot Columbus wisten wat ze konden verwachten, overtuigend boek (gelezen).

  Denk overigens niet dat Chinezen zoiets als eerste waren, Egyptische Cultuur heeft teveel parallelen met even oude Culturen in Zuid-Amerika en Zuid-Oost Aziatische tempels om oceaan reizen tussen die werelddelen uit te sluiten (hoe konden egyptenaren nou geurtjes en make-up hebben die alleen uit Zuid-Amerika kon komen? Als de Bieb van Alexandrie niet was afgefikt hadden we daar misschien meer bewijs al van gehad, enfin. boeiend spul.

 5. 13

  Trouwens, als jullie “Oom Dagobert – verhalen van een steenrijke eend” zouden volgen, hadden jullie dit allang kunnen weten. Keno Don Rosa heeft een verhaal over alle mogelijke ontdekkers van amerika geschreven, en daar komt die plinko ook in voor.

 6. 14

  ‘Oom Dagobert – verhalen van een steenrijke eend’ kennen onze Sargasso vriendjes niet, Kippfest. Dat is namelijk verwerpelijke kapitalistiese lectuur: die smerige geldwolf die een dubbeltje vereerd en niets liever doet dan een duik nemen in zijn geld, BAH BAH!

 7. 15

  Niets mooier dan het christen-judeo centristisch denken een klap verkopen natuurlijk, toch? Zeker voor een naar atheisme neigende agnosticus als ik ben….

  Maar nu ik er over nadenk, waarom is dat eigenlijk zo leuk?

 8. 19

  @Heidekonijn, ik sluit niet uit dat die kopie uit 1763 iets te enthousiast is uitgebreid met extra christen-judeologische kennis. Maar laat dat de deskundigen maar uitmaken, vandaag in Beijing morgen is de kaart In Londen.

 9. 20

  “Jacobine klets weer eens uit de nek. In de jaren 70 hadden lazen wel al Hoe lees ik Donald Duck van Ariel Dorfman.”

  Dat zeg ik toch? ‘Volgens Dorfman draagt de Donald Duck een verderfelijke kapitalistische en imperialistische mentaliteit uit (Dagobert!)’.

  Of wil je nu gaan beweren dat ik letterlijk zou bedoelen dat Sargasso lezers werkelijk niet op de hoogte zijn van het bestaan van Dagobert Duck? Pfffff, als je zo fantasieloos bent, wordt dat een vermoeiende discussie.

 10. 21

  Noormannen?

  O, en dan nog iets: de zoete aardappel. Dat is al enige duizenden jaren een populaire staple food van de polynesiers. De zoete aardappel is echter een Zuid-Amerikaanse plant. Hoe kan dat?

  Het is zelfs wel te verdedigen dat er al voor Columbus Europese vissers naar de overkant gingen om kabeljauw te vissen, maar dat simpelweg geheim hielden om geen goede visgronden te verraden.

 11. 23

  Dat die chinezen ook behoorlijk wat afreisden was al langer bekend. Het feit dat we dat hier in het westen niet goed weten zegt meer iets over de tunnelvisie van de westerling. Het zegt ook iets over de manier waarop geschiedenis wordt geschreven. Dat gebeurt nl altijd vanuit de overwinnaar. China komt er aan!

 12. 25

  Sat we er zo weinig over weten komt zeker ook door de Chinezen zelf.
  Toen deheer Zheng terugkwam, was het keizerrijk weer volledig richting isolationisme gekeerd.
  Elk spoor van de ontdekkingen werd dan ook moedwillig gewist. En zeer grondig.
  Dit: 1421 : The Year China Discovered America by Gavin Menzies is een bijzonder lezenswardig boek.

 13. 26

  @ Carlos; op die manier wordt het ongeveer zo geloofwaardig als de (een paar duizend keer herschreven) bijbel. Oeps, mijn christen-judeo centristisch denken speelt weer op, snel mijn multicul pilletjes nemen.

 14. 27

  Crachat, ik kwam vorige week een paragraaf tekst van Jared Diamond (geloof ik) tegen waarin hij verklaard waarom China geen behoefte had aan ontdekkingsreizen: te weinig interne competitie vanwege gelijkmatige geografie (in tegenstelling tot Europa met haar schiereilanden en oost-west bergketens). Hij schreef iets in de trant van, Chinese vloot ontdekte de wereld, kwam terug en men ging op de oude voet verder.

 15. 28

  Leuk voor de chinezen, behalve het feit dat ie moslim was, maar columbus is natuurlijk degene die telt. Zijn tocht is het begin van de westerse invasie.

 16. 30

  Als de vikingen in Amerika zijn geweest, waren ze de in ieder geval eerder dan de chinezen. In 1400 waren er namelijk al lang geen vikingen meer.

  De kopie van de Vinland-kaarten en wat vondsten op Newfoundland lijken het te bevestigen, maar dat de Noren er eerst waren is nog niet algemeen erkend.
  Zie nog niet in waarom deze kopie van een een kaart wel iets zou aantonen.

  En de paralellen tussen egypte en zuid-amerika zijn er precies 2: 1) ze bouwden pyramiden (die vallen niet om) en 2) ze schreven in hieroglyfen (een tamelijk logische schrijfvorm) Niet al te overtuigend bewijs voor de eerste transatlantische cruise.

 17. 33

  @Bingo: Ik moet zeggen dat die reizen wat onwaarschijnlijk overkomen, vooral die noordelijke passage en omcirkeling van Groenland, aangezien die toen nog dichtgevroren waren gedurende het hele jaar. Ook de extreem zuidelijke reizen (inclusief landing op Antarctica) lijke me technologisch onhaalbaar met hun scheepjes van die tijd.

  Dat neemt niet weg dat ze idd. mogelijk amerika ontdekt hebben voor Columbus, maar na Bjarni Herjólfsson. Het staat overigens wetenschappelijk al lang vast dat de vikinginen in Amerika geweest zijn en zelfs tijdelijke kolonien gesticht hebben.

  @Pelayo21: Die aardapels kunnen ook door de zuid-amerikanen naar Polynesie gebracht zijn. Er gaan theorien over vanuit zuid-amerika ondernomen kolonisaties van delen van Polynesie (denk oa. aan Paas-eiland).

 18. 35

  @TRS: Tja, je kan ook zeggen dat de mongolen het eerste waren. De Indianen zijn immers afstammelingen van centraal-aziaten/siberiers die de Beringstraat (toentertijd mogelijk de Bering landbrug) overstaken.

  Als ik me niet vergis bestaan er nog steeds behoorlijk sterke genetische overeenkomsten tussen Aleuten en Inuit aan de ene kant en Chukchi en Koryaken aan de andere kant van de Beringstraat.

 19. 36

  Overigens als ik Europa Universalis 2 speel (een soort simulatie van de wereldgeschiedenis tussen 1400 en 1800), komt het wel vaker voor dat de Chinezen voor 1500 Europa ontdekken (en dus Afrika omzeild hebben). Soms kom ze zelfs tegen bij Brazilie. Als ik zelf met China speel lukt me dat trouwens niet (althans niet voor de 18e eeuw).

  Ik ben overigens de eerste om toe te geven dat het geen perfecte simulatie is.

 20. 37

  Naast de vikingen zijn er vast ook grieken geweest. Maar die dachten dat het hele zaakje verdronken was na een Katrina-achtig fenomeen. Socrates heeft er ooit iets over geschreven, geloof ik.

 21. 39

  “technologisch onhaalbaar met hun scheepjes van die tijd” dat ‘jes’ en technologish kun je rustig weghalen, hier de vergelijking:

  [img]http://img30.imageshack.us/img30/9691/klein9sh.jpg[/img]

  Menzies bied voor vastlopen een “behouden huis” variant aan en gezien we niet met de kleine ijstijd te doen hebben is het zomers wel doorvaarbaar. Daarnaast plende de Chinezen de tochten net als de kaart zeer exact. Vraag misschien of ze misschien niet gewoon over land even met die chinese eskimo’s gevraagd hebben iets te bezorgen ipv de boot te pakken.

  Dat van noormannen is zeker waar ja, vraag is eigenlijk ook een beetje hoe ver je moet wonen om iets te kunnen claimen als een ontdekking? Moet je per se vanuit afrika komen of is zuid-amerika ver genoeg van noor-amerika af om het een ontdekking te noemen? enfin. boeiend spul.

  @Bismarck, wel beter dan Europa Universalis 1 en waarom kan ik geen dance muziek spelen tijdens het spel :D

 22. 41

  Die chinezen, waren dat nu eigenlijk piraten?
  Dan valt er misschien een link te leggen met global warming en ‘his noodly appearance’

 23. 43

  Bingo: Lijkt veel op de 17e-eeuwse Europese scheepjes, die ook niet in staat waren om Antarctia te benaderen, of Groenland te omvaren. Overigens was de kleine ijstijd volgens mij wel al begonnen in de 15e eeuw (en volgens jouw bron al in de 14e). De noordpassage was toen in ieder geval nog zeker niet bevaarbaar (sterker nog, zelfs voor onze huidige schepen is het nog altijd een hachelijke onderneming, voor groenland omvaren heb je zelfs een ijsbreker nodig en temperaturen zijn nu aanzienlijk hoger dan in 1400).

  Verder is inderdaad die term ontdekking wat vaag, maar dat hadden al eerder mensen geconstateerd.

 24. 46

  Dat plaatje is echt bullshit. He zou well een Chinese ‘Treasure junk’ bij het sort Caravel van Colombus naast elkaar zetten. Maar zo’n superjunk was ongeveer 400 feet (yes, medival measurement, so sue me) en de Caravelen van Columbus 90 feet.
  Dus 4 keer so groot, niet 40.