Cohen is een koning, geen leider

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zondag 16 januari vindt onder de warme vleugels van PvdA-leider Job Cohen een manifestatie in Amsterdam plaats: Een nieuw jaar, een ander Nederland , niet toevallig bijna dezelfde titel als het initiatief van oudgedienden Leo Platvoet (GL), Adri Duivesteijn (PvdA) en Tiny Kox (SP). ‘We grijpen het nieuwe jaar aan om te laten zien dat een ander Nederland mogelijk is.’ Het grote probleem van Job Cohen (en de hele PvdA) is, dat het hele ‘Cohen-verhaal’ een bedeesde indruk maakt. Job Cohen is een koning, maar geen leider. Niet van een progressief kader, niet van de oppositie, niet van de PvdA. Het stemt mij droevig.

Ik was nog niet zo lang geleden verheugd toen Job Cohen aanstalten maakte om het land weer gestalte te geven na de jaren van de stuurloze, kleffe, behoudzieke Zeeuwse onderkoning Balkenende. Ik juichte zelfs. Nederland kon nu best eens Groot Amsterdam worden; Van Schiermonnikoog in de kop tot Mariadorp down there zouden we ons niet meer hoeven schamen, maar hadden we eindelijk een bedachtzaam en ruimdenkend potentieel staatshoofd.

Al snel werd duidelijk dat er één groot probleem was. Job Cohen wist zich als burgemeester omringd met souffleurs, jakhalzen en vossen: de leider hoefde maar even zijn oren links en rechts te luisteren leggen en hij wist weer een beetje meer. Zodra hij ‘naar buiten’ moest met zijn betoog (publiekelijk, in de media), waren de ergste kreukels al uit de lakens gestreken. En zoveel media-optredens waren er toch niet. Voor een burgemeester is dat niet zo’n issue: het gaat om besturen, vergaderingen bijwonen, de stad vertegenwoordigen. Als Amsterdam sliep, klikte Job Cohen tevreden zijn notarislamp, op het mahoniehouten kabinet in zijn ambtswoning, uit. Dat zou een Mark Rutte nooit lukken. Wij moeten zo’n betweter, achterneef van Wiegel, hier niet als burgemeester. En elke CDA’er zou door hoofdstedelingen de tent uit worden geblazen. Niet dat Cohen bij iedereen populair was, maar hij paste op de stad, zoals een koning op een met grachten omzoomd kasteel past. Zijn stadsdelen waren zijn kasteeltuinen.

Nationale politiek is een ander verhaal. Dat circus gaat 24 uur per dag door. Dit is de realiteit van de dag. Toen ik onlangs het boek Heimwee naar de politiek van Ilja van den Broek las, besefte ik pas hoe jong de nieuwe realiteit van politiek is. De actieve jaren van Den Uyl lopen synchroon met het ontstaan van de parlementaire journalistiek. Het was voor het eerst dat de televisiecultuur een grotere invloed kreeg. Hans Wiegel (VVD) wist als één van de eerste hoe je met vlotte soundbites je populariteit naar je hand kon zetten.

Onze politiek speelt zich grotendeels, zo niet alleen maar, af in een ‘mediacratie’. Een moderne politiek leider moet niet alleen een dosis kennis, vaardigheden en een accurate houding hebben op het gebied van de belangrijke issues (zorg, onderwijs, infrastructuur, et cetera) maar ook van Wikileaks, Twitter, Godwins, blogs, buitenlandse media, enzovoort – wil hij of zij nog meedraaien. Daar kan je om treuren, maar je kan er ook profijt van ondervinden en een heleboel anderen voor zijn. (En nee, dat betekent niet dat je luchtgitaar moet spelen tijdens de Top 2000 of lollig moet doen in een BNN-show).

Los daarvan, speelt er nog een ander probleem bij Cohen, en eigenlijk bij alle grote oppositiepartijen (met vlagen een gezonde uitzondering van GroenLinks en D66). Er is sinds de opkomst Wilders een onbetwiste hunkering naar het tevreden stellen van wat men archetypisch ‘De gewone man’ noemt. Het woord verraadt al wat de status aparte is van deze volksheld op sokken vol gaten: het is een slachtoffer, een dork van het systeem, een melaatse die aan de hand genomen moet worden. De Nederlander wordt voorgesteld als ziek, zwak en misselijk; hoestend en proestend, smekend in de bittere koude om een bodempje bouillon in de nap des levens.

Alsof iedereen een gewone man of vrouw wil zijn. Er is ook een grote groep Nederlanders die vooral niet gewoon wil zijn, maar wil excelleren. Een groep Nederlanders die de vrijzinnigheid en vrijheid wil opeisen na jaren op een behoudend christenrood moeras te hebben doorgebracht, en nu met het gezicht in een neoconservatieve berg stront van dit nieuwe kabinet wordt gesmeten. Ammehoela. Daar trappen we niet in. Studenten, kunstenaars, columnisten, ondernemers en toekomstige wetenschappers in den lande zijn er klaar mee. Ongeacht afkomst, leeftijd of sekse (mooi stuk ook in Trouw van twee VVD’ers: ‘Een negatief beeld in stand houden is, zowel voor een aantal politieke partijen als voor delen van de gemeenschappen zelf, een welbewust gekozen strategie. Zonder slachtoffers valt er immers niemand te redden‘). Kracht en optimisme zou het eerste doel moeten zijn, en voor de zwakkeren wordt uiteraard gezorgd. Immers, de eerste helpt automatisch de tweede op zijn stoel.

Maar dan hebben we wel een leider nodig die ons vertegenwoordigt. Job Cohen, dat is de voormalige koning van Amsterdam. Dat is niet de verfrissende leider gebleken waar ik op hoopte. Ik nam het hem niet eens kwalijk, als er maar een nieuwe leider van een grote groep toekomstdenkers opstond. Maar dé gedoodverfde kandidaat (Halsema) is zojuist opgestapt. Zal Sap het goed maken?

Één ding weet ik wel: een manifestatie vol cabaret, ballonnen en megafoons, maakt mij weemoedig. En ik denk Job Cohen ook, als hij zondag even weer in zijn stad rond stiefelt, de rijzige gestalte weggedoken in een zwarte regenjas. Ik zou hem groeten en willen toefluisteren: u past in Amsterdam, Amsterdam past in de nationale politiek, maar u past niet in de nationale politiek. Kom alstublieft terug. Ik gun u elke redelijke hoofdstedelijke job.

Update 12.07: ‘Groot Amsterdam’: Overdrachtelijk bedoeld. Bedoelde vrijzinnig, open, progressief, warm, liberaal, etc. Als men in Baflo, Velp, Roosendaal, Rotterdam, Heerlen of Huissen ook dat gevoel predikt: prima.

Reacties (46)

#1 hanedop

hmmm, Nederland een Groot Amsterdam, en de gewone man is een dork op sokken met gaten? Niet zo vreemd dat ‘gewone’ mensen is grote delen van Nederland zich afkeren van bepaalde politieke partijen. vergis u niet Van Aalten (prachtig achterhoeks dorp met vooral gewone mensen overigens) er zijn meer gewonen mensen dan losgezongen kosmopolieten als uzelf. Job Cohen hoort bij uw kliek, met zijn manifestatie die abusievelijk in Amsterdam plaatsvindt. Aalten zou een betere keuze geweest zijn, meer iets van Nederland, minder iets van het kliekje aan de gracht.

 • Volgende discussie
#2 Thomas van Aalten

Ha, maar deze jongen is wel vanuit Huissen naar de stad vertrokken (toen Patijn er nog zat).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Yevgeny Podorkin

Gisteren gezien bij P&W iemand? Goed in jaartallen, wist exact wanneer Raomi Kromowidjojo goud had gewonnen (misschien in het kader van een charmeoffensief)…toen P&W hem echter het vuur lichtjes aan de schenen gingen leggen doofde het kaarsje met minzaam zichtbaar een trilling in de bovenlip geleidelijk langzaam uit…

De e.v.t. “omslag” zal rap een aanvang moeten nemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 KJ

Nederland kon nu best eens Groot Amsterdam worden

Dus: stinkend, nauw, verzakkend, zonder musea, vol extreem flauwe humor en duur ? Ik kan niet wachten !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bolke de big

“Nederland kon nu best eens Groot Amsterdam worden.”

Wanneer dringt het nu eens door tot die Amsterdammers dat de rest van Nederland niet op Amsterdam en haar inwoners wil lijken.

Als ik een Amsterdammer had willen zijn dan was ik wel in Amsterdam gaan wonen.

Ik heb het nu zo langzamerhand wel gehad met die (excuseer mijn Frans) klöte Amsterdammers die denken dat hun levenswijze maar voor heel Nederland moet gelden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Thomas van Aalten

Zie update. Zo goed?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Henk

Het is wel duidelijk dat Thomas van Aalten een zeer beperkt beeld heeft van Nederland.

Job cohen is gewoon een aardige kerel maar echt veel te zwak om Nederland te lijden en al helemaal nu. Los van zijn media optreden waren zijn economisch plannen desastreus geweest.

En je kan wel zeggen dat het jammer is dat alles maar lijkt te draaien om media optreden maar stel:

Job Cohen moet ons in europa vertegenwoordigen….zie je het al voor je? dat is net zo erg als Wilders die ons vertegenwoordigd

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Henk

hahaha…lijden

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

“De Nederlander wordt voorgesteld als ziek, zwak en misselijk; hoestend en proestend, smekend in de bittere koude om een bodempje bouillon in de nap des levens.”

Nederland kan zich bij België, Duitsland, Italië, Britannië, Frankrijk, Griekenland en Portugal voegen in de ziekenboeg van Europa?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

@7: “Job Cohen moet ons in europa vertegenwoordigen….zie je het al voor je? dat is net zo erg als Wilders die ons vertegenwoordigd”

Ik zie het voor me en nee, dat is bij lange na niet zo erg. Ik denk dat juist dan Cohen het wel eens veel beter zou kunnen doen dan ook Rutte. Want als het om de EU gaat, dan gaat het niet om oneliners (Rutte’s sterke punt), maar om echte vergader/onderhandeltijgers (en daar is Cohen serieus goed in, terwijl Ruttes enige test, de formatie en het regeer/gedoogakkord, niet bepaald getuigt van goede onderhandelaarskwaliteiten).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Mokumman

Wat of wie is een Amsterdammer?
1. Je ouders zijn in Amsterdam geboren en jijzelf ook. Dan ben je een hele echte.
2. Je ouders zijn er niet geboren, maar jijzelf wel. Ook dan ben je een echte.
3. Je bent op jonge leeftijd (voor je tiende) naar Amsterdam gekomen zodat je je pubertijd in de stad beleeft. Je hoort er dan al niet meer helemaal bij, maar je groeit er nog wel in. Je wordt een Amsterdammer.

De rest, die zo rond zijn 18e naar Amsterdam komt, reken ik niet mee. Dit zijn wel de mensen die zichzelf Amsterdammer vinden, maar het nooit meer worden. Studentjes en Kluun-types. Amsterdam is geweldig en het dorp waar ze vandaan komen verschrikkelijk, vaak is het Tilburg. Dat geweldige Amsterdam bestaat niet meer, de NZL is de perfecte metafoor voor het tegenwoordige Amsterdam. Van der Laan zie ik als een soort Oorlogsburgemeester. Iemand die in een zware tijd de stront van zijn voorganger(s) moet opruimen en weinig ruimte heeft voor leuke dingen.

Ooit op 30 april 1980 had Amsterdam de rest van Nederland een grote dienst kunnen bewijzen door de monarchie omver te werpen. Een vreemde mengeling van alles wat Amsterdams en anarchistisc was (krakers, autonomen, F-Side en Hells Angels) hakte de politie in de pan en alleen omdat er geen vooropgezet plan was werd het paleis op de Dam niet bestormd.

Amsterdam is een stad als alle andere, niets bijzonders meer aan. Krakers, graffiti, de Wallen, wiet, dat is Amsterdam. Dat is het Amsterdam dat aan het uitsterven is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 KJ

@Mokumman; Ik ben blij dat je dat nu eens even voor eens en voor altijd haarfijn aan ons uitgelegd hebt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Mokumman

@KJ. Doe ik graag hoor. En als je nog eens wat weten wil, vraag het gerust.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Share

Leuk verhaal Mokumman. Maar nu ik je toch spreek, wat is eigenlijk een Amsterdammer?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Mokumman

@Share. Goeie vraag, maar als je in mijn eerste bijdrage een beetje tussen de regels door leest wordt je al een stuk wijzer.

Voor de duidelijkheid: ik geef hier niet mijn mening, dit zijn de feiten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 sjap

@Mokumman
Ik zou graag wat leren over de Jordaan, Bolle Jan en Stadsdeel de Baarsjes voor mijn werkstuk op school. Kan u mij nog wat uitleggen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Mokumman

@sjap, héél graag.
De Jordaan – Waar de naam vandaan komt is met de nodige geheimzinnigheid omgeven, dus dat houden we zo. Vroeger kon je in deze buurt van Amsterdam het verboden spel palingtrekken spelen. Dit ging altijd goed tot de politie zich ermee ging bemoeien, toen vielen er 25 doden. Daarna woonden er een tijd lang operazangers en muzikanten, waarvan Opera Pietje de bekendste is. Toen volgde er een periode waarin minder getalenteerden via het Jordaanfestival hun repertoire aan de man weet te brengen. Tijdens de grote volksverhuizingen van de jaren 90 gingen Jordaniërs in Almere en Purmerend wonen. Uit met name Het Gooi recruteerde Amsterdam nieuwe bewoners voor deze buurt. De paling is uitgestorven en komt niet meer voor in de Jordaan.
Bolle Jan – Voormalig bewoner van de Jordaan, zanger van schuine liedjes op bruiloften en partijen, dus geen opera. Voormalig eigenaar van Café Bolle Jan. Minder bekend is dat hij de vader is van René Froger. Heeft tegenwoordig een tuintje op zijn buik.
Stadsdeel De Baarsjes – Stadsdeel dat niet meer bestaat. Bekend vanwege de prachtige architectuur van Berlage en het Balboapleintje, waar veel beroemde voetballers hun carriere begonnen. Als Messi hier in zijn jeugd had gevoetbald was hij nog beter geweest. Afhankelijk van je standpunt ten aanzien ‘de multiculturele samenleving’ is deze buurt daarvan een geslaagd/mislukt voorbeeld. Een probleemwijk is het echter niet, zoals sommige mensen willen doen geloven. Stadsdeel Centrum heeft veel grotere problemen, maar daarover gaat deze spreekbeurt niet. Zijn er nog vragen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Henk

Ik weet niet of dat zo is Bismarck. Ik heb nog nooit bij een vergadering gezeten van Cohen en/of Rutte.

Zoveel mensen zeggen dat Job goed kan besturen maar daar heb ik nog weinig van gezien.(voorbeeld: A’dam)

Rutte daarentegen bewijst goed te kunnen besturen, vooral als je nagaat dat we nu in zeer een moeilijke periode zitten (economie slecht,politiek verdeeld)Hij is ook nog eens een keer jong en onervaren op dit gebied dus petje af voor Mark zou ik zeggen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Henk

Mokumman ==> waarom noemen zogenaamde ‘echte amsterdammers’ alles buiten Amsterdam ‘provinciaals’?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Mokumman

@Henk. Dat is een inkoppertje. Het gaat hier om geleend prestige. Ze komen zelf uit de provincie, maar eenmaal gearriveerd in Amsterdam gaan ze afgeven op hun afkomst en meten ze zich eventueel een mislukt plat accentje aan (Brabo’s laten pogingen tot dit laatste meestal achterwege). Echte Amsterdammers (dus zonder aanhalingstekens) hebben het overigens niet over de provincie, maar over het buitenland en dat begint bij Diemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 AdriePVV

Dankzij het beleid van mensen als Cohen ben ik net als vele anderen mijn stad uitgevlucht.

De wijken waar ik ben opgegroeid behoren nu toe aan een ander volk dat ons is komen verrijken en dat vast van plan is hier te blijven.

Die “groot Amsterdammers” kunnen van mij ongezien de tering krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Joop

Allemaal de schuld van Cohen. Typisch PvV gezwets. En dan vluchten ze de stad uit. Alsof je het over ratten en het bekende schip heb.

Geen medelijden met Adrie, en iemand een vreselijke ziekte toewensen dat is jezelf wel erg vernederen. Gisteren had je het nog over het plebs. Jij doet niet onder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 AdriePVV

# 22

Cohen had er in het geheel geen moeite mee als mensen die het niet eens waren met zijn multiculti ideaal de stad verlieten, hij nodigde ze daartoe zelfs expliciet uit.

Ik kom uit een Amsterdamse volkswijk en daar werd je inderdaad de tering toegewenst, vooral als je een teringlijer was. Dat had niets met een ziekte te maken.

Je hoeft ook geen medelijden te hebben, ik hoop alleen dat ik de afrekening met het “linkse tuig” nog mee mag maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Mokumman

Als je vertrekt uit Amsterdam verlies je in principe het recht om jezelf Amsterdammer te noemen. Zeker als Amsterdam een beetje teveel metropool voor je is. Eigenlijk ben je dan in een verkeerd lichaam geboren, namelijk dat van een provinciaal. Het beste wat je dan kan doen is vertrekken, maar dan wel met de staart tussen de benen.
Amsterdam overleeft al die slechte burgemeesters wel. Er komt vanzelf wel weer een goeie, zoals nu. Al je daarom vertrekt, kun je nooit lang ergens wonen. Dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Hal Incandenza

@Adrie
Je realiseert je wel dat de strenge(re) asielwet van staatssecretaris Cohen is, toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 AdriePVV

# 24

Vind je dit dan een normaal proces, heeft de autochtone bevolking enige inspraak gehad en zijn al die “misgeboorten” die het veld geruimd hebben dan “valse Amsterdammers” geweest.
Ben je blij Mokumman met je nieuwe buren ?

=====
In 2005 telde Amsterdam 750.000 inwoners, van wie autochtonen 55% uitmaken (in Nederland 82%) en allochtonen 45% (in Nederland 18%). Een groot deel van de bevolking bestaat uit niet-westerse allochtonen: zij vormen 32% van de totale bevolking (in Nederland 9,3 %).
=====

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 AdriePVV

# 25

Te weinig en te laat, maar inderdaad Cohen is niet de hoofd- laat staan de enige schuldige.

Ik gun hem echter niet dat hij veren in zijn reet gestoken krijgt als representant van “groot Amsterdam” wat dat dan ook moge voorstellen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Joop

Nou, wat erg allemaal voor je.

En wat gaat de PVV er aan doen? Ze uit de volkswijken naar Schiphol brengen? Assimileren? Ze verplicht het volkslied leren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Mokumman

@AdriePVV. Je kan mensen van waar dan ook ter wereld niet kwalijk nemen dat ze in Amsterdam willen wonen. We leven nu eenmaal in een van de meest welvarende landen ter wereld. Als je zelf vertrekt blijft er een leeg huis achter en daar komt dan weer iemand wonen. Het wordt een rare zaak als je inspraak wil in wie er na jou in het huis mag wonen. Het zal wel aan mij liggen, maar ik begrijp echt niet waarom mensen Amsterdam verruilen voor Almere of Purmerend. Klagen dat er 45% allochtonen wonen, terwijl je in de eerste plaats zelf de ruimte daarvoor hebt gecreëerd.
Over mijn nieuwe buren wil ik zoveel mogelijk waardevrij oordelen. Ik begrijp heel goed waarom ze naar Amsterdam zijn gekomen. Blij worden kan wel als je met je nieuwe buren gaat praten. Dat is beter dan over ze praten en oordelen zonder dat je ze werkelijk kent.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 AdriePVV

# 29

Dus Nederland was aan het ontvolken en dat proces van lege huizen is verholpen door een paar miljoen verrijkers binnen te laten.
Begin jaren 70 telde Nederland pakweg 11 miljoen inwoners en nu meer dan 16 miljoen.

Het was dus blijkbaar een soort aantrekkingskracht van de lege huizen die de massa immigratie op gang heeft gebracht.

Wellicht dat je er een artikeltje in Nature over kunt schrijven, sinds Newton en Einstein is er wel behoefte aan een nieuwe theorie.

Dat je het allemaal niet begrijpt is wel duidelijk, maar dat geeft je niet het recht om na te trappen. Volgens mij ben je zelf geen Amsterdammer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 gbh

@30, één ding is duidelijk; jij bent absoluut geen verrijker

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 AdriePVV

@ Mokumman

En als je toch in Amsterdam woont, dan hoop ik dat hieronder een aantal van je allernieuwste buren zitten.

===
AMSTERDAM – Negentig procent van de ‘daklozen’ bij de soepbus van het Leger des Heils is Oost- Europeaan. Hulpinstellingen en de gemeente vrezen dat de grote toeloop ten koste gaat van de echte hulpbehoevenden en zien de gelukszoekers het liefst terugkeren naar hun eigen land.
===

http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/1790142/2011/01/08/Poolse-dakloze-ziet-opvang-als-hotel.dhtml

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 larie

Cohen=van Thijn

Fraai sympa persoon, momenteel op de verkeerde tijd op de verkeerde plek.
Zo’n weldenkend iemand die zulke misstappen maakt..jammer ‘fin/exit’. Ik vraag me dan af wat de rol van de souffleurs zijn geweest in zijn (den) beginne.

Binnen niet al te lange tijd komt er een soort van vaag bericht, terugtreden enzo, vanwege vage dingen.

Ik hoop het (als lange maar nu ex-pvda’r)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 paulteule

mokumman, wat is iemand die in amsterdam geboren is, maar er geen puberteit doormaakt, maar wel weer studeert???

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 sikbock

jij bent GEEN amsterdammer. ik hoop dat je wereld nu niet vergaat

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Martijn ter Haar

Dat Amsterdam er nog steeds uit springt als enige stad in Nederland die een beetje aanspraak kan maken op de titel ‘metropool’ zegt meer over de treurigheid van Nederland dan over Amsterdam. Onder boel-bij-elkaar-houder Cohen heeft die stad nou niet echt een geweldige creatieve impuls gekregen. Toch is er niets in Nederland dat in de buurt komt. Zo rond de eeuwwisseling leek Rotterdam de place to be te worden, maar inmiddels wordt alle vooruitgang die daar toen is geboekt weer net zo hard teruggedraaid. Den Haag is en blijft een saai ambtenaren- en diplomatenstad. Utrecht is fantastisch, als je een blanke middenklasse student bent die van typische blanke middenklasse studentendingen houdt. Maastricht en Den Bosch zijn openluchtmusea. Als er anno 2011 iets interessant gebeurt is dat meestal op wat kleinere schaal in Eindhoven of Tilburg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 larie

De reactie van Sikbock is een tipje van de “waar woon ik” sluier (ik herken de toonzetting als ex-Rotterdammer;)

@Martijn: bloemetje! maar zeg eens, als ik op mijn driewekelijkse Amsterdam-zaterdag door deze stad banjer (binnen de gordel dat wel) zie ik in 5 minuten meer interessant volk dan in een week in mijn provinciestadje (wageningen). Vind mijzelf dan ook ineens ‘grijs’ gekleed.

On topic: Cohen..doe deze deur dicht.aub..(Bihta)..burgermeester ergens ver weg of in raad van bestuur? (neem dan wel nieuwe fluisteraars in je kielzog)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Rob

@36 Ik vind Utrecht dan ook fantastisch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 JSK

Dat gaat wel over hoor @38.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 sikbock

de middenklasse is vertrokken uit amsterdam.. wat er voor terugkwam waren allochtone paupers en wannabees

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 marc

de suggestie wordt gewekt dat de Amsterdammers blij waren met Cohen als burgemeester. de waarheid is dat de Amsterdammers blij zijn dat ze na 10 jaar slappe hap weer een echte burgemeester hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 esgigt

Job Cohen? Wie is dat? Oh, die loser uit amsterdam….
Thomas van Aalten kan beter een goede psychiater gaan zoeken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 spees

Groot Amsterdam? Asjeblief niet, laat de vertrutting en de yuppen met bakfiets lekker belangrijk doen in hun reservaat binnen de ring A10. Ik wou dat er meer ‘echt’ Amsterdammers zouden wonen, maar het lijkt wel een uitstervend ras… wonen ze soms in Almere en Purmerend?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Kniediep

Adam,dat is toch waar ze zo goed zijn in metrolijnen aanleggen?of musea restaureren?of,of,of….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie