CoalitieChecker: Driepartijencoalities terug

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
GC CoalitieChecker logo

Driepartijencoalities, ze waren er bij de vorige peiling niet meer. Maar de vrije val van Trots Op Nederland, waardoor er vijf zetels aan andere partijen te vergeven waren maakte ‘normale(re)’ coalities weer mogelijk. Helaas gaan al die zetels naar het CDA, dus een coalitie zonder die partij blijft vooralsnog een utopie.

TON lijkt dus zwaar aangeslagen te zijn door de ‘affaire Sinke‘. De magie is er een beetje af nu Verdonk ook maar een mens blijkt. Zal Verdonk de verloren aanhang weer voor zich kunnen winnen met een paar rake maar nietszeggende oneliners?

Met haar val klinken de nu beschikbaar zijnde coalities, CDA-PvdA-VVD en CDA-PvdA-SP, buiten zo goed als onmogelijk, in ieder geval toch wat traditioneler in de oren.

Maar kijk zelf gerust verder op onze CoalitieChecker en zit zelf aan de knoppen. Vergeet ook niet te stemmen op uw meest favoriete coalities!

Reacties (2)

#1 Peter

Bereikt de Politieke barometer een ander publiek dan Maurice de Hond en Peil.nl?
Zie in Trouw of Elsevier of het AD wat de verschillen zijn:

Links de zetels volgend de Politieke Barometer, recht de zetels volgens de Hond.

CDA 36- 33
PvdA 24 – 15
CU 8 – 6
SP 19 – 17
VVD 16 -16
Verdonk 15 – 18
PVV 1 – 14

Er is vast een deskundige in de zaal die me kan uitleggen waar die verschillen vandaan komen?

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

@1: Ik heb begrepen dat de Hond met een vast internetpannel werkt en daar een soort ijking op doet. Dwz. hij “vertaalt” steeds de verhoudingen in zijn peiling naar een verwachte verhouding in een random steekproef. Ik ken verder niet de technieken die hij daarbij gebruikt (weet niet eens of hij die openbaar maakt), dus ik kan over de validiteit daarvan weinig zeggen, maar het lijkt me moeilijk om in zo’n systeem accuraat te voorspellen voor nieuwe partijen en al te grote verschuivingen (aangezien de verdeling bij de vorige verkiezingen betrokken is bij de vertaling).

  • Vorige discussie