Coalitie heeft ook meerderheid in Senaat

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De stemmen zijn geteld, en de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie heeft ook hier een meerderheid behaald: 41 van de 75 zetels. De coalitiepartijen verloren wel ten opzichte van de vorige Provinciale verkiezingen. De Pvda verloor vier van de 19 zetels. Ook het CDA verloor een zetel, maar de ChristenUnie won er twee. Samengevat: van dit front hoeven we de komende vier jaar dus geen vuurwerk meer te verwachten.

De SP was wederom de grote winnaar, hoewel ze ten opzichte van de Tweede-Kamerverkiezingen wel weer wat terrein moest prijsgeven. Maar toch verdrievoudigde het aantal zetels tot 12. De VVD was de enige grote partij die procentueel meer stemmen haalde dan in de verkiezingen van vorig jaar november, 18% ten opzichte van 14% toen. Zij hebben dus als enige écht geprofiteerd van de afwezigheid van Wilders’ PvV, die volgens peilingen anders 11% van de stemmen zou hebben gekregen.

GroenLinks en D66 verliezen ook, maar de Partij van de Dieren kreeg het voor elkaar een zeteltje te sprokkelen.

Update: Het lijkt erop dat de coalitie geen 41, maar 39 zetels overhoudt.

Reacties (3)

#1 WasHetMaarWat

Ik zou ook helemaal niet blij zijn met vuurwerk. Senatoren worden niet direct gekozen, maar door politieke vriendjes in het zadel geholpen. Daar past terughoudendheid bij.

Verder zijn die PS-verkiezingen natuurlijk ontzettend zouteloos. Als Nederland al drie bestuurslagen nodig heeft (wat ik betwijfel) dan lijkt land -> grote gemeente -> deelgemeente/wijk/dorp me een veel logischer constructie dan dat gehannes met provincies.

Iknik

  • Volgende discussie
#2 knut

PS is wel (bijna als enige) echt belangrijk bij de ruimtelijke ordening.

Dus wat dat betreft een stemronde zeker wel waard. Alleen helaas is die gekoppeld aan ’t senaat. Zodat je eigenlijk weer een verkapte landelijke stemronde hebt. En da’s m.i. tocht zwakke vd constructie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 WasHetMaarWat

Als er één ding is dat voortdurend in de soep loopt omdat het niet op landelijk niveau wordt geregeld, is het wel ruimtelijke ordening. Dat vind ik nu net een goede reden om de PS af te schaffen.

Iknik

  • Vorige discussie