1. 2

  Wil AeroSmith niet meteen als metal band betitelen maar volgens mij was dit nummer van AeroSmith and Run-DMC in 1986 het eerste nummer in de mainstream waarbij tot dan toe twee erg gescheiden muziekgenres / sub culturen, rock en hip hop, gemixed werden:
  (Waar is Leo Blokhuis als je hem nodig hebt :) )

 2. 3

  @2

  Oftewel: Rick Rubin…

  Sommigen hier zullen hem kennen van “American Recordings” van Johnny Cash, maar voor kindjes van mijn generatie was Rick Rubin de producer die “blanke” metal en “zwarte” hiphop heeft samenbracht. Def Jam was de naam van het label.

  (Beastie Boys met Slayer’s Kerry King op gitaar)

 3. 4

  Hiphop, metal-rifs en punk gaan al jaren prima samen onder de noemer Hardcore. (Nee niet die ene met de trainingspakjes en de kale knarren) Hardcore bestaal al zeker een jaar of 30 als genre. Dog Eat Dog stond in de nazomer nog op Ieper Fest en was nog steeds super goed als live band. Ice T heeft trouwens ook al sinds 1990 een Hardcore band als het om bekende namen gaat.

 4. 5

  @4: Inderdaad. @0 Urban Dance Squad was in de jaren 80 al actief.
  [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=iD4LbET-1LQ]

  Ook wel bekend van het in het zelfde jaar als who’s the king uitgekomen Demagogue:
  [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=oSBNURD7uKQ]

  En verder was Rage Against the Machine al twee jaar eerder dan Dog eat Dog doorgebroken met het rapmetalgenre. Maar als je er zo tegenaan kijkt zou je wel kunnen stellen dat Dog Eat Dog tot de eerste golf van bands die doorbraken voor een groter publiek (lees hitlijstnoteringen haalden) met rapmetal als genre behoorden (even los van @2 walk this way en de beastie boys). Rage heeft de twijfelachtige eer om zelfs nog op trouwerijen gedraaid te worden waarop vaak nog de hele zaal losgaat (in tegenstelling tot een nummer als no fronts of who’s the king, dat zo gauw niet zal werken)
  [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=bWXazVhlyxQ]

  Diezelfde twijfelachtige eer valt dit Bro Hymn van Pennywise (uit 1991) ten deel (en natuurlijk de beastie boys, hoewel dan toch eerder fight for your right to party is (uit 1986))