Closing Time – Weather Report

Foto: Ted (cc)
Serie:

Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig beleefde de Jazzrock Band Weather Report haar hoogtepunt. Met name het album Heavy Weather heeft op mij een onvergetelijke indruk gemaakt.

Weather Report is sinds haar oprichting in 1971 aan grote personele veranderingen onderhevig geweest. Constante factoren waren de toetsenvirtuoos Joe Zawinul (een Oostenrijker) en de saxofonist Wayne Shorter die een belangrijk contrapunt vormde. Zawinul had voor Weather Report al een lange carrière bij onder andere de band van Miles Davis achter de rug, en speelde hij met het Cannonball Adderley Quintet waarvoor hij onder andere het nummer Mercy, Mercy, Mercy schreef.

Met de komst van de bassist Jaco Pastorius in 1976 ging het los. Pastorius, een toonaangevende virtuoos die het fretless spelen groot heeft gemaakt kon zich meten met Zawinul, wat tot een aantal bizar goede albums heeft geleid. Heavy Weather is wat mij betreft het hoogtepunt, en dateert uit 1977. Het laatste nummer van het album is Havona waarin de uitzonderlijke talenten van de verschillende musici en de ontzettend geïntegreerde compositie samen kwamen. In 1982 vertrok Pastorius en Weather Report viel uiteen in 1985.

Pastorius is letterlijk in de goot geëindigd. Hij leed aan manische depressiviteit en overleed in 1987 na in elkaar te zijn geslagen door een uitsmijter. Zawinul heeft nog tot aan zijn dood in 2007 met zijn syndicaat nieuwe wegen in de muziek verkend. In wisselende bezettingen met vaak uitzonderlijke goede slagwerkers en percussionisten. Elektronische jazzrock met Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse invloeden in zangpartijen en muziek zoals in Zansa.

Reacties (1)

#1 zuiver

Mooi. Beetje context en muziekgeschiedenis kan ook geen kwaad ;)