Closing Time | The Stooges

Op de Summer of Love volgde de deceptie en op de deceptie volgde de punk. Een van de eerste bands die opteerde voor zelfdestructie en snoeiharde muziek was The Stooges uit Detroit, met als voorman James N. Osterberg Jr., beter bekend als Iggy Pop. Het in 1969 uitgebrachte “I wanna be your dog” (inderdaad, drie akkoorden en drie minuten, dus klassieke punk) is hun bekendste nummer.

Iggy Pop vertelde later dat hij het nummer losjes had gebaseerd op het één jaar oudere “A thing called love” van Jerry Reed, waarmee Johnny Cash later furore zou maken. Het zal waar zijn dat Pop andermans muziek naar zijn hand zette, maar het consequente gebruik van een arresleebel was toch echt zijn eigen idee.

Ook al is dit nummer een halve eeuw oud, het gevoel van dreiging dat ervan uitgaat, is nog steeds herkenbaar.

[Morgen meer Iggy Pop]

 

 1. 4

  inderdaad, drie akkoorden en drie minuten, dus klassieke punk

  Daarmee is precies omschreven waarom ik punk haat: na 3 seconden heb je het hele stuk doorgrond, en is elke verrassing verder uit te sluiten.

  Ik omschreef ooit aan een jongen die zelf leider van een punkband was de punk als volgt:
  “Je verveelt je dood als opgeschoten puber, en uiteindelijk zegt er iemand: we gaan een band oprichten. Vervolgens kom je er achter dat geen van het gezelfschap een instrument kan bespelen noch kan zingen. Dus ga je maar aan de punk.”
  Hij lachte smakelijk en beaamde dit volmondig.