Closing Time | The Message

Foto: Ted (cc)
Serie:

Bij Omroep ZWART kun je de vierdelige docuserie Fight The Power: How Hip-hop Changed The World (BBC) kijken. Het verhaal wordt verteld door Chuck D (Public Enemy) die ook andere artiesten en experts aan het woord laat. In de eerste aflevering gaat het over The Bronx in de jaren ’70 en begin ’80, institutioneel racisme en politiegeweld, de stadsplanning van Robert Moses, de aantrekkingskracht van graffiti spuiten op metro’s en “b-boys and b-girls”. Muziek en dans zijn de culturele manifestatie van het leven in een situatie van geweld en uitzichtloosheid, en het is gezien de achtergestelde positie van The Bronx dan ook onvermijdelijk dat muziek over politiek gaat. In 1982 werd hiphop volwassen, aldus de docu, toen het nummer ‘The Message’ van Grandmaster Flash & The Furious Five overal te horen was.

+3

Reacties (3)

#1 Bookie

Ik ging als puber rapplaten (de term HipHop kwam later) bij de bibliotheek lenen en opnemen na Sandinista! met The Magnificient Seven en met name:
https://www.youtube.com/watch?v=FY1QjMDlMCc

  • Volgende discussie
#1.1 beugwant - Reactie op #1

bij de bibliotheek lenen

Daar had ik die klasgenoot ook heen moeten verwijzen toen Sandinista net uit was en ik hem -apetrots- als een van de eersten had. Zes weken (!) lang heb ik moeten zeuren om het album terug te krijgen. Een eeuwigheid.
Wie daarna nog wat van me wilde opnemen, kon me een bandje meegeven.

#1.2 Bookie - Reactie op #1.1

Het zal ook niet voor niets zijn dat Chuck D naast deze serie ook de Spotify podcast serie “The story of the Clash” heeft verteld.