Closing Time | Seelinnikoi

Foto: Ted (cc)
, Serie:

Finland, wanneer hoor je eigenlijk iets over Finland? Ik kom alleen maar, als atletiekliefhebber, uit op Lasse Virén, winnaar van Olympisch goud op de 5000 en de 10.000 meter. En op de sprinter bij het schaatsen, Pekka Koskela. En als ik verder terug nadenk, de architect van het stationsgebouw in Helsinki: Eliel Saarinen. En vroeger had bijna iedereen een mobiele telefoon uit Finland: de Nokia.

Folkmuziek uit Finland, dat kom je niet dagelijks tegen. Ik ben het maar één keer tegengekomen in mijn leven. En dat was in de verschijning van de band Värttinä. Eigenlijk was die band een soort novelty act. Ze waren toen heel even hip. Värttinä deed 30 jaar geleden ook gewoon een tour langs de bekende poppodia in Nederland, iedereen wilde die drie blonde zangeressen wel ‘ns zien. En horen, ook al verstond je er niks van, wat zongen ze toch, wat zeiden ze tegen ons?

Reacties (4)

#1 Bismarck

Pekka Koskela? Wel opvallend voor deze rubriek, waar je toch eerder inspiratie door Mika Poutala zou verwachten.

  • Volgende discussie
#2 beugwant

Vijftien jaar geleden won Lordi het Songfestival; op Linuxbijeenkomsten trad/treedt(?) steevast Eläkeläiset op; de kuiven van de Leningrad Cowboys spraken boekdelen en dan heeft het land ook nog een schreeuwkoor. *
Geen van alle folk, dat is waar.

Heeft iemand al eens die schelle Oost-Europese vrouwenzang aan Elizabeth Zharoff voorgesteld?

*Edit: Bijna dat meisje met die prei vergeten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 M&M - Reactie op #2

Op mijn werk heb ik een collega en hij is helemaal into het songfestival. En zijn man ‘doet’ het Koningshuis, van de Oranjes. De rolverdeling is duidelijk. Daardoor voel ik mij gelukkig ontheven van het veinzen van interesse voor die festivals. Vandaar dus dat die Lordi mij niets zegt. Mischien helemaal onterecht, ik heb het nog niet gecheckt. Die Cowboys met die kuiven en puntschoenen had ik gestopt onder de link ‘Folkmuziek’, maar ik heb die mannen nooit live gezien of gehoord. Eläkeläiset, daar had ik nog nooit van gehoord. Op wikipedia staat natuurlijk een lijst met ‘Beroemde Finnen’ maar ik ging uit van wat ikzelf heb gezien, en dat was niet veel. Die rappende schaatser of schaatsende rapper had ik ook niet genoemd, maar dat komt omdat rap niet mijn favoriete genre is.
Wie is dat meisje met die prei?

#3 Laurens van der Leij

Alamaailman Vasarat, Transkaakko, Kimmo Pohjonen, Afenginn. Misschien vinden sommigen dat avant garde, klassiek of weet ik wat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie