Closing Time | Red Hot Navigator

Foto: Ted (cc)
Serie:

Christian Jongeneel had laatst in een Closing Time een leuk surfmuziekje van Jim Messina. Hij deed mij in ieder geval een groot plezier met die song. En toen dacht ik, in Nederland was toch ook zo’n leuke band die surfmuziek speelde? The Treble Spankers.  En die hadden een erg leuke cd: Hasheeda. Met dat mooie open gitaargeluid. Ik heb die cd gekocht toen die uitkwam in 1995, maar nieuw voor mij is dat ik nu op wiki lees dat de song Red Hot Navigator gebruikt is als begintune van het televisie programma Gevaar op de weg.

Reacties (5)

#1 beugwant

Je had zo midden jaren ’80 in A’dam een sixties-garagerockscene, die o.a. De Stip, een verlopen pijpenla aan de Lijnbaansgracht naast Malo Meloe, frequenteerde. Marcel Kruup (die reus met die Rickenbacker) draaide daar plaatjes en speelde toen nog in The Kliek. Ik heb nog in een clipje van ze gefigureerd. Kruup deed de gekste dingen, had zijn eigen humor. Noemde bv. een band naar de plaatselijke busjesverhuurder Ouke Baas, zodat het buiten Amsterdam leek alsof ze hun eigen bus hadden. Muzikanten kochten immers liever een gitaar dan dat ze in een rijbewijs, laat staan een hele bus, investeerden. Kruup trok bij optredens ook de meest uiteenlopende figuren op het podium en had overal wel lol in. Zo rond 1990 viel die scene uit elkaar.

Phantom Frank ben ik toen nog eens bij de bezichtiging van een woning tegen gekomen. Hij had een lager nummer en heeft de hut genomen. Achteraf een geluk voor mij, want de woning waarmee ik in Amsterdam eindigde had betere parkeermogelijkheden. Het was mij immers beginnen te dagen dat een rocksterrenbestaan er voor mij niet in zou zitten en mijn hele gitarenzooi is uiteindelijk een rijbewijs geworden, en ik een gevaar op de weg 🙃.
Ook nu adviseer ik beginnende muzikanten nog steeds, om eerst dat rijbewijs te halen en daarna pas die Marshalltoren te kopen.

  • Volgende discussie
#1.1 Hans Custers - Reactie op #1

Alternatief advies aan beginnende muzikanten: zorg er altijd voor dat je iemand in de band hebt met een rijbewijs én een busje. En probeer te voorkomen dat je zelf dat bandlid wordt.

Aanvulling, speciaal voor de luie, niet overmatig getalenteerde beginnende muzikant. Koop een bas en en een busje en zoek een band die een dienende bassist wil.

#1.2 Rigo Reus - Reactie op #1.1

Dus: baas, bus bas.

  • Volgende reactie op #1.1
#1.3 beugwant - Reactie op #1.1

Niet helemaal mee eens. In die periode speelden The Landlords (vaak voorprogramma van de Fatal Flowers) eens in het Zuid-Limburgse jongerencentrum waar ik als tiener vrijwilliger was. Ik mee als loods/roadie. De rijbewijzen en daarmee de bestuursmacht waren in handen van de twee gitaristen. Op de terugweg werd pisgelegenheid na pisgelegenheid straal voorbijgereden en pas toen ik een koffer openmaakte en dreigde de gitaarkoffer van de chauffeur te vullen, ging de voet van het gaspedaal. Toen bleek dat de hele band moest.
Overigens was ik toen bassist, je weet wel: zo een die tussen de nummers van die korte irritante rifjes speelt om ook eens gehoord te worden. 😇

Nog niet zo heel erg lang geleden was er een docu over Doe Maar en CCC. Die verhaalt dat Henny Vrienten er pas is bij gekomen toen o.a. de oorspronkelijke bassist er genoeg van had om -nadat de rest zonder rijbewijs allemaal thuis was afgezet- ’s nachts nog eens die hele bus uit te laden. Blijkbaar stond de logistiek het niet toe om eerst die bus uit te laden en dan iedereen naar bed te brengen.

  • Vorige reactie op #1.1
#1.4 Hans Custers - Reactie op #1.3

Ja, het heeft zeker ook zijn nadelen. Maar de combinatie bas en bus biedt wel mogelijkheden om in een fijn bandje te mogen spelen, zonder dat je er thuis uren voor moet oefenen op je instrument. Voor dat oefenen heb ik nooit de discipline gehad.