Closing Time | Prince

Het leuke van graven in je muziekgeheugen is het grote “o ja!-gehalte”. Dat geheugen is groot, na pak ‘m beet 40 jaar en het is zeker in het verre verleden soms wel even zoeken. Tijdens die trip down memory lane probeerde ik mijn tienerkamer voor de geest te halen, met de posters die ik had hangen. Zelfs dat is moeilijk terug te halen. Ik herinner me gigantische posters van de Dolly Dots, Kim Wilde (vooral vanwege dat gave haar geloof ik) maar de rest werd zo vaak vervangen dat ze in de vergetelheid zijn geraakt. Behalve een kleine zelfgemaakte tekening. Die erg goed gelukt was mag ik wel zeggen, maar dat was omdat ik gewoon iets had overgetrokken. Ik ben nogal een beroerde tekenaar. Maar de overtrek van de cover van Kiss was erg goed gelukt, ik was er helemaal trots op.

En dat bracht me natuurlijk bij Prince. O ja! Ik realiseerde me toen nog niet hoe muzikaal vernieuwend die gast was, groentje als ik was. Hij zag er apart uit, wat in die tijd altijd een voordeel was, en hij straalde seks uit. Maar echt, niet te kort. Vanity 6 en Apollonia 6 vond ik ook geweldig haha…hoe ongelooflijk seksistisch zouden we dat nu vinden. Nou ja, dat was dan ook echt niet veel meer dan een paar lekkere wijven in lingerie.

Maar multitalent Prince is nogal een fenomeen gebleken. Naast de vele nummers die hij voor anderen (grote namen!) schreef, heeft hij onder zijn eigen naam iets van 50 albums gemaakt en meer dan 80 singles uitgebracht. Hij speelde verschillende instrumenten, zong, danste, maakte verschillende films (achteraf gezien nogal pulp, maar toch) en hij bespeelde de media als geen ander. Hij was een creatieve held die veel betekend heeft voor veel muzikanten en de muziekwereld als geheel. Een favoriet nummer kiezen is altijd lastig. Ik koos Cream omdat ik de muziek aantrekkelijk vind, maar ook omdat het zijn sexy imago zo lekker benadrukt. Die clip ook, de pretentie druipt ervan af. Beetje fout, maar wel lekker.

Toen hij overleden was schreef ik een gedicht met een aantal van zijn songteksten. Nu ik dat teruglees is het wel een beetje lame. Misschien moet ik dat nog eens overdoen. Want deze artiest verdient alle eer.