Closing Time | Mokum aan de Maas

Foto: Ted (cc)
Serie: ,

Er zullen vast Rotterdammers zijn voor wie de eerste regel van het refrein van dit nummer als, eh, muziek in de oren klinkt, maar direct daarna waarschuwt Isha van der Burg dat dit in deze wooncrisis op zijn best een pyrrusoverwinning is. Want nu komen ‘ze’ naar Rotterdam, met als mogelijk  schrikbeeld dat de stad eindigt als Mokum aan de Maas: een stad waar geen huis meer te krijgen is voor mensen met een kleine beurs. Een impliciete oproep om aanstaande zondag 17 oktober naar de Woonopstand In Rotterdam te komen natuurlijk! Het refrein van deze ‘protestliedkroegmeezinger’ staat hieronder, zodat u lekker mee kan blèren. De complete tekst vindt u bij de clip.

Amsterdam bestaat niet meer
Daarom komen ze naar hier
Ook Rotterdam gaat mee met dat geraas

Elke oude volksbuurt
opgeknapt en doorverhuurd
We willen toch geen Mokum aan de Maas?

Reacties (5)

#1 Anna@999

De benaming Mokum aan de Maas, hoor ik hier echt nooit en is nogal misplaatst. Rotjeknor heeft zijn eigen sfeer en dynamiek n.l. dus A’dam heeft ook bestaansrecht. Die dwaze rivaliteit is voor mensen met teveel vrije tijd, dat rijmt!
De woningnood heerst hier al vele jaren en de gemeente doet weinig tot niets om huisjesmelkers, vastgoedprofiteurs e.a. daadkrachtig te weren. Ook al komt Aboutaleb regelmatig in mijn wijk om met bewoners te praten, maar toch…
Betuttelende types die hier regelmatig wat schrijven, meestal mannen, hoeven mij niet uit te leggen, dat de armen van een burgemeester vaak te kort zijn…..
Al meer dan vijftien jaar wil men hier alleen middenklasse en veelverdieners aantrekken en zo is het beleid al die jaren al afgestemd.
Ik heb het vermoeden dat het a.s. zondag hier knap onrustig gaat worden, dat is het al vele jaren….

  • Volgende discussie
#1.1 Joost - Reactie op #1

Amsterdam is al lang geleden gegentrificeerd en is voor de meeste mensen onbetaalbaar geworden. Rotterdam is dat nog niet en dat wil ze zo houden. En die rivaliteit is er nu eenmaal, ook en misschien wel vooral bij mensen zonder vrije tijd.

Die rivaliteit wordt hier tongue in cheek, en ook door de zangeres, bij gehaald.

Wat betreft mannen, hier op Sargasso is het Gwen die er die er de meeste aandacht aan besteedt.

#1.2 Anna@999 - Reactie op #1.1

In mijn visie had ik ook wijken als Wielewaal en Tweebosbuurt, die opzettelijk jaren lang zijn verpauperd om ze als kostbare grond door te verkopen, meegewogen. En de peperdure wolkenkrabbers, vooral imagebuilding, die Rotterdam nog steeds bouwt.
Ik had ook zowel huur- als koopwoningen in mijn blik meegenomen en ken de prijzen bijzonder goed. Zowel nu als jaren geleden.
Kenmerk van Rotterdam is helaas nog steeds vaak, vroeger en nu, alles platgooien en dan duur en nieuw bouwen, waar andere steden soms kiezen voor renovatie.
Rotterdam is al vele jaren onbetaalbaar, want de meerderheid van de werkenden zijn laagbetaalde, hardwerkende mensen en die mensen komen geen steek verder. Het zou wat zijn als alle leegstaande kantoren zouden worden getransformeerd in betaalb. appartementen, zoals stedenbouwkundige Peter Boelhouwer al zó vaak heeft geopperd, ook voor jongeren, studenten.
Maar dit gebeurt niet, zit geen winstmarge op voor projectontwikkelaars.
Dit is allemaal geen hogere wiskunde hoor, wellicht ook niet voor jou, staat ook op internet.
Ik persoonlijk vind die z.g. rivaliteit onbenullig en onwaar, saai.

#2 Rigo Reus

Gisteren ging het op Sargasso over standaardtaal, en de uitspraak ervan. De Gooische ‘r’ kwam ter sprake. En het is waarschijnlijk toevallig, maar de zangeres in dit clipje maakt het wel erg bont met haar keel-r. En dat valt ook nog een keer extra op omdat ze zoveel eer- woorden in haar tekst heeft. Wat een verschrikking, nu hoor ik nog amper wat ze te zeggen heeft.

Slotermeer wordt Slotermir
Weleer wordt welir
Meer waardeer wordt mir waardir
En zeer wordt zir.
En keer wordt kir.
etc.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Joost - Reactie op #2

Ja, nee, daar gaat het om hier :)