1. 4

  Mooi. Maar… ‘absence of war’? Er is nog nooit zoveel oorlog en confict geweest in de wereld. En het beleid van de EU helpt niet om dat te verbeteren.

 2. 5

  @4 Als je de geschiedenis van Europa van de afgelopen vijfhonderd jaar bekijkt, dan is een halve eeuw vrede, veiligheid en voorspoed voor iedereen best wel bijzonder.

  Waarom denk je dat de nationalistische oorlog in Joegoslavië in de jaren negentig zo als een schok kwam? Men dacht: dit soort dingen hebben we hier toch achter ons gelaten? We hebben toch ons lesje wel geleerd van de gruwelijke en zinloze loopgravenoorlog van 1914-1918 (WOI) en de apocalyptische verwoesting van WOII die daaruit voortkwam?

  Maar de burgers en babbelende klassen zijn zelfgenoegzaam geworden; alsof dit de normaalste zaak van de wereld is.

  ‘Nationalisme, c’est la guerre’ (nationalisme, dat is de oorlog) zei de Franse president Francois Mitterand, en hij positioneerde dat expliciet tegenover het Europese project. Tegenwoordig staan we niet meer tegenover elkaar, maar zitten we als één grote familie gezamenlijk aan tafel. Terwijl Frankrijk en Duitsland vanaf de Franse Revolutie tweehonderdvijftig jaar aartsrivalen waren geweest.

  Dus dat is hier bedoelt met ‘de afwezigheid van oorlogen’: op het Europese continent. Een bijzonderheid. Maar we doen net alsof dat vanzelfsprekend is. Vandaar dat typetjes als Thierry Baudet met zijn ‘Aanval op de natiestaat’ kunnen doen alsof nationalisme en chauvinisme vrijblijvend zijn, alsof oorlog tussen Europese natiestaten inmiddels uitgesloten is.

  Want dat doen we toch niet meer? Nee, inderdaad, maar dat is dus te danken aan het afzweren van het nationalisme, en het opzetten van het Europese politieke en economische project, waar Baudet zo tegen gekant is.