Closing Time | Djivan Gasparyan

COLUMN -

Een doedoek – de klemtoon ligt op de tweede lettergreep – is een fluit, gemaakt van abrikozenhout. Het instrument, dat werkelijk oeroud is, wordt in de regio ten zuiden van de Kaukasus gespeeld, dus in Armenië, in Georgië (waar ze het een doedoeki noemen), in Azerbaijan en in Iran (waar deze fluit balaban of balaman heet). Het geluid klinkt wat melancholiek maar geeft ook rust. Tot de componisten die muziek voor de doedoek schreven, behoren Aram Chatsjatoerjan (die u kent van de Sabeldans) en Komitas, een priester die volksmuziek verzamelde en de Armeense muziek vernieuwde.

Als de grootmeester van de doedoek geldt Djivan Gasparyan, die bijvoorbeeld de muziek schreef voor de film Gladiator. Meer van zijn muziek hier.

  1. 1

    Gasparyan kende ik al. Ik hou ook erg van het geluid van de Duduk, al vind ik Gasparyan vaak wat bravig.

    Echter, die beelden hier wordt ik behoorlijk onpasselijk van. Wie gaat er nou naar zo’n film waarbij de afgehakte koppen letterlijk door het beeld rollen. Ik begrijp dat echt niet. Ziek vind ik het.