Closing Time | De Buurt

Foto: Ted (cc)
Serie: ,

Vandaag waren duizenden mensen bijeen in Rotterdam om een beter woonbeleid te eisen, en in Den Haag (13 november), en Groningen (28 november) zijn al demonstraties gepland. De Woonopstand-demonstratie van vandaag mag dan voorbij zijn, de strijd gaat door. Als afsluiter in onze reeks een klassieker van Willy Alberti, die met weemoed zingt over een buurt die ooit was.

En ook toen al vond men dat ‘bepaalde’ mensen niet goed genoeg waren voor de stad en moesten wijken. De volgende regels uit het nummer zijn nog daarom nog altijd actueel:

Veroordeeld zonder kans op gratie
Niet passend in de maatschappij

Denk aan de Rotterdamse Tweebosbuurt, waar zonder overleg met de bewoners prima huizen worden gesloopt om plaats te maken voor minder huizen, de huidige bewoners mochten niet terugkeren.

Laten we zo veel en luid mogelijk blijven demonstreren en een beter woonbeleid eisen!

Reacties (6)

#1 Joop

Haalt niets uit zo n demonstratie.

  • Volgende discussie
#2 Anna@999

Niets doen haalt sowieso niets uit….Dus prima dat die Woonopstand weer heeft plaatsgevonden hier.
Inderdaad is het al tientallen jaren beleid hier in Rotterdam om mensen uit de lagere inkomensgroepen te weren, te verdrijven, terwijl het evenzo lang al bekend is, dat dat juist de meerderheid is/was in Rotterdam. En zij hebben dus ook recht op goede, betaalbare huizen, maar steeds trekken de verkeerde mensen hier aan de touwtjes, die gefocust zijn op middenklasse, hogere econ. klasse.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Bookie - Reactie op #2

Inderdaad is het de meerderheid, maar dat is geen juiste afspiegeling van dit land. In het kader van meer diversiteit zou je derhalve moeten streven naar meer midden en hogere inkomens in de stad.

#2.2 Anna@999 - Reactie op #2.1

Dat vind ik niet, want de oorspronkelijke bewoners worden al heel lang verdreven hier door gemeentel. bepalingen.
Prachtige buurttuinen zijn ook verdwenen voor huizen om de middenklasse en hogere klassen aan te trekken, ik was er zelf getuige van. Een buurttuin is heel belangrijk voor het sociale weefsel in een wijk, ook om kinderen die nooit op vakantie kunnen en driehoog achter wonen een veilige speelplek buiten te geven. Maatsch. werk en taallessen voor de ouders daar eveneens.
Diversiteit? Mijn stad heeft al 180 versch. nationaliteiten! Nu nog betaalbaar bouwen voor de meerderheid hier!

#2.3 Bookie - Reactie op #2.2

Wel een erg verengde definitie van diversiteit. Als Rotterdammers zich nu uit de armoede emanciperen moeten ze de stad uit, omdat er weinig niet sociale huurhuisvesting te vinden is. Lekker sociaal.

#2.4 Hans Custers - Reactie op #2.3

Het enige probleem met jouw argument is dat het niks met de werkelijkheid te maken heeft. Zoek eens op Funda naar huur- of koopwoningen in Rotterdam en dan is de enig mogelijke conclusie: hoe meer je te besteden hebt, hoe groter het aanbod. Boven de € 1.250 per maand zijn er bijvoorbeeld nog best wat huurappartementen te vinden die direct beschikbaar zijn. Probeer maar eens per direct een sociale huurwoning te vinden, als je die nodig zou hebben.

Ik durf wel te stellen dat het aanbod omgekeerd evenredig is aan de inkomensverdeling in de stad.