Closing Time | Dark Side of the Moon – jubileum maanlanding

FILMPJE -

50 jaar geleden, op 21 juli 1969, vond de eerste maanlanding plaats. Het spreekt nog altijd enorm tot de verbeelding.

Het is ook onderwerp van complottheorieën, evenals de maan zelf trouwens. In een ver verleden hield ik me nog wel eens bezig met dat soort dingen. Niet heel erg lang, want hoewel het interessante materie is, krijg je op den duur te maken met hele uh, vreemde mensen, zullen we maar zeggen. De aluhoedjes werden steeds groter en woester.

Maar het leek me vandaag wel passend om een nummer over de maan te posten, en de eerste die in me opkwam was Dark Side of the Moon van het – voor mij – nog altijd onweerstaanbare Pink Floyd. Nou moet je voor de grap eens die titel op YouTube zoeken.

Holy moly, er schijnt een alien-basis te zijn aan de donkere zijde van de maan! En de Chinezen zijn er geweest! En ja hoor, Erich von Daniken en David Icke hebben er ook wat over te vertellen. Die staan vast ook te trappelen om Area 51 te bestormen.

Nee natuurlijk heb ik die filmpjes niet bekeken. De link hierboven verwijst naar een nieuwsfilmpje over de Chinese maanmissie, die inderdaad wel aan de donkere zijde is geland. Zo’n 40% van de maan is nooit zichtbaar vanaf de aarde, en begin dit jaar zijn de Chinezen er als eerste geland. Gaaf! En potentieel gevaarlijk, volgens de experts in het filmpje. Maar voor ik weer in complotstand schiet; het is een gedenkwaardige dag vandaag, en daarom een gedenkwaardig nummer om de dag mee af te sluiten.

 1. 2

  Ik sta best wel open alternatieve theorieën, mits die nog enige geloofwaardigheid hebben. Maar jij leest dingen, waar ik al binnen twee zinnen afhaak en wegklik.

  Grappig om te zien dat “Closing Time” nu ook aangegrepen wordt om te gaan sneren naar complottheorieën en alu-hoedjes.

 2. 3

  @2: Over welke dingen die ik volgens jou lees heb je ‘t? Ik verwijs naar een filmpje over de Chinese maanmissie en een bericht over een facebookgroep die oproept om Area 51 te bestormen. Dat zijn beide gewoon nieuwsfeitjes.

  En waarom zou ik niet mogen “sneren” naar aluhoedjes? Ik sta ook open voor allerlei theorieën, maar sommige mensen gaan daar zo ver in dat je er gierend gek van wordt. Ik spreek uit ervaring.

  En trouwens, Closing Time is een vrije muziekrubriek. Dit is wat er bij mij uitkwam toen ik naar Dark Side of the Moon zocht. Ik heb me vermaakt tijdens het schrijven. En dat is waar een schrijver het voor doet. Niet om de lezer te plezieren. Daar moet je niet aan beginnen, dan wordt ’t nix.

 3. 4

  @3: bedankt voor je reactie.

  alien-basis + Erich von Däniken + David Icke.
  Dat is rommel, die ik niet lees.

  Je mag best sneren over complottheorieën. Maar het wordt al snel een vergaarbak en een mooi hokje om mensen in te stoppen. Je gooit allerlei theorieën op een hoop en dan is de kous af en hoef je verder niet te luisteren of na te denken.
  Sommige complotten blijken na enige jaren gewoon werkelijkheid.

 4. 5

  Ik moet nog te jong zijn geweest, die maanlanding zelf is compleet langs me heen gegaan. Wel weet ik dat mijn vader zaliger flink heeft zitten zwoegen op een schaalmodel van The Eagle. Ik zie hem nog al die avonden aan de eettafel zitten prutsen en heb nog steeds niet het idee dat hij daarbij zijn talenten kon laten schitteren. Het ding is op mijn jongenskamer beland en daar eerder vroeg dan laat gesneuveld. Pa zal wel een dubbel gevoel hebben gehad bij dat 1:72 oorlogstuig dat ik later in elkaar zette en dat anno nu ergens in de kelder een doos vult.

 5. 6

  De maan heeft geen “dark side”, elke kant wordt door de zon belicht.
  Het is geografisch gezien beter te spreken van “the far side of the moon” of gewoon de achterkant van de maan.

  edit: Er zijn overigens wel satellieten die om de aarde draaien maar verder weg dan de maan. Die maken af en toe een opname van de achterkant van de maan met de aarde er achter.
  De resolutie zal te laag zijn om het Chinese maankarretje te zien, dus de complotdenkers kunnen nog altijd ontkennen dat zelfs de Chinezen er geweest zijn.

 6. 7

  Gisteren 50 jaar geleden won Eddy Merckx dan weer zijn eerste Tour (en ook nog zijn zesde etappe in die Tour en zowel de punten- als de bergtrui).

 7. 8

  Mijn vader heeft me die ochtend uit bed geplukt en voor de TV gezet. Ik heb de eerste stap op de maan “live” gezien.
  Maar anders dan een gevoel dat het heel belangrijk was (want anders had mijn vader me niet uit mijn bed gehaald) herinner ik me er helaas weinig van.
  Van dat nummer van Pink Floyd daarentegen…

 8. 9

  @8: Barst, dat zal het zijn! Als ik het me juist herinner, kregen we pas in 1971 een ‘tillevisie’, met spullen waren mijn ouders niet zo modern. Ik kan eens oude fotoalbums nalopen vanaf wanneer er een antenne op ons dak stond.

 9. 10

  @4: Oooh, jij herkent sarcasme niet? Met die alinea (ghe, freudiaanse verschrijving; ik deed eerst aliena) over aliens, Icke en Von Däniken steek ik toch duidelijk de draak met die theorieën. Waarmee ik niets zeg over andere zaken en dus ook niets op een hoop gooi. Ik sluit zelfs niet uit dat genoemde theorieën wel eens waar zouden kunnen zijn. Ik maak ze alleen belachelijk. Mochten er aliens zijn die me dat hogelijk kwalijk nemen, dan wacht mij wellicht een reisje naar de sterren. Ik verwacht dat het wel los zal lopen.