Closing Time: Barry McGuire – Eve of destruction

Foto: Ted (cc)
Serie:

Vandaag sluiten we af met waar we de dag mee begonnen: de uitspraak in de klimaatzaak van jongeren tegen de Verenigde Staten. In hun uitspraak verwijzen de rechters naar een populair nummer uit de jaren 60 dat waarschuwde dat we aan de vooravond van vernietiging staan. Ondanks dat de rechters de zaak van de jongeren afwezen stelde ze wel dat de jongeren overtuigend bewijs hebben geleverd dat door mensen veroorzaakte klimaatverandering die vooravond dichterbij heeft gebracht.

Hoog tijd om het nummer te beluisteren:

Reacties (2)

#1 Michiel de Pooter

Het nummer van McGuire is geschreven tegen de achtergrond van de toenmalige wereldorde met Koude Oorlog, Cuba Crisis en rassenonlusten, nu bijna 60 jaar geleden. Leermomentje: Niks is voor eeuwig, alles is tijdelijk. Dus ook wijsheden van rechters. Gelukkig maar.

  • Volgende discussie
#2 Krispijn Beek

Precies. Met een beetje geluk voor de Amerikaanse jongeren vind de rechter in hoger beroep dat hij zich wel degelijk mag bemoeien met beleidsdoelstellingen van de Amerikaanse overheid, zonder zich uit te laten over het te voeren beleid. Net zoals de Nederlandse rechters in de klimaatzaak.

  • Vorige discussie