Closing Time | Arnhem: A Bridge Too Far

FILMPJE -

Het is negen uur, u verwacht een muziekje. In plaats daarvan krijgt u een documentaire over de slag bij Arnhem, die vandaag vierenzeventig jaar geleden begon.

Als u niets urgenters te doen hebt, ga er dan eens rustig voor zitten. We hebben opmerkingen over “zij vielen voor onze vrijheid” misschien iets te vaak gehoord om er niet verveeld door te zijn, maar uiteindelijk is het wel domweg waar dat in de gevechten benoorden de Rijn niet minder dan 1894 Britten en Polen en ruim duizend burgers om het leven zijn gekomen om de wereld te bevrijden van het nationaalsocialisme.

 

 1. 2

  U? Sinds wanneer wordt hier gevousvoyeerd?

  En aargh…ik ben enigszins teleurgesteld, wegens gebrek aan muziek en mijn sinds de middelbare school heersende afkeer van alles wat met WOII te maken heeft…iets met overkill.

 2. 4

  @2: Wij konden als brugpieperknaapjes niet wachten totdat die o zo gehypte (want in Deventer opgenomen) speelfilm in de dichtstbijzijnde provinciebioscoop zou draaien. Later is er inderdaad ook een vorm van weerzin gekomen, maar eerder omdat in de literatuurcanon hongerwinters en domineesleed elkaar versterkten in de afkeer die ik ervan kreeg. Dat stond allemaal maar ver af van mijn beschermde Zuid-Limburgse biotoop, ik kon daar echt niets mee.

 3. 5

  @4: O ja dat ook inderdaad…WOII voor en na op de boekenlijst. Hoewel ik wel ontzettend genoten heb van Beekman en Beekman waarvan deel 2 ook over de oorlog gaat, maar dat boek had ik van mijn moeder en stond geloof ik niet eens op de lijst. En het eerste deel was ook leuker. Nijpen Matje, nijpen! Haha.