Een knul ligt dood te gaan aan de gevolgen van een drive-by shooting. Een vriendin, die hem in een staat van paniek in leven tracht te houden en de zich steeds weer herhalende vragen van de 911-telefonist probeert te beantwoorden, valt op zeker moment uit hoevaak ze verdomme nog moet herhalen dat haar vriend nauwelijks ademt. Daarop werpt de telefonist subiet de hoorn op de haak. “U kunt het blijkbaar verder zelf wel af.” Gelukkig is de man inmiddels het brandweerkorps uitgewerkt.
Zoals Public Enemy in 1990 al wist te vertellen en Duran Duran in 1995 nog eens uitstekend vertolkte: voor etnische minderheden is 911 al decennia een wrange grap.
Reacties (10)
En morgen weer spreken over een “aanval op de rechtsstaat” als Wilders gerechtelijke uitspraken bekritiseerd. Een vreemde houding voor iemand die het rechtssysteem blijkbaar ziet als een aantal doodseskaders die met een wedstrijdje negerschieten bezig zijn.
@1.
Omdat Wilders niets met etnische minderheden heeft, een racist is. Dus Thallmann rot op met je morele superioriteit. En een übermensch ben je ook niet. Ga maar lekker rukken op die Wilders.
Al erg genoeg dat je vanwege je kleurtje zo godverdomme rot wordt behandeld, en dat wordt goedgepraat, steeds meer, ook hier in Nederland. Want ja, ze hebben het aan zichzelf te danken, teveel mensen met kleurtje in criminaliteit dus zijn ze het allemaal …
@1 Er gaat bijna geen week voorbij of er sterft wel een kleurling door toedoen van de Amerikaanse politiediensten.
Als er niet iemand op straat afgeranseld, gewurgd of in de rug geschoten wordt, dan verlaat er wel iemand de county jail tussen vier plankjes.
Neem het geval Sandra Bland. Op weg terug naar Chicago van een geslaagd sollicitatiegesprek aan een universiteit van Texas maakt een politieauto een U-bocht om haar te kunnen volgen. Omdat hij bumperkleeft, gaat Bland naar rechts om de auto te laten passeren. Volgens de State Trooper vergat ze daarbij haar richtingaanwijzer aan te doen.
Hij geeft ‘r een bon. Maar voordat hij die geeft, maakt hij een opmerking dat ze geïrriteerd lijkt. Dus ze geeft aan waarom ze geïrriteerd is: die bon is flauwekul, ze ging uit de weg zodat hij kon passeren, dus natuurlijk is ze geïrriteerd.
Vervolgens verzoekt hij haar om haar sigaret uit te maken. Zij weigert dat. Ze doet niets fout, ze zit in haar eigen auto.
Daarop eist de trooper dat zij uit haar auto stapt. Dat wil ze niet. Hij doet de deur open en begint aan haar te trekken, en te dreigen met een taser.
Einde verhaal: hij heeft haar gemolesteerd, maar zíj wordt aangeklaagd wegens het aanvallen van een agent (ze zou hem zogenaamd hebben geschopt). Paar dagen later wordt ze dood aangetroffen in haar cel. Ze heeft zogenaamd zelfmoord gepleegd.
Let wel: die agent heeft wettelijk geen poot om op te staan. Hij zou haar een bon kunnen geven, maar daarna moet hij ‘r laten gaan. Hij mag haar helemaal de auto niet uit vragen te stappen op grond van het gegeven dat ze haar sigaret niet uit wil doen.
Maar hij zag een zwarte vrouw in een auto met een nummerbord uit een andere staat, en hij nam van alles aan; of hij wil gewoon even laten zien wie er de baas is.
Vermoedelijk is in de gevangenis hetzelfde gebeurd, en liet ze niet over zich heen lopen. Houden ze niet van. Krijg je een beuk of een nekklem. Niemand die er om maalt.
En Sandra Bland is niet de enige die op dubieuze manier het loodje legt in de gevangenis.
In April wordt Freddie Gray in elkaar getremd door een stel politie-agenten, getracteerd op een ‘rough ride’ achter in het politiebusje (terwijl hij dan al verlamd is); en zal uiteindelijk sterven aan een coma met een voor 80% doorgesneden wervelkolom.
Eric Garner werd op straat door agenten gewurgd omdat hij wel eens losse sigaretten verkocht, en agenten even wilden laten zien wie er de baas is.
Het lijstje gaat door en door. De voorbeelden zijn inmiddels overbekend.
Maar niks aan de hand, niets te zien, gewoon doorlopen mensen.
@1
Ik zou je nu een lijstje kunnen geven van gevallen van negers die blanke Amerikanen afslachten. De voorbeelden zijn echter minder bekend. Dat komt namelijk niet voorbij de lokale pers, laat staan op sargasso, terwijl er miljoenen gestoken worden om de boel op te stoken bij gevallen van dood door zelfverdediging. Dat de agenten in kwestie onschuldig zijn (zoals bij de dood van Mike Brown) is enkel reden om extra olie op het vuur te gooien, zo wordt namelijk een frame gecreëerd dat los staat van de feiten, zodat degene die de media opstoken zich ook niet meer op feiten hoeven te beroepen.
@4 Hebben die ‘negers’ (zoals je dat zo fijntjes uitdrukt) ook staatsmacht? En zetten ze het gewicht van die staatsmacht in om blanken te onderdrukken, te molesteren, af te knallen, te vervolgen, etc. etc.?
Of heb je het over criminelen? Want dan zou je moeten weten dat black-on-black crime veel vaker voorkomt. Maar dat komt je verhaaltje toevallig even niet zo goed uit.
Zei ik trouwens: 1 kleurling per week? Dat getal moet namelijk naar boven bijgesteld worden: afgelopen twee weken alleen al zijn er vijf zwarte vrouwen in de bloei van hun leven omgekomen in Amerikaanse huizen van bewaring.
En om terug te komen op de hulpdiensten. Aangezien bewoners van arme wijken minder vaak naar de stembus gaan en minder connecties hebben met degenen die de beslissingen nemen, waar denk je dat de prioriteiten zullen liggen bij de budgettering?
De link in #0 onder uitgewerkt doet het niet.
Even iets heel anders: wat een verrassend leuk nummer van Duran Duran is dat.
Als je dat kunt waarderen, zou je hun coveralbum Thank You eens moeten proberen. Staat vol met dit soort juweeltjes.
@5:
Erm, ‘kleurling’ is (minstens) net zo’n historisch beladen term als ‘neger’, m.n. vanwege de connotaties met het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Toen Benedict Cumberbatch het waagde om het vergelijkbare woord ‘coloured’ te gebruiken viel tout politiek-correct Amerika/Groot-Brittannië over hem heen. Zeg dan ‘Afro-Amerikaan’ of ‘persoon met een donkere huidskleur’.
@9 Ja, ‘colored actor’ of ‘colored person’ is reden om ‘schande’ te roepen; weet die Cumberbatch dan niet dat hij ‘person of color’ hoort te zeggen?
Niemand die mij uit kan leggen waarom ‘colored actor’ racistisch is en ‘person of color’ politiek correct. Of waarom ‘colored woman’ racistisch is en ‘woman of color’ politiek correct.
Taalkundig is het waanzin. En zoals met elke waan zal die vroeger of later vervliegen.
Het gaat mij dan ook niet om het woord ‘neger’ an sich (ik heb dat woord onlangs zelf nog in mijn stukjes gebruikt), maar de wijze waarop Thalmann dat aanwendt door willens en wetens het woord ‘negers’ in verband te brengen met het afslachten van blanken.
Dat is geen toeval, maar doelbewust en daarmee roept hij het beeld op van de zwarte wilde die de blanken het liefst met hun speren zouden doorboren of de hals opensnijden.