Waarom is de politie zo gewelddadig?

Foto: 19 maart 1966 - Een agent 'verdedigt' zich tegen een bezoeker van de fototentoonstelling over politiegeweld (bron)

ACHTERGROND - Het aardige van een familielid dat bij de politie zit, is dat je nog wel eens op een smakelijk verhaal getrakteerd wordt. Zoals over die keer dat ze ’s nachts naar een mogelijke inbraak gestuurd werden, en een forse kale neger een desktop de deur uit zagen sjouwen.

De man liet de computer meteen vallen om het op een lopen te zetten. Mijn neef er achteraan. Maar hij slaagde er niet in de man in te halen, het ging gelijk op. Zat van de achtervolging, kwam hij op een idee: hij haalde uit met zijn zware, metalen zaklantaarn, zó op het achterhoofd van de verdachte.

Die ging onderuit. Toen hij weer kon praten, terwijl ze hem naar de dienstwagen begeleidden, klaagde hij over hoofdpijn. “Heb je pijn in je hoofd, joh? Heb je je vanavond een beetje te moe gemaakt?” plaagden ze hem. En terwijl hij de auto ingemanoeuvreerd werd: “Pas op je hoofd…” Uiteraard diende de man een klacht in. Die werd keurig afgehandeld en mijn neef kreeg een aantekening in zijn dossier. Nadat zijn commandant hem dat had meegedeeld, volgde er echter geruststellend: “Goed gedaan hoor, Jos.”

Als groentje vertelde hij enthousiast hoe er op het bureau omgesprongen werd met arrestanten die terugpraten: “Wat, grote bek? Oorvijg!” En dan krijgt iemand een tik tegen zijn oor. Dat vond Jos maar wat mooi. Hij keek duidelijk op tegen oudere agenten die ‘m het vak bijbrachten. Zo worden agenten van meet af opgevoed in een cultuur waarin geweld tegen arrestanten volstrekt normaal gevonden wordt.

Ooit moesten Jos en z’n maten een wietkwekerij oprollen. Toen ze aankwamen, was de lading al gevlogen. De twee Marokkaanse broers die de kwekerij uitbaatten, hadden reuze schik. “Nou, waar zijn die plantjes dan, hè? Waar zijn die plantjes dan?”, tartten ze de dienders. De lange arm der wet heeft echter meer pijlen op hun boog. Er werd met de officier van justitie gebeld. Je mag een bakkerij namelijk niet zomaar ombouwen tot iets dat een andere bestemming dient. Daar heb je een vergunning voor nodig. “Pak de hele boel maar in”, liet de officier weten.

Daarop ging een van de broers door het lint. Hij vloog de agenten aan. Toen de ander zag dat zijn broer tegen de grond werd gewerkt sprong hij ook in het gevecht. Dat was een vergissing: al gauw waren er drie à vier agenten met ‘m bezig. “Sla ‘m. Sla ‘m op z’n rug!” riep mijn neef tegen de adspirant-agente, die hij moest begeleiden. Na een aantal flinke klappen met de wapenstok bedacht hij zich dat dit wel eens verkeerd kon aflopen (voor hen, wel te verstaan). “Pepperspray! Pepperspray!”

Toegegeven, ’t is niet altijd makkelijk. Zoals die keer dat mijn neef de orde moest bewaken bij een jaarlijks dorpsfeest in de regio. De burgemeester had bedacht dat eventuele arrestanten maar naar de naburige stad moesten worden gebracht, anders zouden ‘zijn’ agenten er de week erop op worden aangekeken. Daar sta je dan, met vijf agenten te kijken hoe de stemming in de feesttent steeds grimmiger wordt.

Op zeker moment heb je dan acht mensen in de berm liggen, vastgebonden met tie-wraps omdat je door je handboeien heen bent, sta je te wachten tot het arrestantenbusje weer terug is, en moet je psychisch en fysiek weerstand bieden tegen drommen dronken idioten die hun vriendjes horen kermen op het talud. Ga er maar aanstaan, in je zomertenue.

Toen de grote massa de tent uitstroomde, was de hondenbrigade gelukkig al gearriveerd. Wel jammer dat al die mensen naar hun fietsen wilden die áchter de rij stonden waarin de agenten waren opgesteld. Die werden dus gesommeerd een blokje om te lopen – je wilt geen meute achter je als je nog mot verwacht met gajes dat nog moet komen vóór je. Dronken mensen willen niet luisteren en je kunt geen discussie voeren met Jan-en-alleman als er een menigte tegen je aan staat te duwen, dus op een gegeven moment komt dan de wapenstok tevoorschijn. Na twee maal sommeren krijgt iemand een tik op de bovenarm. En als iemand de boodschap dan nog niet begrijpt: nog een keer. En nog eens. Net zolang totdat iemand de biezen pakt.

Uiteindelijk liep dat akkefietje compleet uit de hand toen het echt rauwe geboefte de partytent uit kwam zetten. Mijn neef beschreef een gespierde beer van twee meter met vier beveiligers aan zijn armen en benen. Chaos. Op zeker moment raakten de honden los. Zelfs een politieagent werd lelijk gebeten, naast tal van burgers.

Toen het fiasco de kranten haalde, kon het zwartepieten beginnen. Iedereen wilde zijn straatje schoonvegen. Het makkelijkste is dan de schuld in schoenen van de onderbemande agenten van dienst te schuiven, in plaats van die van de verantwoordelijke burgemeester die de situatie min of meer gecreëerd had door er van meet af aan buiten te willen blijven.

Ik snap best dat politieagent een ondankbaar beroep is. Wat mij echter opvalt, is dat mijn neef volstrekt niet is geleerd kritisch na te denken over zijn eigen gebruik van geweld. Waar de wet dat gebruik van geweld dan wel precies omschreef, wilde ik eens weten. “Iedere burger wordt geacht de wet te kennen!”, blafte hij me toe. Euh, ja, maar dan word jij, als politieagent, toch helemaal geacht de wet te kennen? Lijkt me niet meer dan normaal, dat als je het monopolie op geweld hebt, dat je daar dan ook scrupuleus mee omgaat, dat je daar kritisch over nadenkt, en er nóg eens over nadenkt.

Wat mag er precies wel, wat mag er precies niet? Was het in dit specifieke geval echt nodig? Hadden we het ook anders kunnen doen? Dat soort vragen stel je jezelf toch als agent? Maar niks van dat al. Neef bleef bij zijn enige argument: “Iedere burger wordt geacht de wet te kennen!”

Kortom, neeflief beroept zich op de wet terwijl hij zelf geen idee heeft wat die wet of de geweldsinstructie ook alweer precies zegt, laat staan waar dat dan te vinden is. Typische MBO’er: hij heeft ooit op de politieacademie een instructie gekregen van een trainer, en wat hij daarvan heeft onthouden, dat staat gehouwen in steen.

Die mentaliteit wordt enkel nog bevestigd tijdens je periode in het korps. Je kijkt tegen je meerderen op, des te meer naarmate ze er meer een autoritaire machopersoonlijkheid op nahouden. Kritische vragen worden niet op prijs gesteld. Dat is iets voor geitenwollensokken. De bedrijfscultuur voedt agenten blijkbaar op tot autoritaire persoonlijkheden; fascistjes in de dop.

Gek hè, dat het dan nog wel eens verkeerd afloopt?

Reacties (74)

#1 9″ Nails

Het is toch al jaren bekend dat het enige verschil is tussen een gewelddadige psychopaat en een poltieagent het uniform is.

 • Volgende discussie
#2 su

ACAB

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 vander F

Klinkt me helaas bekend in de oren, de goede agenten daargelaten.
Eigenlijk zou je het loon fors omhoog moeten gooien en gelijk de toelatingseisen verhogen richting HBO,
het niveau bijj de korpsen is soms bedroevend laag, te laag voor zoiets als belangrijks als de politie taak.
Maar goed, krijg je ook meer nadenkende agenten waarbij ik me afvraag of de Staat daar op staat te wachten…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Dirk Zeeman

@1: Volgens mij beweert @0 nu juist niet dat het van huis uit psychopaten zijn — mensen met een aangeboren afwijking — maar dat het ligt aan de manier waarop ze opgeleid worden en aan de cultuur die dat tot gevolg heeft.

Daarnaast kun je best vermoeden dat dit beroep en de cultuur binnen het korps een meer dan gemiddelde aantrekkingskracht op psychopaten uitoefent, zoals er ook meer psychopaten als CEO’s bij bedrijven en banken werken dan als docent of verpleger. En daaruit volgt dat het voor de hand ligt dat er bovengemiddeld veel agenten met psychopatische trekjes rondlopen. Buitenlands onderzoek, dat je overigens niet blindelings naar de Nederlandse situatie kunt vertalen, versterkt dat vermoeden:
http://time.com/32647/which-professions-have-the-most-psychopaths-the-fewest/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Dehnus

Ik vind het eerder erg dat de situatie die je schetst eentje is waarin jouw neef de Burger als Vijand ziet. Dat betekent dat je dus ook geen bescherming bij de politie hoeft te zoeken, want hun standaard modus is “geen collega dus vijand!”.

Ik kan het mis hebben hoor, maar het geeft gewoon die smaak in de mond. Waarschijnlijk als je jaren bij het korps zit is het ook moeilijk om te voorkomen, toch blijf ik het eng vinden. Helemaal die doorgeslagen ME typetjes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Dehnus

@3: Er is niks mis met MBO, maar voor de hogere functies dien je misschien wel HBO of vergelijkbaar te hebben. Iets wat je ook in avondstudies zou moeten mogen halen tijdens je baan.

MBO, HBO of Universiteit zegt niks over inlevingsvermogen van de mens. Sterker nog als je kijkt naar bankiers en wallstreettraders dan zie je toch echt Studentikoze ballen zich misdragen alsof het psychopaten zijn.

Het is ook iets wat me wat dwars zit aan het stukje geschreven door Prediker, maar anders wel een goed stuk vind. Ik wou er niet over vallen, maar vind het gewoon wat kortaf. De politie academie kan echt wel dingen anders aan gaan pakken, ik denk eerder dat het ligt namelijk aan een MACHO cultuur die hiërarchisch is opgesteld. Tel daarbij op de vele voorbeelden van politie geweld die verheerlijkt worden in de media (van zowel Nederland als Engelsgesproken series), en je hebt al gauw een cultuur waar de burger als:”vijand word gezien die er alleen maar op uit is jouw maten te naaien, terwijl jij en je maten ze alleen maar willen beschermen tegen zichzelf”.

Kritisch denken kan je op elk niveau en opleiding, dat heeft te maken met opvoeding en durf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Asterix

Helaas is de beweging tegengesteld.
De politie zoekt steeds meer vrijwilligers die niet aan de hoge eisen van een agent hoeven te voldoen.
Dus in plaats van hoger/ of beter opgeleid personeel zullen we in de toekomst meer te maken krijgen met amateurs, waarvan ik maar mag hopen dat ze om de juiste redenen vrijwilliger zijn geworden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 su

@6 Pfff.. Ooit verhoord door KMAR hoofd (HBO) en diender (MBO). Echt Dumb & Dumber waren er niks bij. Of door de ME begeleid na een demonstratie tegen de Walrus. Hij zat verkneukeld te vertellen hoe hij om de 5 minuten demonstranten staande zou houden nadat de legitimatieplicht ingevoerd zou worden. De staat kiest er willens en wetens voor om knuckle heads aan te nemen in zulke posities.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Frank789

@6:

Kritisch denken kan je op elk niveau en opleiding, dat heeft te maken met opvoeding en durf.

Ik heb ook de ervaring dat (V)MBO’ers precies weten wat en hoe, maar het WAAROM zit niet in hun mindset. Blijkbaar zat het niet in de opvoeding of opleiding, maar van agenten mag je toch een zekere durf verwachten.

Wat ik me wel kan voorstellen is dat je als agent dagelijks bloot kan staan aan pesterijtjes van sarrende mensen die weten hoever ze kunnen gaan. Als je dan je knuppel eens mag hanteren komt die hele opgekropte frustratie er in één keer uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Anton

Het kale feit dat linksige typetjes de politie publiekelijk kunnen belasteren is het bewijs dat de werkelijkheid precies tegenovergesteld is aan wat hierboven wordt beschreven.

Of zouden jullie dit in Rusland, Iran of China ook durven?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Henk van S tot S

@10:

Of zouden jullie dit in Rusland, Iran of China ook durven?

Nu kan ik niet voor iedereen spreken die jij links noemt, maar jij zou waarschijnlijk het gat van Poetin likken, zoals je naamgenoot Anton M dat als nsb-er met de toenmalige schoften deed ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 JANC

@10: Ik denk dat ze geen probleem hebben met kritiek op de Nederlandse politie in Rusland, China of Iran.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Dirk Zeeman

@10: Huh: het feit dat je op internet nog kritiek kunt leveren op de politie (“belasteren”) bewijst volgens jou dat het niet waar is dat de politie er in bepaalde situaties op straat te hard bovenop zou slaan?
Lijkt mij een non sequitur.

@11: Je persoonlijke aanval voegt niets toe aan de discussie. Ik begrijp de irritatie om de argumentloze onzin van ‘rechtsige typetjes’ als Anton. Maar je kunt je beter niet verlagen tot zijn niveau.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Joop

Matthijs Pontier ‏@Matthijs85 · 6 min.6 minuten geleden
Oud-agenten: Haagse politie gebruikt buitensporig geweld tegen buitenlanders https://m.youtube.com/watch?v=I0aEAzSwdpo&feature=youtu.be
#Mitch #MitchHenriquez #politiegeweld

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Mario

@6
De politie academie kan echt wel dingen anders aan gaan pakken

Het structurele geweld en machtsmisbruik is een probleem welke al jaren gaande is. In ieder geval meer dan 15 jaar. Toen al werden er o.a. bij de academie meerdere projecten opgezet om dit in te dammen. Het resultaat kennen we. Niet alleen inmiddels tientallen doden en gewonden op jaarbasis, maar ook de vrij recente uitspraken zoals van korpschef Bouman over de politiecultuur, zoals hier valt te lezen.

[img]https://i.imgur.com/k72Q50h.jpg[/img]

En dan heb ik het verder nog niet eens over BOA’s die tegenwoordig ook met wapens [mogen] rondlopen. Etc…

Euh… OT @9

Hoe/ wie/ wat/ waarom/ wanneer

Dat is mij (/ons) op de MBO erin gestampt. Wanneer ik oud klasgenoten tegenkom, is het zeer prettig om te constateren dat ze nog altijd kritisch en nieuwsgierig (kunnen) zijn.

Voor mijzelf niet zo complex, aangezien ik er bewust voor heb gekozen om (eerst) opleidingen op LTS/ MBO+ niveau te volgen. Advies was VWO+, maar omdat ik het zowel van mijn handen alsook die grijze massa onder mijn pan moest hebben werd er dus een combinatie gemaakt.

Wat ik bedoel te zeggen, is dat je niet zo makkelijk moet afgeven op MBOers, ook al heb je bepaalde ervaringen. Toen ik later in een leidinggevende functie terechtkwam, kreeg ik een aantal stagelopers onder mijn hoede: HBOers, waarbij ik mij oprecht afvroeg waarom men zo weinig kennis in huis had.

Werkt twee kanten op.

Daarbij overigens opmerkende dat het niveau van zowel MBOers alsook HBOers zichtbaar per jaar verlaagde, nadat het hele onderwijssysteem over de kop ging (invoering modules, bijvoorbeeld).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 zmoooc

Je gaat volstrekt voorbij aan het “waarom”, terwijl dat zo verschrikkelijk simpel is. Afgaande op de opleidings-eisen van de politie hebben de agenten die u op straat tegenkomt een IQ dat lager is dan meer dan de helft van de mensen over wie ze autoriteit hebben. Ze ontberen veelal simpelweg de mentale capaciteiten om de gewenste kritische houding te hebben. Ze ontberen het IQ om met het gros van het publiek om te gaan. Ze ontberen het IQ om überhaupt, in wat voor vorm dan ook, leiding te geven aan meer dan de helft van de burgers. Ze ontberen het IQ en de ervaring om gangbare omgangsvormen van een fors aandeel van de burgers überhaupt te begrijpen.

Ondertussen zijn ze wel gezichtsbepalend voor het hele politie-apparaat, temeer daar hun meerderen, waar vaak forse eisen aan gesteld worden, inmiddels aan de situatie gewend zijn. Tegelijkertijd werkt aan de onderkant van het segment een heel regiment stadswachten dat het woord de-escalatie niet eens kan spellen aan de acceptatie van onbeschoftheid, onkunde, betutteling en agressiviteit van ambtenaren. En dat lukt prima; als je niet beter zou weten, zou je denken dat het Nederlandse ambtenarenapparaat is vormgegeven naar Eric ‘respect my authoritah’ Cartman…

De eisen zijn gewoon te laag, net als bij zo’n beetje ieder effectief door de overheid betaalde beroep dat er toe doet in Nederland. De enige reden dat de politie niet nog gewelddadiger is, is dat slimme mensen niet alleen in de situaties zoals in het artikel zijn beschreven met een grote boog om oom agent heen lopen, maar inmiddels hebben geleerd dat ze dat beter altijd kunnen doen. Meer dan genoeg videomateriaal van mensen die worden gearresteerd omdat ze niet meewerken bij hun arrestatie om dat jan en alleman aan het verstand te brengen.

Helaas is dit een verschrikkelijk moeilijk onderwerp. De politie-agenten werken snoeihard op plaatsen, tijdstippen en in situaties die iedereen liever mijdt. Ze krijgen vaak ten onrechte geen begrip of erger. Er is niets aan te merken op vrijwel geen enkele agent in Nederland. Op de organisatie die ze samen vormen is echter des te meer aan te merken. Maar ook die organisatie is hoegenaamd machteloos; ze worden immers bestierd door een of ander stelletje democratisch gekozen stuurlui aan wal dat hen simpelweg niet genoeg geld gunt om een gebalanceerd politiekorps – waarin absoluut ruimte moet zijn voor VMBO’ers!!! – neer te zetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Nonkel

Persoonlijk heb ik in mijn tijd als barman tijdens m’n studie de agenten als veels te passief ervaren. Als er een paar 15 jarigen vochten en een agent zag het, dan bleef die kijken op gepaste afstand en vroeg om ondersteuning. Ik had er vervolgens geen enkel probleem mee om jochies uit elkaar te rammelen.
Naar mijn mening zijn het overempathische mietjes zonder lef.
Hetzelfde gold als er een drugdealer in de bar was. Eerst assistentie vragen in plaats ingrijpen. Dat terwijl ik zie dat er openljik gedeald wordt en het meldt aan de agent.
Ik gooide dan maar zelf de lichten aan, maakte herrie met m’n dienblad en duwde zo’n gozer zelf naar buiten.

Neehoor, soms moet je gewoon even je knuppel gebruiken. Daar moet niet zo kinderachtig over gedaan worden. Bovenstaande gezeur komt over als slapjanussengedrag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 HenkVanIngrid

Waarom zijn anti-facisten zo geweldadig?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Joop

Gelukkig bij het wekelijkse vragenuurtje een vraag over het optreden van de Turkse politie tijdens de gaypride aldaar.

2015Z12970 Mondelinge vragen d.d. 30 juni 2015 – M.E. Maij, Tweede Kamerlid
Het lid Maij (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat de Turkse oproerpolitie buitensporig geweld heeft gebruikt tegen deelnemers aan de gaypride in Istanbul (Nu.nl,28 juni 2015)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Dirk Zeeman

@17: Jouw ervaring sluit niet uit dat de politie in andere situaties wel onnodig geweldadig is. Het feit dat de gemiddelde buurtagent niet al te dapper zou zijn als hij in de minderheid is, past prima bij het beeld dat agenten er soms onterecht op los slaan wanneer ze in de meerderheid zijn. Samen durven ze wel.
Als je je vaak genoeg bang en vernederd hebt gevoeld, is de neiging om je af te reageren misschien wel groter, zodra de gelegenheid zich voordoet en je je machtig waant.
In beide gevallen is het laf gedrag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 zuiver

Waarom is de politie zo gewelddadig?

Omdat ze:
1) het geweldsmonopolie van de staat hebben gekregen;
2) het niveau om te discussiëren niet hebben en dus terugvallen op intimidatie. Intimidatie leidt vroeger of later altijd tot geweld, nl dan wanneer de geïntimideerde de intimidator uitlacht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 zmoooc

@20 Sterker nog, de ervaring van @17 heeft waarschijnlijk dezelfde oorzaak als in het artikel wordt beschreven: angst. Niet altijd onterecht, omdat men onvoldoende voorbereid, soms incapabel, soms onderbemand, soms onvoldoende getraind is en bovendien misschien net iets te vaak in situaties terecht komt die daadwerkelijk levensgevaarlijk zijn. Dat, in combinatie met negatieve ervaringen uit het verleden kan maar tot twee dingen leiden: passiviteit of agressiviteit. Als men een keuze heeft het eerste, zoniet dan het tweede.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Typische mbo’er

“Typische MBO’er: hij heeft ooit op de politieacademie een instructie gekregen van een trainer, en wat hij daarvan heeft onthouden, dat staat gehouwen in steen.”

Hé, Prediker joh, zou je niet ‘ns moeten twijfelen aan je eigen intelligentie na het plaatsen van dat verbijsterend domme stukje tekst? Is meer iets voor de hoog opgeleide roze kliek van hiernaast, niet? Ik lees dit blog al jaren… Het valt me dan ook erg tegen om dit op het “linkse” Sargasso te moeten lezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 HenkVanIngrid

@16: Impliciet beweert u dat anti-fascisten geweldadig zijn omdat men dom is. Volgens mij heeft u een punt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Henk van S tot S

@13:
Aangaande je opmerking over wat ik onder #11 schrijf, heb wel een punt :-)

Maar aangezien, het in mijn genen ingebakken hoge gehalte aan cynisme, kan ik soms de drang om domkoppen een sneer te geven, niet achterwege laten ;-)

@15:
Om nu zo’n beetje alles op I.Q. en opleiding te gooien vind ik ook wat overdreven.

Een belangrijk deel van een goede/adequate manier van omgaan met de mede mens hangt af van empathie en het sociale I.Q.
Daar zou bij een sollicitatie bij een sollicitatie-gesprek/test wat meer aandacht moeten besteden.

Zeg nu zelf, vele dictators en andere mensonvriendelijke figuren hadden/hebben een hoog I.Q.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 gbh

De volgende hysterische sargossaanse hetze, net of de politie hele dagen op straat iedereen loopt dood te knuppelen. Nuts.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Olav

@15:

Het structurele geweld en machtsmisbruik is een probleem welke al jaren gaande is. In ieder geval meer dan 15 jaar.

Zet daar gerust een 0 achter, en dan weet je ook meteen waarom het probleem niet makkelijk uit te roeien is. Het zit echt heel diep.

En heel misschien is er toch wel iets verbeterd in al die tijd, want vroeger ging de smeris demonstranten nog gewoon met de sabel te lijf.

Die Bouman lijkt me een verschrikkelijke hypocriet. Vrome praatjes, maar ondertussen is meneer wel korpschef. Laat hem dus maar vertellen wat hij er concreet aan doet. Hoeveel racisten hij werkelijk heeft ontslagen.

Overigens eens met je opmerking om niet te laatdunkend te doen over MBO’ers. Dat is helaas een vervelend iets waar veel lui hier zich wel eens aan schuldig maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Joop

@26.

Incidentje, doorlopen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Mario

@25
Om nu zo’n beetje alles op I.Q. en opleiding te gooien vind ik ook wat overdreven.

You talking to me? (heb zo het vermoeden dat je @16 bedoelde. Een ijsbad voor jou als straf, als dat zo is ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Frank789

@15: Ik geef niet af op (V)MBO’ers, ik constateer.
Maar je hebt gelijk, menig HBO’er is geen haar beter en uni is ook geen garantie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Mario

Oef…

@16
Ze ontberen het IQ om überhaupt..

Volgens welke IQ-test zou jij dat getest willen zien? Zijn er nogal wat, namelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Mario

@27
Die Bouman lijkt me een verschrikkelijke hypocriet. Vrome praatjes, maar ondertussen is meneer wel korpschef. Laat hem dus maar vertellen wat hij er concreet aan doet. Hoeveel racisten hij werkelijk heeft ontslagen.

Dat mag je vinden, maar om antwoord te krijgen op je vragen zal toch echt jijzelf stappen moeten zetten om daar antwoord op te krijgen. Doe je dat niet: dan ben je (bijna) net zo hypocriet als…je ziet mijn punt?

Het ging/ gaat mij meer om de door Bouman gedane uitspraken over o.a. de cultuur binnen de politie zelf. Welke actie, als die al ondernomen is, is mij verder onbekend. In deze echter, moet er m.i. heel veel actie worden ondernomen, anders bestaat er een reële kans dat de geweldsmonopolie zich gaat verschuiven naar de burger. En dan maken die anti-steekvesten die ze dragen of hun gevechtstraining ook niet zo heel veel meer uit, kan ik je verzekeren. (Inca let je even op?)

Trouwens, over laatdunkend gesproken. Ex van mij deed eeuwen geleden ook HBO. Toen het -iets- serieuzer tussen werd, zei ze op een gegeven moment dat ze zich nooit kon voorstellen dat ze een relatie zou aangaan met een MBOer, wetende dat ik toen met een opleiding op dat niveau bezig was. Ik heb smakelijk gelachen om haar stupiditeit. Relatie duurde overigens niet lang. ;-]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 zmoooc

Ik gebruik IQ/opleiding enkel als een kapstok. Eenieder snapt dat de situatie complexer is, dat er allerlei nuances in aan te brengen zijn en dat er ab-so-luut geen causaal verband is tussen opleidingsniveau, IQ en geschiktheid als oom agent (sterker nog: een korps bestaande uit mensen met een IQ>140 zou een absolute hel zijn). Maar een zeer duidelijke correlatie is er zonder meer.

Ik ging er eigenlijk vanuit dat dat de gemiddelde sargasso-reaguurder niet uitgelegd hoefde te worden, maar bewijs gerust het tegendeel hoor.

Bottom-line is: er is weinig geld, mensen met een lagere opleiding zijn goedkoper en de balans in het corps als geheel is derhalve zoek, met dingetjes als geweld, passiviteit, onbegrip en ineffectiviteit tot gevolg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Mario

@30

Afgeven was ook een iets te zwaar woord. Dit als achterafje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Mario

@26

Dat is wat jij er van maakt. Ik moet de eerste hier nog tegenkomen die stelt dat agenten zich daar dagelijks mee bezighouden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Andreas

Probleem? Politiegeweld. Oplossing? Langer in de studiebanken.

Fijne analyse. 1 incident maakt nog geen structureel probleem. De bewijsvoering (1 neef bij de politie + 1 incident) is ronduit treurig.

Hoe staat het met politiegeweld in NL in vergelijking met andere landen? Hoeveel arrestaties van gewelddadige mafkezen, verwarden en verslaafden zijn er per dag in dit land? Hoe vaak gaat het procentueel gezien nu eigenlijk mis bij deze arrestaties? Prediker spuit wat feitenvrije anekdotes, maar 0 cijfers.

Waarom lachen die jongens van die wietkelder de agenten uit? Omdat ze weten dat ze straffeloos wegkomen. In vrijwel geen enkel ander land ter wereld moeten agenten zoveel over zich heen laten komen, voordat ze overgaan tot actie.

Het probleem is niet het machogedrag, de Predikers van deze wereld zijn het probleem.

P.S. Hoeveel criminelen kwamen er vorig jaar bijvoorbeeld door politiekogels door het leven? 0. http://www.nu.nl/binnenland/3992316/33-schietincidenten-politie-onderzocht.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Henk van S tot S

@25: Mezelf
Correctie onder #25 moet @16 i.p.v. 15 staan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Henk van S tot S

Aan
@16:
Zie #25 waar @16: i.p.v. 15 had moeten staan.

@29: Mario:
Ik had inderdaad onder #25 @16 moeten vermelden.
PC stond back-up te draaien en ik zat te klooien op mijn mobieltje wat eigenlijk niet geschikt is voor mijn kippige ogen.(ik hoop niet dat het mede mijn leeftijd is )
;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Gladiool

@26: Mogen ze een keer knuppelen, knuppelen ze ‘m dood! ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Gladiool

@36: ‘Waarom lachen die jongens van die wietkelder de agenten uit? Omdat ze weten dat ze straffeloos wegkomen. In vrijwel geen enkel ander land ter wereld moeten agenten zoveel over zich heen laten komen, voordat ze overgaan tot actie.’

Maar politieagenten mogen geen scherprechter zijn. En weerbaarheid dient op pijl te zijn. Dat vereist verstand.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Mario

@38

Geniet van je ijsbad. ;-p

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 Henk van S tot S

@41:
Brrr!
Moet er niet aan denken, ik houd wel van wat warmte :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 Mario

@36
Fijne analyse. 1 incident maakt nog geen structureel probleem. De bewijsvoering (1 neef bij de politie + 1 incident) is ronduit treurig.

Dank voor je analyse! Niets mis mee om een persoonlijk voorbeeld aan te halen om je punt te maken. Of had je liever iets van, pak em beet, 6000 extra woorden gezien?

En ja, nog meer in de schoolbanken voor hen met een geweldsmonopolie, welke voor de meeste mensen niet geschikt is. En -wat mij betreft- jaarlijks een psych-controle. Al was dat enkel maar om bijvoorbeeld het ziekteverzuim door bijv. PTTS iets te verminderen. Een bestaand probleem onder de pliessie.

In vrijwel geen enkel ander land ter wereld moeten agenten zoveel over zich heen laten komen, voordat ze overgaan tot actie.

Acties, zoals? Iemand staande houden? Of iemand doodmaken?

Het probleem is niet het machogedrag, de Predikers van deze wereld zijn het probleem.

En dat is de omgekeerde wereld, aangezien het -ook- bekend is dat machogedrag weldegelijk een probleem is. Wordt hen volgens mij zelfs tijdens de opleiding geleerd…En ja, die valt dubbel te interpreteren.

Zal ik nu nog iets gaan tikken over stuurlui die aan wal staan en publiek debat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Mario
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Andreas

@43 Nee hoor, 1 zin volstaat.

Gewoon een linkje naar een objectief en vergelijkend onderzoek waarin staat dat het politiegeweld toeneemt. Maar er is geen linkje. Ik zie geen cijfers, ik zie geen onderzoeken. Ik lees enkel aannames en anekdotische bewijsvoering.

Neem alleen de kop al: “Waarom is de politie zo gewelddadig?” Hoezo? In vergelijking met de Spaanse politie? De politie van Sudan? Of vanwege die ene neef van de stukjesschrijver?

Anekdotes maken een artikel lezenswaardig. Prima. Maar 1 anekdote is geen bewijs. Mijn tante van 95 paft een pakje per dag, dus is roken supergoed voor je gezondheid?

Als je een stukje tikt waarin je een hele beroepsgroep wegzet als gewelddadig, dan moet je minstens de moeite doen om je in de feiten te verdiepen. Anders is het nietszeggende kroegpraat. Je hebt rechtse praat, linkse praat, maar het blijft gezever.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 Mario

Gewoon een linkje naar een objectief en vergelijkend onderzoek waarin staat dat het politiegeweld toeneemt. Maar er is geen linkje.

Niet geheel toevallig heeft Peter Breedveld daar net -weer- een stukje over geschreven. Los van wat iemand over de auteur moge denken, staan ook daar voldoende linkjes in om je een iets beter beeld te verschaffen.

http://www.frontaalnaakt.nl/archives/wie-beschermt-ons-tegen-de-politie-4.html

Neem alleen de kop al: “Waarom is de politie zo gewelddadig?” Hoezo? In vergelijking met..

Je hoezo vraag laat mij linken naar:
https://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_dissonance
(ook een structureel online probleem)

Lees het allemaal op je gemak.

Of politiegeweld nou in Ferguson plaatsvind of in Sebaldeburen, is verder irrelevant. Er is weer iemand dood, weer een vader, door politiegeweld. Tijdens een festival, die voor 99.9% wordt bezocht door mensen die hun plezier opzoeken. Dood door politiegeweld, waarvan het bekend is dat het een structureel probleem is binnen het politiekorps.

Tel jij af, vanaf die 6000 woorden? Mooi.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 Andreas

Is dit stuk geschreven door Breedveld of door Prediker? Ik heb het over dit stuk, op Sargasso, geschreven door Prediker.

Ik vraag de auteur om bewijsvoering, die ontbreekt.

“Of politiegeweld nou in Ferguson plaatsvind of in Sebaldeburen, is verder irrelevant.”

Natuurlijk is het relevant waar het geweld plaatsvindt, hoe vaak, door wie en wanneer. Alleen dan kun je iets zeggen over eventuele ontwikkelingen, oorzaken en oplossingen.

Je laatste argument is van hetzelfde kaliber als de argumenten van Prediker. “Er is weer iemand dood, weer een vader, door politiegeweld. Tijdens een festival, die voor 99.9% wordt bezocht door mensen die hun plezier opzoeken.”

Is het minder erg als het bij de tandarts gebeurt? Waar 99,9% van de mensen niet voor hun plezier komen? Of als het geen vader is, maar alleen iemands zoon? Wat een bullshit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 Mario

Is het minder erg als het bij de tandarts gebeurt? Waar 99,9% van de mensen niet voor hun plezier komen?

Bij deze kan ik enkel toegeven dat ik de welbekende uitzondering ben. Ik ga erheen met een glimlach en soms vertrek ik met een moeizame. Ah well, such is life.

Bullshit is yours (to swallow).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 Arduenn

Natuurlijke selectie. Pacifisten zullen niet snel bij het politiecorps solliciteren. Een knuppel die op uniforms geilt, daarentegen…

P.S. Hypothese-alarm

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 Olav

Mario @32:

Doe je dat niet: dan ben je (bijna) net zo hypocriet als…je ziet mijn punt?

Nee, wat is je punt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 Dehnus

@Mario, dat was ook precies waar ik op doelde. Je kan geen opleidingsniveau aan gedrag plakken. Dit is gewoon structureel een probleem bij de politie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 Dehnus

@48: Ik heb anders een hele lieve vrouw als Tandarts die me een spiegeltje geeft zodat ik mooi mee kan kijken zodat ik weet dat er niks engs gebeurt :).

Mag er graag heen gaan en er hangen ook nog eens kekke stikkers aan het plafond. Het is maar een keer voorgekomen dat er eentje haar praktijk uit rende, en dat was een Marinier die een pijn prikkeltje kreeg om te kijken of de verdoving al was ingetreden :).

Ik zou zeggen vind een beter tandarts dan ga jij ook met plezier :).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 Dehnus

@42: Tja na de Sauna moet je nu eenmaal in het ijswater. Dat is nu traditie. Dat jij dat niet vind kunnen hebben de Finnen geen boodschap aan. Voor je het weet krijg je een Pro Sauna demonstratie aan je broek, met Dansende Kale Finnen wiens voorouders al eerder aan de kant van de Duitsers hadden mee gevochten ;). Ga je straks ook nog volhouden dat je geen Vodka lust tijdens het badderen in het ijswater?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 AltJohan

Ik zie het probleem niet zo. Nederland stond altijd bekend om zijn softie-politie. En als mensen het nog steeds aandurven om politieagenten te tartten dan hebben we nog steeds een softie-politie. In heel veel landen laten verdachten dat wel uit hun hoofd.

Het grote probleem zijn de dramatisch lage oplossingspercentages van politie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 Joop

@55.

Klopt, je krijgt de indruk dat ze zich meer met autootje pesten moeten bezig houden (boetes uitdelen), dan achter de boeven aanjagen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 majava

@54: ik hinkte ook op die gedachte (van de in reputatie softe politie), maar dat maakt het nog niet geen probleem. #55 noemt ook iets wat een punt heeft, maar ik weet niet of ik bij jullie beide aan het juiste adres ben om die lijn dan ook door te zetten.

Hier dan mijn visie. Ik laat dat hele verhaal over opleiding, racisme en machocultuur maar even voor wat het is. De politie in Nederland was altijd een softe vertoning. Behalve dan voor softe targets. Zoals voor fietsende scholieren. Daar kwam dan afgelopen decennium nog wat meer vreemd handhavingswerk bij zoals struikrovers en ander werk dat de kas moest spekken. Hier zou je al moeten beseffen dat het allemaal geen toeval meer is. Er zit beleid achter. En de laatste pakweg 5 jaar zie ik dan ook dat men uiteindelijk van dat softe imago af wil (zonder overigens die eerder genoemde zaken te laten voor wat ze zijn) en dat uit zich in compromisloos gedrag bij demonstraties bijvoorbeeld. Fuck de Koning en dat soort werk.

Ik kom maar uit op één conclusie: het gedrag van de politie is het gevolg van beleid. Ik denk daarom dat wat de Antilliaanse vent overkwam vroeger of later net zo goed een scholier met kapot achterlicht had kunnen overkomen.

My 2 cents, schiet dus maar. (ik ben niet gewapend…)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#58 Joop

Inderdaad gedrag politie is gevolg beleid. Alleen is dat bij elke ambtenaar zo dat ze nog wel enige ruimte hebben, omdat je niet alles kan vastleggen. Anders zou geen enkel mens kunnen werken, dan zou je namelijk een robot zijn. Dat gezegd hebbende vind ik het schandalig dat de politie in haar geheel voor enige lullige incidenten aan de schandpaal worden genageld. We leven in een rechtstaat en neem ik aan, dan kan er actie worden ondernomen op juridisch terrein voor genoegdoening. Niet met ophitserij, en dan een gehele wijk, de Shariawijk, ik bedoel de Schilderswijk, weer tot een slagveld maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#59 Frank789

@57: En bij dat beleid hoort dat je je gestreken broek met overhemd aan de wilgen hangt en verruilt voor een zwarte hooligan outfit zodat de gemiddelde beveiliger een officiëlere en vriendelijkere uitstraling heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#60 Hans Custers

Het zou gevolg van beleid kunnen zijn. Maar ik heb wel het idee dat de gevolgen van het beleid van de laatste jaren vooral onbedoeld zijn en dat er van de bedoelde gevolgen nog maar bar weinig terecht is gekomen. Als het de bedoeling was om te politie harder en agressiever te maken, zouden we dan nu niet met problemen met openbare orde en veiligheid zitten omdat een groot deel van het politiekorps alleen nog maar bezig zou zijn met huisdieren die hun baasjes kwijt zijn (en omgekeerd), uit hun nest gevallen vogeltjes en duiven met een mank pootje?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#61 Arduenn

@0

Waarom is de politie zo gewelddadig?

Omdat de burgers niet willen luisteren?

Omdat ze verward zijn, i.h.k.v. bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg?

Omdat de meeste agenten niet van negers houden?

Omdat ze daadkracht en autoriteit willen uitstralen?

Omdat het stoer is om je tegen de politie te verzetten en verzet je een hogere status verschaft bij je foute vriendjes?

Zoveel mogelijkheden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#62 Niet JeZus

Wat een raar stukje tekst is dit. Schrijver heeft een niet al te snugger neefje dat …
Klinkt als een mooi verhaal voor op een verjaardag.

Ik kom uit Groningen en misschien hebben wij de meest slimme agenten van het hele land hier, ik herken er in elk geval niks van terug in de dagelijkse wereld. Als je normaal tegen een agent doet, doet die ook normaal.

De enige uitzondering daarop is de M.E., die lui zijn niet helemaal goed in hun bovenkamer is mijn ervaring, dat zijn net een stel doorgesnoven junks waarbij je het beste ver uit de buurt kan blijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#63 Prediker

@62 Misschien dat de politiecultuur in Groningen zoveel anders is dan in de rest van het land, maar waarschijnlijker is dat jij niet in het profiel past van lieden die de politie tot doelwit maakt, zoals allochtone mannen, daklozen, demonstranten, krakers, etc.

Ik heb ook nooit last van de politie. Ik kan gaan en staan waar ik wil, ze vragen mij nimmer om mijn identiteitsbewijs en als ik al een keer aangesproken wordt, kom ik weg met een waarschuwing. Maar ik zie er dan ook uit als een brave, blanke burgerman.

In 2012 heeft het Rotterdamse raadslid Arno Bonte een meldpunt politiegeweld opgericht (geen idee of dat nog bestaat, trouwens) en binnen de kortste tijd kwamen er 103 meldingen binnen.

Maar verder zijn die anekdotes die ik hierboven opteken helemaal niet representatief hoor, welnee, ben je gek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#64 Joop

Ibrahim Wijbenga‏@Ibrahimwijbenga

Ibrahim Wijbenga heeft Telecrime geretweet
[email protected] noemt agent die part noch deel had bij zwaar incident.”Lafaard die moord op zijn geweten heeft” Schande

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#65 Dehnus

@62: Dat kan ik wel beamen, de meeste Groningse Politie die ik tegenkwam zijn vaak de beroerste niet (ME daargelaten), maar als ik ze met de rest van de korpsen in Nederland vergelijk moet je toch zeker wel constateren dat er een probleem is.

Groningense Politie agenten zijn misschien nog wat relaxter. Iets dorpser misschien “Nee, dat is het zoontje van Jannus en Ginnie… die kan je gewoon wat vermanend aanspreken en dat doet hij dan echt niet weer hoor.” :P

Maar goed ze moeten ook wel, in Groningen gaan ze ook nogal tekeer tijdens Oud en Nieuw ( terecht ook, verdrijven die geesten! :D PAGAN PRIDE! :D).

Al het grappen daargelaten, vind ik wel dat je de Groningse politie gewoon niet kan vergelijken met de Haagse. Net zoals Korps Amsterdam zich beter gedraagt dan Roterdam. Rotterdam heeft nogal wat misdragingen op haar kerfstok staan. Van Arubanen tot Zwervers, ze hebben ze allemaal wel mishandeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#66 verbaljam

@13: De discussie trekken in dat vermoeiende links/rechts kader is zeker wél een nuttige bijdrage?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#67 verbaljam

@62: Die ME’ers zijn bij mijn weten in het dagelijks leven ook gewoon agenten, dus dezelfde mensen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#68 Joop

Tweet van een rechtbankjournalist:

Chris Klomp ‏@chrisklomp · 3 u3 uur geleden
Verbalisant: ‘Omdat hij bekend staat als iemand die zich verzet tegen zijn aanhouding, heb ik hem twee vuistslagen in zijn gezicht gegeven’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#69 Jules Vismale

Tegenwoordig ben ik ook niet erg gek meer op politieagenten omdat ik hen soms meer als een soort boemannen zie die eigenlijk liever bekeuringen uitschrijven dan dat ze op misdadigers jagen. Dat ze allochtonen discrimineren is mij niet zo bekend (hoewel velen een slechte naam bij hen lijken te hebben en vooral in de beruchte Schilderswijk in Den Haag) maar ik maakte ooit in 2014 iets mee in Duitsland waardoor ik bijna ging geloven dat de politie daarginds erg racistisch scheen over te komen.
Ik ben voor 25% van Surinaamse komaf en heb dus, net als veel allochtoonse mannen, een getinte huid, bruin haar en bruine ogen. Toen ik 2014 een lange rondreis per trein maakte door Duitsland heen vanuit Berlijn naar Leipzig en Dresden reed ik vanuit de laatstgenoemde stad richting Neurenberg. Ondertussen genoot ik van een aantal strips totdat ik arriveerde in Chemnitz (ofschoon ik daar niet uitstapte) en er drie politieagenten in de trein stapten. Ze gingen dreigend om mij heen staan, wilden mijn paspoort zien en bevalen mij om de trein uit te gaan. Ik wist niet wat zij van me wilden en ik dacht eerst dat dit iets te maken had met een meegenomen vouwfiets. Bijna had ik het gevoel alsof ik door de beruchte Gestapo was gearresteerd maar later bleek dat ik NIET de persoon was die zij zochten (dat zagen ze alsnog aan deze Nederlandse strips in mijn tas zoals Donald Duck, Lucky Luke, Paling & Ko, Suske & Wiske en Kuifje) en arresteerden zij alsnog een getinte man. Hij zat namelijk naast me op een andere bank en leek sterk op mij maar droeg alleen geen bril! Waarvoor hij werd gearresteerd wist ik niet maar misschien wilde hij daar wel een bomaanslag in deze trein plegen!
Recent geleden kwam echter in het nieuws dat de NS tijdens
WO II de nazi’s fanatiek hadden meegeholpen om 107.000 Nederlandse joden naar Auschwitz en Sobibor te deporteren en dat duizenden Nederlandse politieagenten en ambtenaren zelfs meehielpen om deze joden op te pakken! De benaming NS (Nederlandse spoorwegen) is jammer genoeg OOK een afkorting van het Nationaal-Socialisme en de vroegere benaming van de Nederlandse spoorwegen was de SS (Staatsspoorwegen) en dit was sarcastisch genoeg weer een afkorting voor de Schutzstaffel, de beruchte nazi-organisatie die in WO II ongeveer 15 tot 20 miljoen joden, zigeuners, gehandicapten, Polen, Tsjechen, Russen, Oekraïners, Wit-Russen e.v.a. volkeren zouden vermoorden!
Mijn opa Jules Vismale Sr. (een volbloed Surinamer met een bruine huid) had niettemin nog het geluk gehad dat hij in WO II NOOIT werd gedeporteerd omdat de nazi’s vonden dat hij zo goed kon boksen in Vlijmen en Maastricht terwijl zij hem eveneens om zijn huidskleur en komaf discrimineerden! Zo verborg hij ooit in zijn café een Canadese piloot en deze werd ironisch genoeg door de geallieerden gedood! Ik vraag me zelfs af of hij in ‘s-Hertogenbosch ooit op het oude station van Eduard Cuypers (1896-1944) heeft gestaan en toegekeken hoe honderden Bossche joden door de SS en Nederlandse agenten naar het beruchte concentratiekamp Vught werden afgevoerd en later gedeporteerd naar Duitsland!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#70 Tinbergen

Wij kennen niet alle feiten. Wat mij opvalt is dat er nauwelijks wordt gerept waar deze man dan wel van verdacht werd.

Lijkt mij toch het belángrijkste feit.

Zonder alle feiten te kennen, is het onverantwoord conclusies te trekken.
Wees eerlijk, we leven in een land waarin velen de weg kwijt zijn. Ambulance personeel wordt gemolesteerd, brandweer lieden worden in de weg gelopen en gereden.

Tegelijk zie ik ook de overheid verhufteren.
Achter balies verscholen, wordt je nog al eens waanzinnig veel problemen bezorgd.
Je bent zo een paar jaar in juridische procedures gevangen om je recht te halen, en de problemen op te lossen die een ambtenaar met een pennenstreek je bezorgt.

Een ander ding is de – DUIDELIJKE GRETIGHEID van de overheid om geweld te dramatiseren, statistieken te overdrijven – om meer geld naar politie, justitie en gevangeniswezen te sturen.

C2000 was al een enorm corruptieschandaal, zo ook met de aanschaf van dienstauto’s, er is een patroon.

Met een Europese dimensie. Europa is bezig onder mom van veiligheid een paramilitaire structuur op te bouwen.
Onlangs de zgn. IS ‘aanslag’ op die chemische fabriek.
De officiële lezing, rammelt aan alle kanten.

Wat opvalt is dat de regering; direct na zo’n ‘klus’, meteen alles al weet – wie, wat én waarom.
Dit, zonder enig forensisch onderzoek.
Interessant.

Hetzelfde mediabeleid werd gevold inzake MH17, 9/11, Boston Bombing, Sandy Hook, Enschede, Srebrenica:
Meteen al conclusies trekken, en maatregelen doorduwen (t/m oorlog uitlokken, en oorlogsmisdaden begaan). Jaren later gaat de beerput open, en wordt het grote liegen duidelijk.

Dat heeft de Franse overheid geenszins weerhouden de gebeurtenis als reden op te geven om de beveiliging (Lees: inbreuken op de privacy, bewegingsvrijheid, e.d.) nog verder op te voeren.
Dit gaat gepaard met een enorme expansie van de verkopen van beveiligings- en bewakingsapparatuur en algorithmen om alle maatschappelijke communicatie te onderscheppen en alle burgers te behandelen als potentiele criminelen.
De industrie doet zeker aan ACQUISITIE.
Getuige de beveilingsbeurzen in Europa, en de lobby cq. corruptie in de EU en de lidstaten.

Waakzaamheid, tegen machtsmisbruik door de overheid is hier geboden.

Nog iets wat hier speelt; de overheid schuwt geen enkele ‘moeite’ om hele bevolkingsgroepen te demoniseren.
Bij de vorige rellen in de Schilderswijk meldden journalisten; m.n. Telegraaf; Martin Vrijland, ter plekke getuige geweest te zijn van het werk van ‘oproermanagers’.
Rellen worden bijna zonder uitzondering door de overheid gebruikt alsof het incident en structurele zaak is, en om de overheid meer bevoegdheden voor opsporing en vervolging te geven.

Plassterk gisteren meteen al in het nieuws …. (idd) roep om meer geld naar inbreuken op onze privacy door de overheid. Alle burgers zijn potentiele verdachten. M.n. Frankrijk en Belgie hebben de Amerikaanse Marshall Law al in werking gesteld.
Oppakken, en opsluiten – zonder verdenking, noch aanklacht.

the Coulibaly affair
the role of the French services in 1999, by Thierry Meyssan
http://www.voltairenet.org/article187780.html

Er is zoveel gaande, dat in het verborgene blijft. Mensen geloven graag leugens. Dit gaat een staartje krijgen. Vooralsnog blijft men proberen de rellen op te schalen. Waakzaamheid is geboden.

Waarom is het leger zo gewelddadig, de Regering, de Kamer? De Media, het IMF, de VN, de EU? Allemaal gewelddadig in extremo. Macht corrumpeert; de burger steeds meer op afstand gezet.
Een paar lees/kijk tips die redelijk samenvatten hoe de overheid meer anti-democratisch wordt en mensenhouderij nastreeft:
http://www.thirdworldtraveler.com/CIA/Gladio_Death_Democracy.html
Social Engineering for the Coming Technofascist World:
https://www.youtube.com/watch?v=cSeG1ddW82A
http://www.strategic-culture.org/news/2012/02/01/american-secretary-general-interpol-tracking-dissidents.html

Wees je bewust dat met TTIP wij onszelf onderwerpen aan de politiestaat en de Wereldregering.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#71 MrOoijer (Jan van Rongen)

@70:

C2000 was al een enorm corruptieschandaal

Wat is dat voor onzin?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#72 JANC

@71: Aluminium hoedje. Bij vrijwel elk stukje van #70.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#73 Mclovin

Deze kan er ook nog bij:

http://www.nu.nl/den-haag/4082827/bakker-schilderswijk-doet-aangifte-geweld-me.html

Maarja gehakt en spaanders, rook en vuur, we kennen de details niet etc.
Gelukkig kennen we wel de details van deze nu wel:

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/25-jaar-cel-voor-agenten-die-seks-hadden-politieauto

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#74 Sjap

@Prediker,

aub kijken voor een verdieping mbt dit onderwerp: https://www.youtube.com/watch?v=9vACEHB557k

 • Vorige discussie