CITES: Blauwvintonijn mag nu uitsterven


Het einde van de blauwvintonijn is nu toch echt gekomen. Op de CITES-conferentie over de handel in wilde dieren heeft een voorstel tot een handelsverbod voor dit unieke dier het niet gehaald (AlJazeera). Ondanks herhaaldelijke wetenschappelijk bewijzen [ICCAT.pdf / CITES.pdf] dat de populatie blauwvintonijn in veertig jaar van 80% naar 3 a 4% is gekelderd gaven visserijbelangen de doorslag. Deze FAIL in internationaal beleid is zo goed als zeker de doodsteek voor de blauwvintonijn, de komende jaren zullen de laatste levensvatbare scholen worden opgevist en geserveerd in exclusieve (Japanse) restaurants.

Terwijl men zich in Doha op de CITES-conferentie schrap zette voor een door de VS en de EU voorgesteld handelsverbod speelde o.a. Frankrijk een vuil spel en steunde Japan in haar oppositie tegen de enige verantwoorde weg: een handelsverbod voor deze ernstig bedreigde diersoort. “Let’s take science and throw it out the door” was de teleurgestelde reactie van Susan Lieberman, hoofd van de Pew Environment Group die concludeert dat de grove winsten op deze kostbare vis verantwoordelijk beleid in de weg zat. Greenpeace en WWF zijn nijdig en terecht. Voor de blauwvintonijn rest nu enkel nog aftellen: 21 maanden en 13 dagen tot uitsterven aldus de teller op Sargasso in de rechterkantlijn.

 1. 1

  Wat zou de ruil zijn geweest? Die Fransen krijgen hier natuurlijk iets voor terug.

  Members of the 175-nation convention gathered in Doha should “wait for” the report on bluefin tuna stocks due to be issued by a CITES panel in May next year, Kouchner told Thursday’s edition of the Yomiuri Shimbun newspaper.

  “I hope that an irreversible decision will not be made until the danger of extinction is scientifically proved,” he was quoted as saying in the interview published in Japanese.

  Hoe krijgt die Kouchner het over zn lippen… hoezo zou een tijdelijke stop op handel in blauwvintonijn onomkeerbaar zijn?

 2. 2

  Wie maakt me los, ze doen toch al gauw $175,000 per stuk (200+ kg). Pff, maar ’t zijn wat dat betreft net kokmeeuwen he die Japanners. En hoe nu verder met al die 100+ jarigen, Cold Turkey?

  “9 miljard mensen in 2050”? Gelukkig is het geen streefgetal en met de kennis van nu…en je moet maar zo denken: als alles kaalgevroten is gaat het hard

 3. 3

  Het is ronduit walgelijk.

  Er zijn natuurlijk enkele Franse bedrijven die draaien op Blauwvintonijn. Voor de rest lijkt het gedraai van Kouchner eerder een populistische mening dan dat er echt iets achter ziet.

 4. 5

  “…dat de populatie blauwvintonijn in veertig jaar van 80% naar 3 a 4% is gekelderd gaven visserijbelangen de doorslag.”

  80% van wat?

 5. 8

  “…gaven KORTE TERMIJN visserijbelangen de doorslag.” Moet daar natuurlijk staan. Maar goed, Als de tonijn op is kunnen we nog een paar jaartjes de vissers op onze pizza doen. Daar hebben we dan ook niets meer aan.

 6. 9

  Only after the last tree has been cut down,
  Only after the last river has been poisoned,
  Only after the last fish has been caught,
  Only then will you find that money cannot be eaten.

 7. 11

  @10 /mod: ik heb ook wel eens gezocht naar de knop “wat je zegt!”

  @2: Ik meen mij van Steven Adolf te herinneren dat het het gerucht gaat dat Mitsubishi nog ergens een enorme geheime voorraad blauwvintonijn heeft, waarvoor ze hopen de hoofdprijs binnen te halen na het uitsterven van de vis.

 8. 12

  @7
  Hoe weten ze wat de oorspronkelijke stand is dan, er wordt toch al sinds in ieder geval de romeinse tijd op die beesten gejaagd.
  Of is de CITES ouder dan ik had gedacht?

 9. 13

  Cracken: studie en onderzoek, uiteraard blijft het lastig de natuurlijke population size te achterhalen en het klopt dat er al eeuwen op deze soort wordt gejaagd maar overigens nog niet zolang op de high seas én de industriële jacht met o.a. tientallen kilometers lange lijnen en drijfnetten is iets van de afgelopen veertig jaar.

 10. 14

  De haaien vissen trouwens ook achter het net op CITES:
  http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5gL8azCNT5NIGydeK4OxvFzHTGGEAD9EFT7O00
  De haaienholocaust (kom er maar in Godwin jankerds) mag ook ongehinderd doorgaan, gelukkig krijgen ze bij de Maladiven even rust, (dat eilandenstaatje is trouwens ook klimaattechnisch goed bezig, het kan wel als je echt wilt):

  “Sharks that dwell in the Maldives can breathe a sigh of relief: the island nation has declared 90,000 square kilometers of the Indian Ocean a safe-haven for sharks, banning shark fishing as well as any trade in shark fins”.
  http://news.mongabay.com/2010/0311-hance_maldives.html

 11. 15

  Nog beter dan een handelsverbod is een totaal visverbod, Japan en landen in Noord Afrika hebben gezegd zich niets aan te trekken van een handelsverbod, of Zuid Europa of Noord Afrika de laatste Blauwvintonijn vangt maakt natuurlijk niets uit. Bovendien kan Japan zelf ook wat van het leegvissen van de zee, kijk maar naar de walvissen.

  Er zal een streng wereldwijd sanctie beleid moeten worden opgezet, niet alleen voor het vissen,etc, maar ook voor milieu vervuilers als China. Hef maar een zware milieu import tax op goederen uit die landen, dat is het enge waar ze naar luisteren.

 12. 16

  Cracken is gewoon eeuwig skeptisch. Maakt niet uit hoor, dat is onkunde en gebrek aan kennis icm rechts-misantropisch sentiment.

  Het gevaar dat de visstanden en daarmee de ecosystemen lopen is wellicht het grootste gevaar voor de mensheid.

  En dat is geenzins een bomenknuffelinzicht, dat is een economisch inzicht. De koek is op.

 13. 17

  Kunnen we Sea Shepard niet sponsoren met afgedankte Slagschepen, Kruisers, Torpedobootjagers en onderzeeërs (inclusief bewapening), op voorwaarde dat ze zich (ook) richten op blauwvintonijnvissers?

 14. 19

  @ Bismarck: puik plan. Vernoemt u zich louter naar ‘Otto von’ of heeft u ook een stiekeme affectie voor oud Duits staal?

  @ Seven: verkavelen ja. Voor de blauwvin had natuurlijk een totaal vangstverbod moeten komen, maar het beest staat toch vooral icoon voor kelderende visstanden wereldwijd…

  Ik geloof ook meer in volledig visserijvrije reservaten dan in quota. Maar die reservaten krijg je natuurlijk niet voor elkaar langs bevolkte kusten…(?)

 15. 20

  @19 Eigendomsrecht instellen / mogelijk maken op zee. Een weiland is ook privé eigendom geworden en daardoor is het beheer beter. Geen overbegrazing. Technisch kan het ook via gps tracking op schepen. Een visbedrijf moet dan eerst een stuk zee bezitten, dan hebben ze geen angst dat iemand anders “hun” vis voor hun neus wegvist en ontstaat er verantwoord beheer. Want als het stukje zee wat ze bezitten leeg is is het daarna waardeloos en gaan ze failliet en is de investering in de aankoop ook verloren.
  *Vlag op zee plant*

 16. 21

  @18 Verkavelen op quota is al jarenlang de basis van RFMO’s zoals ICCAT. Steeds vaker is er een probeersel om het echt met kavels te doen (bij mosselteelt bijvoorbeeld). In de praktijk blijkt het vaak te moeilijk om al deze semi-vrijwillige afspraken te enforcen.

 17. 22

  @20: “Een weiland is ook privé eigendom geworden en daardoor is het beheer beter.”

  Beetje ondersteunende feiten had gemogen.

 18. 23

  De zee wordt mijns inziens al te veel als akker gezien. Wie weerhoudt visserijbedrijven hun akker niet keer op keer om te ploegen. Bodemberoerende visserij heeft de Noordzee veranderd in een troebele soep waarin een specifieke soortenverdeling is ontstaan (met veel aaseters) die juist gebaat is bij het feit dat een deel van de fauna een paar keer per jaar aan flarden wordt getrokken door boomkorren.

  Ook heb ik weinig vertrouwen in visserijbedrijven die opeens hun eigen lapje hoge zee duurzaam gaan beheren. Daarvoor zijn de problemen met illegal, unreported and unregulated fisheries (IUU) momenteel nog te groot. Krachtige enforcement zal zeer zeker nodig zijn bij het instellen van een duurzame visserij.

 19. 24

  @19: Natuurlijk het eerste, maar Duits staal is natuurlijk wel bekend om zijn kwaliteit. Ik zat overigens meer te denken aan materiaal dat niet eerst van de zeebodem opgevist moet worden, maar bijvoorbeeld momenteel vooral ligt te roesten.

 20. 25

  Google ads suggereert: “Viscatering Jan Plat VoF, voor de lekkerste visbuffetten en haringparty’s op lokatie.” En ja, ze doen ook in tonijn….