1. 1

  Ik gok op Bruin-1 waarna – net als toen met de LPF – bij de eerste mogelijkheid een pandemonium wordt gecreeerd waar de PVV politiek getest gaat worden.

  De LPF doorstond dat niet.

 2. 3

  Tja, dankzij de massa import van religieuze dwazen worden we nu gedwongen te kiezen tussen de ene of de andere middeleeuwse traditie. Als ik goed ben ingelicht is dit nu ‘verrijking’.

 3. 5

  Hoezo heeft die coalitie gedoogsteun nodig? Is Brinkman al uit de fractie gestapt?

  Verder heel begrijpelijk van de SGP. Die moeten niet denken aan de Paarse kabinetten, met hun legalisatie van euthanasie en andere godslasterlijke maatregelen.

 4. 7

  @6: Ik reken meer op iets als verbod op abortus na week 12, garanties op weigerambtenaren, of inperking van koopzondagen.

  In ieder geval dingen waarvan de SGP kan zeggen: Zie je wel, wij kunnen het wel, waar de CU het in het vorige kabinet niet kon.

 5. 8

  God. Begin ik net aan het nachtmerrie beeld van CDA+PVV+VVD te wennen, schuift de SGP aan.

  Ben ik de enige die het gevoel heeft dat we op een keerpunt staan? Dat de darkside nu zijn slag gaat maken. Waar is ons clone army?

  Of ben ik gewoon een te grote nerd en zie ik de ideologische bomen het banale bos niet meer?

 6. 11

  En ik gok erop dat het, zoals zowel de SGP als haar denkbeelden zelf, in de realiteit betekenisloos is.

  Alleen als de gestaalde kaders van het CDA die partij dit keer niet alleen bij het algemene publiek maar nu zelfs bij de leden willen halveren lijkt in een kabinet met de PVV stappen een goede zet. Ik geef toe, sinds het inzetten van Balkenende als lijsttrekker bij de afgelopen verkiezingen kun je de inzichten van het huidige CDA nauwelijks laag genoeg inschatten maar voor dit geval staan er een hoop partij-prominenten klaar om dergelijke samenwerking als ergens tussen onverstandig en onacceptabel te betitelen.

  Voorlopig ga ik er gewoon van uit dat de uitslag van de verkiezingen de bijna beste uitslag is die ik mij kon wensen. De PVV heeft het CDA doen halveren door nu eindelijk het debielen-cohort eens los te weken, waarmee het door mij gewenste Paars+ de dermate beste optie is voor stabiliteit dat er in reële zin nauwelijks iets anders mogelijk is. Ik hoop hard dat geen der componenten z’n hand overspeelt. Uri Rosenthal is net benoemd tot informateur; volgens mij ook niet iemand die de historische parallel die zich bij de PVV steeds aandient graag negeert.

  Ik maak me nogal eens schuldig aan wensdenken maar om nu het bruine scenario veel kansen toe te dichten dien ik het resterende CDA als geheel los van haarzelf te beschouwen, en de VVD naast half los (het liberale deel) als bij voorbaat inzettend op het kabinet Rutte XIV binnen een paar jaar. Zelfs mensen als Bolkezwijn mogen dan bijvoorbeeld wellicht denkbeelden met de PVV delen maar zijn in ieder geval snobistisch genoeg om die partij zelf als bestaande uit, and I misquote, plee-figuren te zien.

  Nu dinsdag via de restzetels het PvdA er nog een zeteltje bij en dan kunnen we gewoon door met Paars+ onder leiding van Job “stabiliteit” Cohen. Of Paars+ onder leiding van Mark “mama waar zijn m’n sokken” Rutte. Who cares. Over 4 jaar is de economie weer voldoende op stoom vanuit een recessie dat dat kabinet groot economisch succes kan claimen en na de 8 jaar is de PVV een veraffe herinnering aan de tijden van de crisis.

  “Hier kommt die Sonne”.

 7. 12

  Wow, welke naam zal dat kabinet dan dragen?

  Schijtbruin I

  Ik zie de t-shirts al voor me: ‘Darkages ftw’ of ‘Fuck Nederland’

  ‘Liberhelemaal niet’

 8. 13

  ps: Ik denk dat de motie van Rutte tegen het kabinet Balkenende nog wel erg gevoelig ligt bij het cda. Daarom zie ik hen nog steeds niet zo snel instappen.

 9. 15

  Afgezien van het gegeven dat het CDA pas wil als ze het coalitieakkoord mogen schrijven wordt het natuurlijk helemaal niets met zo’n kleine meerderheid en zoveel nieuwe Kamerleden, dat is een emmer vol met kikkers. Gezien de informateur die gekozen is gaat de VVD daar ook vanuit. Paars+ Hangt in de lucht, nog even de PVV genoeg touw geven om zichzelf op te hangen (zie SP 3 jaar geleden) en de nieuwe lente kan beginnen.

 10. 16

  Hoe zou Wilders in vredesnaam de SGP kunnen toestaan in een kabinet, met standpunten die hij hekelt in de Islam zoals het discrimeneren van vrouwen.
  Als het gebeurt lijkt me dat gelijk een goeie reden voor de niet regeringspartijen om wat PVV’ers weg te halen bij de PVV, want dat kan meneer Wilders toch niet verkopen?

 11. 18

  Agreed. Dat AOW standpunt was ook een heel kort leven beschoren, met instemming van de PVV-achterban. Intellectuele consistentie, morele zuiverheid: het doet er allemaal niet toe voor de PVV-stemmer. Enkel de afkeer van en haat voor de ander.

 12. 19

  @17+18 : een deel van de PVV achterban is inderdaad zo, getuige de reacties op het laten vallen van zijn breekpunt, maar er is volgens mij ook een grote groep mensen die maar net PVV heeft gestemd, en die maar weinig nodig hebben om terug te gaan naar de CDA en de SP.

 13. 20

  *geeft MaxM een knuffel* vanwege zijn optimisme, juist op het moment dat ik wilde gaan huilen kwam hij met het juiste opbeurende comment *gaat verder met zijn Marokkaanse vissoep, shit heb geen saffraan in huis…*

 14. 21

  Als dit niet doorgaat lezen we binnenkort op joop.nl hoe het heel volwassen is van de PvdA als zij samen met de VVD en CDA in een kabinet gaan zitten.

  Een VVD-PVV-CDA kabinet is de beste manier om de PVV te laten imploderen, het CDA verder af te breken en de VVD te leren dat liberalen beter kunnen samenwerken met andere liberalen.

  Doet even een paar weken/maanden pijn maar daarna is er dan weer een paar jaar enige stabiliteit onder een paarsige coalitie ;-)

  Kijk nu al uit naar de uitleg van de PVV over de gedoogsteun van de SGP, en de youtube mashups ervan.

 15. 22

  @19:

  Nou ja, weinig of niet, het gaat (in het geval van Paars+, en waarschijnlijk) toch weer 4 jaar duren voordat ze enig effect kunnen hebben.

  Zoals JSk zegt en zoals ook ik nimmer moe wordt te benadrukken gaat dit alles niet om inhoud. Conversaties met het (al dan niet potentiële) PVV electoraat verlopen ook immer op de exact zelfde manier — hoe je “tegenwoordig” je lijf en goed niet meer zeker bent, hoe “tegenwoordig” de hoge heren toch doen wat ze willen, hoe “tegenwoordig” je belazerd wordt waar je bijstaat, hoe “tegenwoordig” …

  Aaneenschakelingen van volstrekt realiteits-resistente nonsens over hoe niemand te vertrouwen is, iedereen maar steelt en bedriegt — behalve spreker en de zijnen zelf uiteraard. Of in ieder geval zolang zij er geen kans toe zien; want zowel, zou men wel goed gek zijn als men de enige was die het niet deed. Natuurlijk. Want tegenwoordig…

  Politieke analyse in onze tijd van populisme IS psycho-pathologie. Het duiden van die veelheid aan mensen die in continue staat van verontwaardiging verkeren enkel om het eigen zelfbeeld op een hoger plan te tillen. Die gegeven de relativiteit van hoogte de wereld omlaag moeten drukken omdat ze zelf geen kans zien omhoog te tasten. Die mensen zijn er altijd en, fluctuerend met de conjunctuur, in waarschijnlijk grotendeels dezelfde aantallen geweest. Een analyse van de geslaagde mobilisatie ervan kan nog aan de politieke kant plaats te vinden maar de rest is voer voor de psychiatrie.

  En dat weet Geert Wilders wellicht het best van ons allen. Hij weet dat hij nu gerust ver kan gaan in het net doen alsof hij wil regeren. De situatie bij de gemeenteraad heeft ‘m een kleine waarschuwing gegeven voor het overkomen als iemand die niet wil en hij weet dat ie over 4 jaar gewoon weer wat verontwaardiging hoeft te mobiliseren over Marokkaanse “straat-terroristen” om z’n kern-electoraat weer met het schuim op de mond in de eigen frustratie obsessie te laten vervallen. Het is zelfs gewoon letterlijk zo droevig dat heel veel van z’n kiezers dan toch niet meer weten wat ie allemaal wel en niet gedaan heeft omdat ze in feite niet politiek geïnteresseerd zijn. Het gaat enkel om het tegen zijn, vechten, strijden zelf. Waarom en waarvoor maakt geen klap uit.

  Ja, momenteel is er ook een groep niet-kern electoraat dat op ‘m gestemd heeft. Maar over 4 jaar zitten we als de dingen niet erg onverwacht en slecht uitpakken weer in een conjunctureel heel andere situatie als nu en distribueert dat deel zich toch vanzelf weer terug. Zoals gezegd, momenteel ga ik er voorlopig vanuit dat er een positief effect van de PVV is uitgegaan in het halveren van onze Partij der Stilstand. Over 8 jaar is ie een herinnering.

  @ Carlos: Hé, ik was eerder met het effectief zelfde commentaar (#11). Ik wil m’n knuffel.

 16. 23

  Haha, dit zou de PVV nOg ongeloofwaardiger maken. Eerst fulmineren op de moslims omdat zij homo’s en vrouwen buitensluiten en rechten willen ontnemen, om vervolgens de kampioen middeleeuws gedachtengoed coalitiepartner te maken. Maargoed, in hun strijd tegen de moslims zijn ze bondgenoten, en dat is het enige dat telt.

 17. 24

  Ik denk eigenlijk dat het CDA er tussenuit knijpt en in de oppositie gaat. De VVD wordt zo verplicht een Roodmin kabinet te vormen met de PvdA en 2 andere linkse partijen. Het CDA krijgt dan binnen de kortste keren de halve VVD er als kiezer bij, zonder er veel voor te hoeven doen. Het is dan alleen afwachten tot Cohen een Uruzgannetje doet over de HRA en dan is het CDA weer als grootse partij aan zet.

 18. 25

  @Rene; Ik vind je geschrijf Multatuli-waardig. Ik heb geen seconde gelet op de inhoud, maar man – wat mooi. Complimenten. Geen sarcasme.

 19. 26

  Dank je vriendelijk. Nog even een korte samenvatting van inhoud dan. Ten eerste:

  1) de kern van anti-bewegingen zoals die van Wilders is psychiatrisch en van alle tijden.

  … wat samen met een samenvatting van voorgaande bijdragen:

  2) de kern van de momentele succesvolle mobilisatie ligt bij een burgerij in een rijk land die zich in te grote getale beschouwd als volwaardig voor een definitie daarvan die in geen reële verhouding tot de eigen capaciteiten staat. Die niet meer als voorheen de oude, vermoeide nutteloze borrelpraat laat volgen door “het zal mijn tijd wel duren” maar daarentegen denkt iets zinnigs in te brengen te hebben.

  … het Nederland van de jaren nul dermate alles-omvattend en effectief verklaard dat een oplossing zich vanaf dit moment geheel vanzelf zal aandienen. Ik kan verder wel TV gaan kijken dus. Succes ermee nog!

 20. 27

  De SGP zijn als de dood voor meer moskees, imams, islamieten met kwade bedoelingen en vooral de invloed van hun op onze cultuur. De SGP is sterk nationalistisch, en kennelijk wordt de islam evenals de cosmopolitische multi culti drang van links gezien als een gevaar, plus dat Brussel minder geld krijgt, want dat is een instrument van de Paus, kijk maar naar de 12 sterren. Niet dat ik dat vind, maar bij de mannen broeders leven rare gedachten, ontleend aan het bijbelboek Openbaringen waarin wordt gesproken over het einde ter tijden.