Cho Seung-Hui op de divan

Being Cho Seung-Hui Sinds maandag is Guus Hindingu niet langer de bekendste Zuid-Koreaan, is William Shakespeare niet meer de meest gelezen toneelschrijver en zijn die twee gasten van Columbine voorbijgestreefd als kampioenen in het doodschieten van medeleerlingen. Cho Seung-Hui, a.k.a. de Virginia Tech shooter, brak afgelopen maandag in iets minder dan drie uur tijd een hoop records. Zijn nalatenschap: een hele hoop doden en nog veel meer vragen. Het technische plaatje (hoe kwam hij aan z’n wapens?, had hij handlangers?, waarom reageerde de politie niet eerder?) lijkt inmiddels redelijk ingevuld, één vraag blijft echter onbeantwoord: waarom deed hij dit?!

Nou moet gezegd worden dat Cho zich behoorlijk heeft ingespannen om daarover duidelijkheid te verschaffen. Hij stuurde immers een driedubbeldik informatiepakket naar televisiestation MSNBC, waarin hij op crossmediaal verantwoorde wijze zijn zegje deed. Inmiddels was internet ook al volgestroomd met oude toneelstukken van zijn hand en verklaringen van leraren, roommates en schoolgenoten. Cho had zich namelijk altijd zó vreemd gedragen, dat het lijkt alsof iedereen die in een straal van 10 kilometer rond Virginia Tech woont, wel uit eigen ervaring een anekdote heeft over zijn excentriciteit. Hij kreeg dan ook speciale aandacht van docenten, was een tijdje in therapie en gebruikte medicijnen om z’n geestestoestand op te krikken. Nee, onopgemerkt is zijn waanzin bepaald niet gebleven. Een zondebok is moeilijk aan te wijzen.

Zelf kon Cho maar slecht duidelijk maken wat hem tot zijn daad dreef. Er zit namelijk weinig samenhang in zijn 1800 woorden tellende schrijfsel dat bij MSNBC op de mat plofte. Het is een beetje alsof je in een Rorsach-inktvlek staart. Je ziet er van alles in, maar veel verder dan je eigen interpretatie kom je niet. Bovendien is de waaromvraag per definitie van retorische aard. Ik bedoel, is er een moreel verantwoorde reden om meer dan dertig mensen dood te schieten? Volgens Newsweek is Cho’s testament desalniettemin een goudmijn voor psychologen die meer inzicht willen krijgen in de gedachtegang van een massamoordenaar. Hun voorlopige conclusie: Cho was een diep gefrustreerde en zwaar verknipte jongen. Goh, je meent het?! Ik wens ze er verder veel succes mee. Zelf zie ik in de tekst niet zoveel wijsheden besloten liggen. Maar ja, het blijft een inktvlek, hè.

 1. 3
  The silicon chip inside her head
  Gets switched to overload.
  And nobody’s gonna go to school today,
  She’s going to make them stay at home.
  And daddy doesn’t understand it,
  He always said she was as good as gold.
  And he can see no reason
  ‘Cause there are no reasons
  What reason do you need to be shown?
  
  Tell me why?
  I don’t like Mondays.
  Tell me why?
  I don’t like Mondays.
  Tell me why?
  I don’t like Mondays.
  I want to shoot
  The whole day down.
 2. 6

  Nico Dijkshoorn legt de vinger op de zere plek: Hoera, 33 doden!

  Heel de wereld zat met een bord eten op schoot te kijken hoe er 33 dode studenten en leraren bebloed het gebouw uit werden getild. Tientallen redenen hoorde ik voorbij komen waarom de dader had besloten deze enorme Fuck You naar iedereen om hem heen te maken.

  Het enige goede antwoord hoorde ik echter niet voorbij komen en dat luidt; omdat de wereld die bloedige Fuck You keurig en bijna op afroep voor hem in beeld zou brengen. De moordenaar wist dat hij met een enorme visuele knal er uit zou gaan. Aandacht verzekerd. Hoe meer je er omlegt, des te langer ben je op de buis.

  Aanmoedigend effect

  Het medium televisie wast de handen in onschuld. Geen één commentator vroeg zich maandagavond af of de enorme media aandacht voor dit soort slachtingen een aanmoedigend effect kan hebben op potentiële maniakale suïcidalen.

  Een reporter van het NOS journaal meldde dat er “natuurlijk erg veel aandacht van de media was”. Ik vind dat helemaal niet natuurlijk. De moordenaar heeft deze slachtpartij geregisseerd als een slechte tienerfilm, inclusief de pathetische afscheidsbrief.

 3. 7

  IJsbeertje

  Het wachten is op de volgende, naar aandacht hunkerende gek die noodgedwongen over deze 33 doden heen zal moeten gaan om genoeg journalisten naar de moordplek te trekken. Voor 15 doden komen ze niet eens meer. Filmen ze liever een Heel Lief IJsbeertje.

 4. 13

  Er zijn zoveel dingen niet uit te sluiten HansR.

  – deel zijn van een gewelddadige samenleving die martelen wel okee vindt als het uitkomt
  – de verkrijgbaarheid van wapens
  – liefde en onegeinteresseerde meisjes
  – plagende leeftijdsgenoten
  – gewelddadige videogames en ander entertainment
  – Marilyn Manson
  – een kansloos bestaan in het land waar iedereen ‘het’ kan maken (als je ouders maar poen en connecties hebben)
  – Prozac
  – media

  Iedereen die zich op 1 factor concentreert is gek.

 5. 14

  Het blijkt trouwens toch niet de grootste moordpartij op een school in de VS geweest te zijn:

  A total of 38 children were killed, 7 teachers died and 61 others were severely injured. It was the worst school violence in our nation’s history.

  Bath, 1927

 6. 21

  De rationele benadering heeft me uitermate bevreemd, de dag na dat het is gebeurd roept bijna alles en iedereen daar dat ze sterk moeten zijn, schouders eronder en om omarm je buurman. Waar was de ongerichte en ongenuanceerde woede van mensen waarvan de emotie sterker was dan de behoefte om heldhaftige woorden uit te spreken? Het leek een geconditioneerde reactie, sterk en genuanceerd zijn als een gek net je goede vriend heeft afgeschoten, ik geloof er niks van.

 7. 23

  @21 De NRC bracht die kant van het verhaal onder de kop ‘Daar is ze weer, sist de producer van CNN’

  Ja, ze hebben daar goed geluisterd naar Luyendijk.

 8. 25

  @Dewy
  Good point. Ligt het aan de ethnische achtergrond. Is namelijk makkelijker te zeggen “ontheemd, niet op zijn plek, etc” nu het een een keer geen witblank jochie is.
  Deze aziaat is makkelijker af te doen als incident. En lijkt op eerste gezicht dus makkelijker verklaarbaar.
  De gunlobby heeft een makkie. De wetten zijn goed, het recht om wapens te dragen is goed. Enige wat slechts een beetje mis ging is dat die gundealer iets te makkelijk een wapen verkocht. Dus dat lullen ze ook wel weer recht.
  En de woede blijft weg omdat de killer door iedereen al als maf is bestempeld. En gristen als ze zijn in de VS is dat dan vergeefbaar. Ik sta ook versteld van de hoeveelheid aan reacties op US sites die dingen zeggen in de trant van “it was a tragedy, but it is also very hard for his family” etc.
  De gekke killer heeft daar ook hard aan meegwerkt door zijn legacy te laten bezorgen bij NBC waaruit duidelijk blijkt dat hij een zielige patient is.
  Als nu een “normaal” iemand het had gedaan was de pleures zeker groter geweest.

 9. 26

  PS de gundealer heeft hem welliswaar een briefje laten invullen en Cho heeft braaf zijn 30 dagen afgewacht, maar eigenlijk had hij die gun helemaal niet mogen kopen zonder geldig Amerikaanse nationaliteit.

 10. 29

  Zijn dit soort slachtpartijen – mn. op scholen dan – in Europa of elders trouwens ook gangbaar dat iemand weet? Of is het een specifiek Amerikaans probleem. In dat geval dient de analyse – emotioneel dan wel rationeel – zich toch zeker ook te richten op de sociale omgeving. Of moeten we dit zien in de zelfde context als het Community Collapse Disorder (bijenkorven verdwijn syndroom). Ik vind de naam eigenlijk wel toepasselijk.

  Ik bedoel, een vergelijkend onderzoek met de grootheden als vrije wapenhandel, drugsverkrijgbaarheid, openbare knuffelnoodzakelijkheid etc… zou toch een eerst beeld moeten schetsen.

  Maar misschien is de goeie jongen gewoon wel bewerkt door de CIA omdat de samenleving aldaar gewoon weer een drama nodig had. Leven in angst nietwaar. Maar dat moet je wel onderhouden.

 11. 33

  Hans van Z.
  Willem van E., beter bekend als het Monster van Harkstede.
  Zijn er twee die me zo snel te binnen schieten. Lucia B. tel ik even niet mee aangezien er twijfels zijn.
  Maar er zijn wel meer meervoudige moordenaars te vinden als je ff zoekt.

 12. 34

  @32 Hm, ja, maar zonder al te luguber te worden: ik had het over de Jack The Rippers en Jeffrey Dahmers des werelds, niet flippende schutters, hero’s van een dag.
  Ook de angelsaksische literatuur heeft een grote traditie om hen op te voeren.

 13. 39

  Ah! Zo zag ik de Bende van Nijvel nooit eigenlijk.
  Het zou kunnen natuurlijk, dat het een samenwerkende bande is die enkel bloed wou zien vloeien… Dat verklaart het ontbreken van sluitend bewijs voor een motief.

 14. 41

  Angelsaksische landen hebben ook al een patent op seriemoordenaars.

  Iemand die “de Killer” wordt genoemd en op verschillende dagen minstens 20 mensen heeft omgebracht. Dat is, buiten de motieven, geen seriemoordenaar?

 15. 42

  Afhankelijk van enkele factoien toch niet nee, dacht ik.
  Typically gaat een seriemoordenaar alleen te werk. Maar ook: is elke ‘Servische oorlogsheld’, om maar een voorbeeld te noemen, dan ook een seriemoordenaar?

 16. 44

  Seriemoordenaar is iemand die een bepaald type slachtoffer voor ogen heeft.
  Massmurderer is iemand die een hoop mensen in 1 keer, of meerdere keren, heeft gekilled (er is verder geen overeenkomst tussen de slachtoffers behalve dat ze op zelfde moment/dag/week gekilled zijn).
  Spree-killer is een killer die in een vlaag van dolheid erop los gaat.
  etc
  zie: http://www.serialhomicide.com/serial-killers.htm
  http://en.wikipedia.org/wiki/Serial_killer
  http://www.answers.com/topic/spree-killer
  etc etc
  *gaap*

 17. 47

  ach wat is internet toch handig, vroegâh moest ik naar kasten lopen en de boel handmatig opzoeken, copietje maken, faxen.
  cut copie en peest wat een feest

 18. 52

  Gezien het gegeven dat hij een dubbeldik pakket naar de media stuurt, met videotestament, lijkt het me duidelijk dat de vormgeving van deze “Fuck You” inderdaad is uitgelokt door de wetenschap dat hij in iedere huiskamer te zien zou zijn. Eindelijk aandacht voor zijn persoontje.

  De media doen daar inderdaad aan mee omdat ze het spektakel erom heen creëren in het gevecht om de gunst van de kijker die vooral zoveel mogelijk thrills naar zijn cortex gepompt wil zien.

  Als de media deze jongen en andere niet meer gunden dan een regeltje in de subtekst en een droog artikeltje op pagina 3, dan zou dit minder vaak voorkomen.

 19. 53

  Wat dan weer een beetje raar is dat als hij idd zoveel aandacht wou dat ie zichzelf ook voor zijn kop schoot. Een beetje narcist zou hier nog jaren van kunnen nagenieten. Denk maar aan serial killers die zo lang mogelijk de verblijfplaats van hun slachtoffers geheim houden.
  Alhoewel bij dat soort er ook sadisme een rol kan spelen.

 20. 54

  “Hun voorlopige conclusie: Cho was een diep gefrustreerde en zwaar verknipte jongen. Goh, je meent het?!”

  Ja duh Paddy! Wat maak jij er dan van? Het blijft giswerk, die jongen begreep waarschijnlijk ook geen snars van wat er met hem aan de hand was, gevalletje FUBAR. Ik heb medelijden met de slachtoffers en nabestaanden, maar ook met Cho..

  @Beasjt
  Wat doe jij in het dagelijks leven? Psychiater/psycholoog?

 21. 56

  Maar btw Cho heeft meer weg van een autist met zijn lange wachten met antwoord geven, het negeren van een groet van een medestudent of het dagenlang zwijgen toen ie nog klein was.

 22. 57

  @Manolo. Dat is dus juist m’n punt: er valt niks van te maken. Er is geen verklaring voor. Er is waarschijnlijk ook geen schuldige, behalve de neurotransmitters in Cho’s brein.

 23. 59

  Leuk hoor Paddy, geef de neurotransmitters maar weer de schuld. Die voeren ook alleen maar een opdracht uit om een schamel loon te verdienen om hun vrouw en kleine neurotransmittertjes te onderhouden. Dat ze dat loon vaak opzuipen in de dichtstbijzijnde synaps is een ander verhaal, dat komt door hun jeugd.

 24. 63

  Doet me denken aan een opmerking van een collega ergens in de middeleeuwen.
  Er was een tanker omgevallen en de benzine vatte vlam en overstroomde een camping, aan de costaweetikveel, ..veel dode geblakerde mensen.

  “Ze wilden toch snel bruin worden?” zei ie.

  Toen vond ik het walgelijk, ik gaf hem een wangklap..maar het is me wel bijgebleven.

 25. 65

  Grappig trouwens dat niemand even op durft te merken dat welja dat nieuws is natuurlijk belachelijk om die jongen serieus te nemen maar aan de andere kant, Amerikaanse studenten ZIJN ook gevoed met een zilveren lepeltje.

  div id=”cynic”
  Maar ja vrijheid van meningsuiting is er natuurlijk ook al niet meer in dit land, maar van mijn belastingcenten blijven ho maar :p
  /div

 26. 66

  Oh..heb je in ‘Amerika’ gewoond en studenten ontmoet en notitie genomen van de sociale achtergrond van deze studenten ?

  Het is mijn idee dat als je je daar mengt de ‘gesprekken’ op een breder plan staan dan in nederland, qua studenten dan;)

  Je uitspraak is wat leeg in deze als ik zo vrij mag zijn…hit me with your rhythm stick;)

 27. 71

  “Als de media deze jongen en andere niet meer gunden dan een regeltje in de subtekst en een droog artikeltje op pagina 3, dan zou dit minder vaak voorkomen.”

  @52: Als we geen scholen hadden of wapens, of jongens zou het ook minder vaak voorkomen trouwens…

 28. 72

  Eens met #67, niet met #37. Denk aan Duitsland, Rusland, Polen. Of Fourniret (F/B). En een tiental jaren geleden heeft er in Antwerpen iemand rondgelopen die vrouwen neerstak, met o.a. een vriendin-van-een-vriendin als dodelijk slachtoffer. Nooit gevat.

 29. 73

  @#38 Chinaman: sarcasme in #39 = terecht, al had Bende van Nijvel mogelijk wel een ‘psycho’ in z’n rangen die kickte op geweld. Enige tijd geleden heeft ene Hilde Geens de verschillende sporen rondom de Bende nog ’s goed samengevat in een reeks voor Humo, klikmelink voor meer info.

 30. 75

  @#66 & Z: toch wat gevaarlijk, zulke generaliseringen, zeker diachroon. Overigens : merci voor die Čapek, Z’z, maar dus niet echt mijn ding, cf. eerdere post 16/4 (klikmelink).

 31. 76

  ook merci, maar die generaliseringen generaliseren daar in 66 bewust omdat het me mijn strot uitkomt dat hele gezeur over die school dat maar doorettert zonder dat er iets zinnigs gezegd wordt. Erg hoor, maar zo erg nu ook weer niet en voordat ik weer van die posts krijg, nee natuurlijk niet niet erg, maar toch wel een beetje minder erg dan erg. Gelieve er maar een groot ironieteken bij te denken.

 32. 77

  Eh… ja ? Soit, ik voel me altijd ongemakkelijk als het gaat over “Amerikanen zijn zus” of “Fransen zijn zo”. Want : wie zijn “de Ieren” of wie is “de Antwerpenaar” ? En vooral : wie was hij vroeger en wie is zij morgen ? Een uitspraak die door m’n hoofd spookt, in deze contexten, is “Een uitspraak zegt vaak meer over wie ‘m zegt dan over het onderwerp dat erin wordt aangeraakt”.

 33. 78

  Pardon reeds..generaliseren ?

  Laat ik dan eens lekker gaan generaliseren..nederland en zijn bewoners zijn veelal een groep op de borst slaande navelstarende bekrompen betweters die er genoegen in hebben de rest van de wereld vanuit de burostoel kleinerend te beschrijven met voorkeur vaar de ‘amerikanen’. Terwijl ze er veelal nooit enige tijd zijn geweest en een een of ander pamfletje gelezen hebben.

  Het is en was mijn indruk dat in b.v. Belgie en de VS het nivo van ontwikkeling der studenten op een hoger plan staat.

  Er bestaan geen door potloodstrepen op de wereldkaart getrokken en gescheiden mensen..er zijn mensen.

  Zo dat lucht op…:)

 34. 82

  @S’z..u raakt een snaar. Een van mijn beste( vind ik dan) optredens als tapdancer was een orgie van geluid en in het bijzonder klonken klepperende deksels (opname in m’n keuken). Ik was zo bevlogen dat ik een act van Fred Asaire na probeerde te doen…slotroffel met de voeten op de Trix (goedkoop drumstel)…dat was het einde van de Trix en begin van goede tijd van m’n buren..het werd ineens stil zo s’avonds..

 35. 89

  @Steeph..ooit ga ik eens leren typen en leren mijn adrenalinespiegel by will af te vlakken en leren hoe mijn mac (alles is in het Engels zo-ook mijn correctieding) een nederlandse correctie in mijn reacties kan aangeven…en leren te lezen voor de enter te stompen (alhoewel ik daar niet zeker van ben of dat goed is)….tja ooit ..

  (geheel offtopic..zo direct stormen een paar duizend mensen voor m’n woonplek de berg af naar de volgende berg..ik ga kijken met fles maar zonder nike’s)

  groet

 36. 90

  Jemig hallo, nou het zal allemaal wel,los van dat mijn generaliseringen lang niet altijd gemeend zijn, ik voel mezelf een behoorlijk recht hebben op generaliseren, en belgengrappen maak ik ook, en vrouwengrappen, en blondjesgrappen, en gekkengrappen; al is dat tegenwoordig behoorlijk taboe aan het worden, en als ik mijn klasje de voorzetsels moet leren dan doe ik dat nooit zonder de strofe “een nederlandse amerikaan” etc toe te voegen die er nu eenmaal bij hoort.
  Maar het erge is, even generaliserend gesproken; iedereen generaliseert en het gaat er volgens mij om die generaliseringen dan weer eerder lichtvoetig te nemen, dan in te zeggen “je mag het niet zeggen en bovendien slaat het ook nergens op.”
  Want dat het nergens op slaat dat wist het lagere allooi ook wel, dat was nou juist wat het in die zijn ogen grappig maakte.
  Zo ben je ook mijn luchtig bedoelde grap van #65 aan het doodkletsen .
  Dat is nou de reden waarom al dat gepeupel *generaliseer ik me daar toch weer* in het tv2 vandaag opinieteam denkt niets meer te kunnen zeggen. Omdat je ook geen leuke grappen meer kan maken. Ook niet als ze echt leuk zijn. En ook vaak niet als ze niet echt leuk zijn. *je ziet, soms probeer ik niet te generaliseren* Kortom, laat dat gepeupel (waaronder ik mijzelf eigenlijk ook wel reken) gewoon flauwe grappen maken, dat houdt ze rustig. Zolang ze niet doorslaan en hun grappen met een stengun iets te serieus nemen. Maar dat hoeft ook niet als je er maar naar luistert.

  Er zitten twee gekke amerikaanse belgen die bovendien vrouw en blond zijn op een hekje:
  “alles is relatief”
  “absoluut!”

  If you can’t laugh with it what can you do.

 37. 92

  Hmm ok nou oef dan maar weer, maar zo een onderscheid denk ik eigenlijk ook niet kan maken. En ik denk ook dat je t ook niet moet willen maken. Geen daden maar woorden!

 38. 94

  Nu heb ik het toch wel helemaal gemaakt in het leven.
  Mijn naam zit onder de mouse-over van een foto op GS.
  Wat meer kan ik nog bereiken.

  Ben er stil van.

  Zeg Pritt! Waar blijft die aanbieding nou?

 39. 97

  Maar @Steeph..zo zijn draadjes, gelijk onze harsens..verbindingen van a tot b naar a.

  Het zou tegennatuurlijk zijn bij een aangedragen topic als reaguurder ‘daden en samenhang’ niet te verknopen met het eigen beleven. Dan komen de wendingen, een zwaar begrip in de filosofie maar een noodzaak tot ervaren c.q. groei.

 40. 99

  @#82 (Larie) : het IS een geweldig geluid, klepperende deksels. Iets om metalen spechten mee te lokken. Eigenlijk zit ik al meer dan tien jaar te wachten tot iemand met dat geluid iets specifieks doet. Ik zal nog ’s een ‘rappel’ sturen ;-)

 41. 101

  larie.

  Dan komen de wendingen, een zwaar begrip in de filosofie maar een noodzaak tot ervaren c.q. groei.

  Broodje kroket met dik mosterd larie!
  Zag gisteren namelijk iets …

  Zal later onder waanlink: Het gebaar, Freek en Koot & Bie proberen uit te leggen…