China slobbert steeds meer wijn


Jezus had genoeg aan brood en wijn. Maar voor Confucius kan er toch nooit genoeg wijn zijn? Twee economen van het IMF onderzochten de correlatie tussen de prijs van aardolie en wijn en kwamen tot de conclusie dat als de olieprijs stijgt de prijs van wijn snelt volgt. De laatste tien jaar kan de stijging van de olieconsumptie bijna volledig op het conto van de opkomende economieën worden geschreven. Meer inkomen zorgt niet alleen voor meer vraag naar auto’s, benzine, koelkasten en wasmachines, maar ook naar meer zin in wijn. Zodra energie intensieve economieën groeien stijgt direct de vraag naar olie en even later rijden ‘de nieuwe welgestelden’ in hun auto naar de slijter. China nam vorig jaar de koppositie van Groot-Brittannië over als grootste importeur van Bordeaux wijnen. Voor de Chinezen is het glas nog lang niet leeg en ook al doen ze gruwelijke dingen met hun wijn (ze mixen het met cola!) een feit is dat China in toenemende mate beslag zal leggen op de mondiale wijnoogst. Voor Europa en Amerika resten slechts [kuch] de druiven der gramschap?

 1. 2

  ze doen het, echt waar.

  moet ik wel zeggen dat ik in Spanje studenten wijn heb zien mixen met sinas, maar dat had nog iets hubbeldiebubbelie sangria achtigs en uit grote plastic glazen om twee uur snachts maakt het allemaal ook niets meer uit. maar wijn met cola is echt totaal abject.

 2. 4

  In Kyrgizie is een glas Baileys versterkt met wodka heel populair, hetgeen symbolisch is voor ’s lands driehoeksverhouding met de VS en Rusland.

 3. 7

  Zo kan Europa van de wijnplassen afkomen. Gewoon verkopen naar China. Overigens niet elke Chinees zal wijn gaan drinken. Het zijn de lucky millions aan de oostkust.

 4. 9

  Mixen van wijn met spa rood of cola gebeurt ook op vrij grote schaal in diverse Zuid-Amerikaanse landen. Gezien de kwaliteit van sommige van de lokale wijnen geen gek idee (denk met name wijn van de Tempranillo-druif die in de Spaanstalige wereld een behoorlijke populariteit geniet… waarom toch???). Export naar China is geen gek idee.

 5. 12

  Wijn is gewoon overgewaardeerd druivensap. Zoals het t-shirt van Sjaak in een van de Gamma-reclames al meldde: Goede wijn is nog steeds geen bier.