1. 2

  Ach, als je als communistische partij vele miljoenen doden op je geweten hebt en het om zeep helpen van een economie waar 1,2 miljard mensen van afhankelijk zijn, dan wil je daar natuurlijk niet al te erg aan herinnerd worden. Vooral niet in een van de meest kapitalische landen van de wereld en je graag nog eeuwig de macht wilt vasthouden.

  Het wordt eens tijd dat de schellen ook in Oss mensen van de ogen vallen. Hoe komt het toch dat de organisatiestructuur van de Socialistische partij zo erg lijkt op die van de communistische partij van China?

 2. 5

  Eigenlijk is het te gek voor woorden om de Chinaman niet uit te melken over China.

  /sp fraktievergadering off

  [color=green]Vraag aan de lezers, wat zou u hem ons willen laten weten…[/color]

 3. 10

  India’s studerende jeugd van tegenwoordig vindt: “the system sucks, kastes suck, stomme regeltjes suck, gebrek aan geld sucks en de ouderen zijn de schuld van alles”. Er is echt rebellie.

  Hoe zit dat in China ?

 4. 11

  @Larie
  USD 30 valt toch wel te doen? Voor een nieuwe vrouw?

  @Mescaline
  In China weinig rebellie. Het is zorgen dat je meer geld krijgt en laten zien dat je veel geld hebt. Alleen een chinees die of echt arm is of heel dicht bij je staat zal je laten weten dat hij te weinig geld heeft.

 5. 12

  Is er voor die Chinees een vrij pad zeg maar ? Of wordt hij gestuit in zijn dagelijks leven en zijn dadendrang door allerlei shit (burocratie, corruptie, onnodig tijdverlies, smeergeld, opportunities gaan naar cronies) ?

 6. 13

  @Mescaline
  Het pad is, als mogelijk, erg vrij. Dat wil zeggen, in de grote steden. Op het platteland komen dit soort prakijken vaker voor. Natuurlijk blijft het handig om op strategische plaatsen vrienden te hebben, maar dat is in elk land zo. Ik zal binnenkort maar weer eens een stukje voor Sargasso schrijven.

 7. 15

  @Chinaman: Ik luister al jaren naar een vrij jonge architect uit Guanchzou die via radio 365 muziek uitzendt. Wij wisselen gegevens uit, zoals “in nederland heb je een kalender op de plé waarop verjaardagen staan. Als je bij iemand op bezoek bent kijk je’stiekum’ of je naam op de kalender staat etc’. Hij moest daar vreselijk om lachen. Via zijn mails etc is mijn kijk naar China erg veranderd…niks wegwerpspeelgoed zeg maar, maar heel hightec waarbij het gesproken woord door de spreker op een slinkse gefilterd wordt’…zoiets.

  Zijn website,

  http://www.radiotake10.org/

 8. 16

  @larie

  Ik neem aan dat u Guangzhou bedoelt? :-)
  In mijn Lonely Planet wordt China beschreven als een wereld in plaats van als een land. Straatarme boeren en stinkend rijke industriëlen, low-tech rijst en speelgoed maar ook mensen de ruimte in schieten. Bijna alles is te vinden in China.

  Ik denk dat uw vorige en huidige “kijk op China” redelijk overheen zullen komen met een werkelijkheid ergens in dit enorme land.

 9. 17

  @13: Cowboykapitalisme met monetaire smeerolie? Wanneer wordt het leger omgekocht om geld in macht om te zetten? Want je weet hoe het gaat… Eerst wil je meer geld, maar als er meer geld binnenrolt dan je kunt op maken, wil je langzaamaan ook wel meer macht.

 10. 18

  Dats een interessante vraag @Bismarck. Maar ik weet niks van de theorieën over balancering tussen leger-regering en wat daarbij speelt. Wanneer groeit het leger dreigend te groot…

  Veel in Z-Am, Turkije, Indonesie.
  In balans: Rusland, China ?