1. 3

  @1: Ach, als ie een bereik heeft van 3000km, dan ben je nog behoorlijk buiten bereik van de vliegtuigen van die vliegdekschepen. Voor verdedigingsdoeleinden dus prima.

  @2: De Chinezen hebben inmiddels hun eigen satellieten om hem mee te besturen. Daarnaast is hij ook middels andere systemen te besturen (die me trouwens juist eerder te saboteren lijken). Mij lijkt dat je vooral zal moeten inzetten op het onderbreken van de communicatie tussen raket en satelliet, of doorgaan met het Star Wars programma, om de dingen af te schieten terwijl ze buiten de atmosfeer zitten.

 2. 5

  @Bismarck Denk je niet dat een land dat navigatie satellieten heeft die snel kwijt is du moment dat er een militair conflict is met de VS, m.a.w. dat de VS die satellieten gelijk aan puin schiet?

 3. 8

  @7: Ja, maar dat was niet bepaald vergelijkbaar (was maar op 1/3e van de hoogte van de Chinese test). Daarnaast is die raket van de VS nogal gehandicapt: Heeft maar een hoogtebereik van iets van 250km (daar zitten niet zoveel satellieten) en een afstandsbereik van 500km (daarmee bereik je dus geen Chinese geostationaire satellieten, tenzij je je binnen het bereik van Chinese anti-schip raket begeeft).

  Zoals gezegd, het Chinese systeem zit prima in elkaar, zolang ze het in verdedigende opstelling gebruiken (dus binnen een paar duizend kilometer van Chinese bodem). In die zin is dit ook niet zozeer een bedreiging voor de VS, zolang ze geen offensieve aspiraties hebben in Oost-Azië. Het probleem zit hem er natuurlijk in dat de VS wel degelijk bepaalde belangen in Oost-Azië heeft (Taiwan bijvoorbeeld), die in de verdrukking kunnen komen, omdat vuurkracht-overreding (blufpoker) niet meer vanzelfsprekend is.