Chinese ondernemer groener dan verondersteld

Het “china-excuus” is al enkele maanden mateloos populair onder westerse beleidsmakers en doemdenkers. Kortweg komt het china-excuus neer op: wij hoeven niets te doen aan het milieu want die 1 miljard chinezen nemen straks toch ook allemaal een auto en een koelkast.

Deze pessimistische overtuiging wordt nu gelogenstraft door een onderzoek onder 61 grote chineze bedrijven. Veel van deze bedrijven houden wel degelijk rekening met duurzaamheid en milieunormen. Sommigen leggen voor zichzelf de lat soms zelfs hoger dan wettelijk verplicht is. De papieren tijger/ontwakende reus / het gele gevaar legt hier zelflerend vermogen aan de dag!

The survey shows that a significant group of Chinese companies are more environmentally aware than they are often portrayed. The companies surveyed represent some of the biggest players in China’s energy, finance, electronic and IT sectors. These included China National Petroleum Corporation, Bank of Shanghai, Shanghai Automotive Company, Haier, Lenovo, China Telecom and China Mobile. (WWF)

 1. 3

  Er staat in dat artikel niet wat er nu precies gebeurd op milieu-gebied. Bovendien is het ook niet zo moeilijk om aan milieu-normen te voldoen als die normen niet zo streng zijn.

  En dan de voetnoot:
  “The survey was conducted between August and December 2004. It was sent to 182 of China’s biggest companies. 61 responded.”

  Laat dat dan precies die 61 zijn met een milieu bewustzijn.
  Ik gebruik het china-excuus nog maar even.

 2. 7

  In India hebben de kranten en billboards het regelmatig over het milieu. So unlike India. Ik denk dat het westen het jaren geleden tot een belangrijk en bespreekbaar onderwerp heeft gemaakt. Waarom nu die aandacht ? Zou het net als in China allereerst de booming business zijn? De tweede reden in India is imho de Indiase behoefte aan uitspraken over mooie idealen. Daar hebben ze in Rusland nu zo de schijt aan dat het milieu er ook nu geen kans maakt, ondanks booming b.

  Ook maar een mening.

 3. 8

  India en China lopen nu al tegen hun de limiet van hun biocapacity aan en worden steden onleefbaar door de industrialisatie. Rusland heeft een reusachtig areaal en een slinkende bevolking, die voelen het dus (nog) niet.

 4. 9

  Dit is weer echt Nederlands zeiken over China en India, terwijl we zelf het goorste en vieste land van Europa zijn. Dus kijk naar je eige, stelletje kaaskoppen voordat jullie weer je vingertje opsteken.
  Met gezondsheidzorg,onderwijs,milieu,economie,techniek, noem maar op, lopen we steeds meer achter. Verbeter de wereld en begin bij jezelf.

 5. 11

  @8 limiet? worden? volgens mij begint India juist met het milieu te ‘werken’juist *op* het moment van booming b. geinspireerd door het westen (en pogend diens fouten te vermijden met mooie woorden over mooie idealen)… er is geen sprake van een onleefbare milieukwestie *achteraf*. Ik deel dus je mening niet over Rusland. Ook omdat China net zo groot is als Rusland en de Russen niet zo snel doodgaan dat je dat cijfer in een milieukwestie kan betrekken.

  @10 groen van jaloezie, daarom zijn ze nu groen. en straks -na succes- weer geel.

 6. 12

  @9 als je gelijkhebt, quod SI, als je gelijk hebt, quod NON, dan ben je een kaaskop. (O u, 1 der 3 Latinisten zwijge s.v.p. even wegens het punctum).

 7. 13

  Als WWF het zegt zou je bijna gaan denken dat ze gelijk hebben. Terwijl ik laatst nog ergens las dat China niet in dit tempo kan doorgaan omdat ze zeer inefficient zijn met het gebruik van grondstoffen (en arbeid). Dat is immers de voornaamste reden waarom China nieuwe handelspartners zoekt in Z-Amerika en de bossen in Nieuw Guinea zo hard nodig heeft.
  Je zou haast denken dat niemand het meer weet en simpelweg lekker een eindje weg uit de nek lullen tot norm verheven heeft.

 8. 15

  Da’s nou weer de andere kant, Grobbo. Maar iets minder arrogant mag Nederland wel eens zijn. In de EU tellen we geeneens mee (in het begin nog wel tijdens de oprichting van de eerste zes, maar dat is al weer 40 jaar geleden).
  En na hoogmoed komt de val.