1. 3

  Overigens Chinezen en statistieken/productiecijfers, nadat ik ooit in visserijcijfers dook zeg ik: geef mijn portie maar fikkie. Chinese ambtenaren rapporteren steevast hogere productiecijfers en prognoses naar hun meerderen om een wit voetje te halen. Dus die klinkende 120.000 daar valt vast nog wat op af te dingen.

 2. 4

  @2 China heeft dus zeg een derde van de reserves, maar omdat ze het spul zo goedkoop op de markt brengen zijn ze goed voor 95% van de totale productie. Als ze de export blijven beperken gaan de prijzen omhoog en wordt het voor anderen ook weer interessant te gaan produceren – al met al nog steeds niet zo alarmerend.

  (Recycling is trouwens ook mogelijk: gebruikte elektronica in Japan alleen bevatten naar schatting 300.000 ton zeldzame metalen.)

 3. 5

  “Volgens het ministerie van Handel dreigen in het huidige tempo van winning deze voorraden over twintig jaar uitgeput te raken.””

  Ervan uitgaande dat het tabelletje van #2 in ieder geval voor wat betreft voorraden klopt, lijkt me die bewering onjuist (namelijk minstens 300 jaar).

 4. 6

  #1 #4
  Niet zeldzaam, maar wel geconcentreerd. Het valt nog maar te zien of de Verenigde Staten met haar milieuwetgeving het openen van een mijn in Californië toelaat.

 5. 7

  “Rare Earth Prices Soar Even as China Pledges Supply”

  MAW ze ontkrachten juist de angst.

  Ik ben net op tijd uit NYSE:REE en NYSE:MCP gestapt, na een paar dagen woeker winst (50%!) stap wel weer in als er weer een uptrend is.

  In het nederlands staats nieuws is vandaag ook dat je vooral geen goud moet kopen! Miscchien toch tijd om je goud voorrraad juist helemaal te vergroten hehe.

 6. 8

  Toevallig kreeg ik gisteren deze tip.

  ““Het Midden-Oosten heeft zijn olie, China heeft zijn zeldzame metalen” , aldus een uitspraak van de Chinese leider Deng Xiaoping in juni 1987.

  Vroeger werden de Chinese zeldzame metalen vooral verkocht om te verdienen aan de export. In de laatste drie jaar is dit beeld gedraaid. In de mondiale zoektocht naar grondstoffen investeert het land in Afrika en andere delen van de wereld. Op het gebied van de zeldzame metalen heeft China de productie beperkt om de bronnen veilig te stellen. China controleert meer dan 90% van de wereldwijde productie van zeldzame metalen. Het land heeft een aantal contracten getekend om de productie veilig te stellen waardoor het marktaandeel opgeklommen is tot 97%. Dit betekent dus dat het land op korte termijn bijna monopolist is in deze markt.”
  http://www.dekritischebelegger.nl/grondstoffen/zeldzaam-en-kansrijk/ (met grafiekjes etc)
  ps Bedenk dat een eenmaal gesloten mijn (vs / eu) niet 123 weer open is, daar gaat veel tijd overheen, als die al opent en de vraag is groter dan die oude mijnen aankunnen.

 7. 9

  Dan stopt het westen toch gewoon met import uit China, vervolgens nationaliseren we Chinese bezittingen. Dan gaan we hun spel spelen en eens kijken hoelang ze dat volhouden in de volksrepubliek.

 8. 12

  Toevallig kreeg ik gisteren deze tip.

  ““Het Midden-Oosten heeft zijn olie, China heeft zijn zeldzame metalen” , aldus een uitspraak van de Chinese leider Deng Xiaoping in juni 1987.

  Tip van meneer NRC misschien? *maakt L met duim en wijsvinger op voorhoofd*

  @10: Het is misschien waarschijnlijker dat de Westerse multinationals ingaan op het Chinese voorstel: het verplaatsen van de technologie naar de winplek. :P

 9. 13

  @10. Dat was een dingetje een tijdje geleden, geschiedenis, heel saai.

  @11 Niet echt, de kurk drijft vrijwel volledig op de export en het handelsoverschot, ook de binnenlandse consumptie wordt daardoor aangejaagd. Haal dat weg en het zakt als een kaartenhuis in elkaar. Dat weten zij ook, ze kopen al die staatsobligaties en onderwaarderen hun yuan niet voor de lol.

  @12 Vergeet niet je hand om te draaien als je voor de spiegel staat. #GaTochWerkenMan

  @Iedereen. Mijn punt is dat China gebruik maakt van vrijheid van andere die zij zelf niet toestaan. Geen eerlijk speelveld.