Chávez koopt buskaartjes Londen

Chávez en Livingstone zijn vriendjes.Hugo Chávez, de president met dictatoriale neigingen van Venezuela, laat weer eens van zich horen. Voorzag hij al eerder arme Amerikanen van goedkope stookolie en het door een aardbeving getroffen Peru van Chávez-tonijn, nu komt zijn onmetelijke goedheid ook ten goede aan de hulpbehoevenden van Londen.

Hij heeft namelijk met burgemeester Livingstone van de stad een akkoord gesloten. Chávez besteed 32 miljoen pond aan gesubsidieerde bustickets voor de armen van de stad. Dit gebeurt via de oliemaatschappij van het land, Petróleos. Als tegenprestatie opent Londen een kantoor in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Daar zullen verkeers- en stadsplanners worden opgeleid. Iedereen is het erover eens, een minuscule tegenprestatie. Dus waarom doet Venezuela dit? Volgens een woordvoerder van het bedrijf Petróleos moet het bedrijf “de armsten helpen, waar ze ook zijn”. En daarbij kijkt Chávez blijkbaar over de grenzen.

Vreemd, want je zou denken dat Chávez dat geld goed binnenlands kan gebruiken in plaats van het weg te gooien in één van de rijkste steden van de wereld. Het BNP van Londen alleen is al ruim twee keer zo groot als dat van Venezuela in z’n geheel, waar ook nog eens bijna 30% van de bevolking rond moet komen van minder dan twee dollar per dag.
Het lijkt dus niets anders dan een publiciteitsstunt van Chávez, die zo op zijn eigen manier aan verdeel- en heerspolitiek doet.

Minstens zo interessant is het natuurlijk om te weten waarom Livingstone dit gebaar accepteert. Livingstone zegt hierover: “Als er iemand langskomt en zegt ‘Wil je 14 miljoen?’ dan heeft hij m’n onverdeelde aandacht”. Maar hij zei ook het volgende: “Ik lig liever in bed met meneer Chávez dan, zoals de Engelse regering, in bed met George W. Bush.”

Juist. Aha. Logisch.

Bron: Dit stuk is gebaseerd op een stuk uit de papieren versie van de Financial Times. Het hele artikel is niet online te lezen zonder te betalen. Tegen betaling is het hier wel te lezen.

 1. 2

  Ik lig liever in bed met meneer Chávez dan, zoals de Engelse regering, in bed met George W. Bush.

  Moest hij kiezen dan?

  Echt, zodra ik 14 miljoen heb, koop ik Londen.

 2. 4

  Is toch mooi? Dat scheelt weer 14 miljoen die Livingstone niet zelf hoeft te besteden aan dat deel van Londen waar hij toch al minder om geeft: De allerarmsten. Verder verzekert hij zich op die manier van de stemmen van diezelfde groep (want hij doet wat voor ze en associeert zich met de kampioen der armen Chavez), dus dat geld is zichzelf dubbel waard (zowel persoonlijk campagnegeld, als stedelijk budget).

  Kassa!

 3. 5

  Misschien verdiend Chavez goed met de verkoop van zijn Chavez action figures (zag ik gisteren ergens op TV).

  Hij is toch wel volledig doorgeslagen, goedkope publiciteitsstunt ten kosten van zijn eigen bevolking.

 4. 6

  Het argument dat hij zijn geld beter aan de armen in eigen land zou kunnen betseden slaat nergens op want hij geeft al kapitalen uit aan de armen in zijn eigen land.
  Op deze site zijn veel foto’s en ooggetuigenverslagen te zien hoe dat in zijn werk gaat.
  En armen in het rijke westen helpen is idd een duidelijk signaal van Venezuela.

 5. 7

  @6: Irrelevant. Of wilde je zeggen dat die 23 miljoen effectiever gebruikt kunnen worden in Londen, waar elke dollar relatief een heel stuk minder waard is dan in Venezuela?

 6. 11

  Ontwikkelingshulp aan Londen geven, het is weer eens wat anders. Ben benieuwd of Livingstone ook zo zou reageren als Iran met een zak geld hetzelfde zou doen. Of Osama bin Laden.

  Als arme inwoner van Venezuela zou ik me wel achter m’n oren krabben. Een politiek leider die ten koste van jouw centen mooi weer speelt bij de grote jongens.

 7. 12

  nogmaals die armen in venezuela hebben het juist door chavez goed.
  die krabben niet achter hun oren, die hebben voor het eerst van hun leven toegang tot medische zorg en onderwijs (zelf universitair)
  duidelijk statement van chavez;
  ik help de armen in mijn eiegen land en ik help ze zelfs bij jullie omdat jullie als rijke landen daar kennelijk te beroerd voor zijn.
  idd propaganda maar wel terecht