Chavez ontzegt Walesa toegang Venezuela

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

walesaLech Walesa die als Solidarność vakbondsleider in de jaren ’80 een vreedzaam volksprotest tegen het communistische regime in Polen ontketende en daarvoor de Nobelprijs voor de Vrede ontving wordt nu door president Hugo Chavez de toegang tot Venezuela ontzegd (IHT). In een reactie laat Walesa weten dat hij denkt dat Chavez ‘bang voor hem is’.

De strubbelingen tussen deze twee heren die toch allebei een soort band met de arbeidersklasse hebben is waarschijnlijk terug te leiden tot het feit dat Walesa de introductie van het ‘communistische model’ in Zuid-Amerika niet zo’n goed idee vindt. Al eerder dreigde Chavez dat hij de veiligheid van Walesa niet kon garanderen toen hij afgelopen november Venezuela bezocht, niet bepaald sjiek.

Ola ola soy presidente por la vida!!Walesa toont zich in tegenstelling tot de recent door Groot-Brittannië geweigerde Wilders niet als een drammer en zegt zich er op te beraden of hij nog zal afreizen naar Venezuela. Wel gooit de oud-vakbondsleider wat olie op het vuur door de tegenstanders van Chavez erop te wijzen dat ze niet bang voor hem moeten zijn. Deze aansporing tot verzet komt in een tijd dat Chavez geconfronteerd wordt met massale protesten tegen zijn voornemen zijn ambtstermijn te verlengen voor onbepaalde tijd, op eenzelfde eigengereide wijze zoals generaal Wojciech Jaruzelski in Polen destijds gewend was te opereren?

Reacties (14)

#1 Meugelswierda

Er is helemaal geen vergelijking te maken met die situatie ijn polen
Het enige dat Chavez wil is dat Balkenende al heeft. Namelijk democratisch worden herverkozen.
Waar het massale protesten tegen deze grondswetswijziging betreft is uiteraard Elsevier selectief genoeg om niet te vermelden dat er eveneens massale demonstraties zijn van voorstanders van dit plan
http://www.venezuelanalysis.com/news/4188
Dus Balkenende wil blijven zitten en dat is geen probleem \
http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/557056/2008/12/17/Nederlandse-premier-Balkenende-wil-aanblijven-tot-2015.dhtml
maar als chavez dat wil (en in venezuela mag en chavez elk half jaar middels een referendum proberen af te zetten) dan is hij ineens een dictator.

  • Volgende discussie
#2 prometeus

@1 Ik weet niet veel van het staatsrecht van Venezuela, maar Chavez is president, staatshoofd dus. Balkenende is Minister President. De meeste landen met gekozen staatshoofden stellen een beperking op de hoeveelheid herverkiezingen van de President. Chavez zou ook een Poetintje kunnen doen.

@redactie: ontzegd?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Taalpolitie

Ontzegd? Snel ff aanpassen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 JSK

Typisch Carlos… appels met handgranaten vergelijken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Carlos

Dat ontzegt stond eerst zo, werd toen veranderd in ontzegd en toen weer terug. Iedereen tevreden?
JSK, nog enig commentaar ontopic? Bijvoorbeeld over de houding van Chavez, dank u.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 HansR

Nou @JSK, niet helemaal.
Er wordt volgens mij niet veel vergeleken.
En zeker geen appels met handgranaten.

Blijkbaar – ik heb het allemaal niet gevolgd moet ik eerlijk zeggen – heeft Chavez iets tegen Walesa. En gegeven de reputatie van Walesa aangaande het ontregelen van een staande dictatuur zou het best eens kunnen dat Chavez zich gewoon niet lekker voelt als een persoon met een reputatie, kracht en uitstraling als Walesa , zelfs al is die aan het verbleken, zich in zijn achtertuin begeeft en veel aandacht krijgt.

In die zin lijkt me de aandacht van Carlos voor de ‘angst’ van Chaves voor Walesa wel terecht. De een is geen appel en de ander net zo min een handgranaat.

Gewoon een heerser en de ander een anti-heerser. Boeiend toch wel deze confrontatie uit twee verschillende werelden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Grobbo

Jazeker, op Sargasso is niets te dol. Kijk volgende week weer naar Battle of the Titans: Ho Chi Minh versus Margaret Thatcher

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Riix Hanenwürger

Walesa heeft natuurlijk kapitale fouten gemaakt toen hij het neo-liberalisme in Polen ging ontarmen… Chavez is de enige die niet is vergeten. Plus Hanenwürger natuurlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 hugo gietelink

Het omarmen van het neo-liberalisme in Polen was inderdaad een kapitale fout, net zo fout als een partijkliek die de socialistische vrijheidsidealen door de modder sleurt. Chavez zou er goed aan doen om met deze geschiedenis fundamenteel te breken, omdat “de mens het hoogste wezen voor de mens dient te zijn, dus…alle verhoudingen omver te werpen waarin de mens een vernederd, een geknecht, een verlaten, een verachtelijk wezen is”(Marx, bijdrage tot de kritiek op hegels rechtsfilosofie)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Bismarck

@6: Ik zie anders Chavez met Jaruzelski vergeleken worden. Dat neigt toch wel fors naar een linkse Godwin. Het wachten is tot Carlos nog één stapje verder gaat en Chavez met Pol Pot, Kim Jong Il, Mao of Lenin vergelijkt. Dan bevinden zijn stukjes over Venezuela zich definitief op het niveau van HVV.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Carlos

Nee nee Bismarck, dat doen Walesa en Chavez zelf al, dat lees je in al die artikelen door de regels heen. Wellicht ben ik de eerste die het bijna letterlijk opschrijft, maar ik zou zeggen don’t shoot the messenger.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Karsa Orlong

apropos godwin, en zwaar offtopic. Gisteren bij andere tijden, waren er mooie jaren tachtig fragmenten van kwaaie (ontslagen) RDM medewerkers die de naar huis terugkerende ontslagen werknemers vergeleken met mensen op weg naar dwangarbeid of kampen in WOII. De emotie en de vergelijking waren echt; dus geen disrepect aan de meneer die die vergelijking maakte. Maar het toont wel aan dat dat in jaren tachtig nog gewoon kon, EN dat 1 van de redenenen dat het gewoon kon ook was dat die mensen het ook gewoon echt zelf hadden meegemaakt. Het zelf hebben meegemaakt maakt het godwin achtige statement ook legitiemer omdat men slechts hun eigen gevoel van toen met nu vergelijkt … anyway ik kreeg wel het gevoel dat de tijd voorbij raast.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Bismarck

@12: In de jaren ’80 mocht je ook nog idealist zijn zonder meteen voor terrorist uitgemaakt (en als zodanig behandeld) te worden. Die tijd ligt eigenlijk heel wat meer dan 20 jaar achter ons.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Meugelswierda

Trouwens als ik het goed begrepen heb wordt Walesa de toegang niet ontzegt maar wil hij zelf niet komen omdat men hem ‘goed in de gaten wil houden’
( “monitored closely” )
Verder past het wel deglijk in de lijn van het venezolaanse beleid dat ze van mening zijn dat buitenlanders niet welkom zijn die zich met interne politiek gaan bemoeien.
Kennen we zoiets in Nederland eigelijk?
Een situatie waarin bijvoorbeeld de oud minister van informatie van irak een lezing gaat geven over waarom Balkenende kut is?

  • Vorige discussie