Centrale Bedrijven Register pleegt vooral btw-fraude

Foto: Spooknota's worden steeds geraffineerder - maar niet allemaal (foto:flickr/ivers)

OPINIE - De voornaamste gedupeerde van spooknota’s zijn niet de bedrijven die per ongeluk betalen, maar de belastingdienst die btw misloopt.

Naast spam en (afgeblazen) belastingen vormen spooknota’s een van de geneugten van de KvK-inschrijving. Negeren is het beste recept. Maar gisteren kwam er eentje binnen van het Centrale Bedrijven Register (voorbeeldbrief in pdf), die een wel heel hoog prutsgehalte toonde. Ieder bedrijf dat deze spooknota in zijn boekhoudsysteem probeert in te voeren, stuit op de 19 procent btw die de fraudeurs proberen te rekenen. De btw is alweer een paar maanden 21 procent, met als gevolg dat deze rekening niet te administreren en dus niet te betalen valt. Ze hebben precies dezelfde brief verstuurd die ik vorig jaar ook al kreeg.

Toch eventjes nader bekijken. Er zit een postzegel op de envelop, zodat ze zich niet bij de post hoeven te registreren voor verzending. Die zullen dus lekker aan het plakken geweest zijn. Even neuzen bij de KvK levert op dat de achterliggende stichting Registratie Diensten is uitgeschreven. Om te achterhalen wie de laatste bestuurders waren, moet je betalen, dus dat doe ik niet. Gezien het gemak waarmee je functionarissen in- en uitschrijft bij de KvK kun je er sowieso vanuit gaan dat dit spoor doodloopt. Het btw-nummer op de brief is verzonnen.

KvK inschrijving Stichting Registratie Diensten

KvK inschrijving Stichting Registratie Diensten

Dan het adres, Driekoningendwarsstraat 10 te Arnhem. Google Streetview toont een Turkse bakker (nr 8) met links daarvan een deur naar een bovenwoning (nummer 10). Op nummer 10 staan naast CBR nog drie uitgeschreven bedrijven bekend: Marrakesh Handwerk, Vicma Hairdesign en Aydogan Loonbedrijf. Dat zegt allemaal niks, want als ik een fraudeur was, zou ik niet mijn echte adres op de brief zetten. Het is ook helemaal niet nodig bereikbaar te zijn, of sterker nog: onwenselijk.

Google Streetview Driekoningendwarsstraat

Google Streetview Driekoningendwarsstraat

Maar goed, het geld zal toch binnen moeten komen, dus die bankrekening bij ING moet echt zijn. Even checken met een fake betaalopdracht: jawel, de genoemde rekening staat inderdaad op de vermelde naam. Zouden ze bij de bank wel weten dat ze een oplichter hosten? En jawel, dat is ze verteld:

ING tweet: we kunnen alleen iets doen bij genoeg meldingen

ING tweet: we kunnen alleen iets doen bij genoeg meldingen

Goed, ING gaat niet direct een rekening blokkeren als iemand een klacht tweet. Zorgvuldigheid en zo. Maar het hele internet staat vol met klachten over het CBR sinds tenminste een half jaar. Dan zou de fraude-afdeling toch proactief iets kunnen doen, al was het maar de rekeninghouder vragen zich te komen legitimeren. Anderzijds, de brief is zo geformuleerd dat wie betaalt daardoor akkoord gaat met de vaag omschreven aanbieding. Dan heb je weliswaar een overeenkomst met een niet bestaand bedrijf, maar je maakt wel geheel vrijwillig een bedrag over.

Dat de lieden achter CBR vermoedelijk weer duizenden postzegels geplakt hebben, geeft aan dat het sturen van spookfacturen loont. Er wordt dus veel (zij het twee procent te weinig) btw geïnd, maar niets afgedragen. De grootste gedupeerde is de belastingdienst. Belastingtechnisch moet je zelfs de btw afdragen zodra je de factuur verstuurd hebt, ook als hij nog niet betaald is. Voor iedere verstuurde spooknota kan de belastingdienst 44,65 euro ophalen bij de onverlaten. Ik zou zeggen: snel doen.

Reacties (9)

#1 Eva Schram

Heb recent ook mijn eerste spooknota ontvangen. Eigenlijk zou een flinke groep ZZP’ers zich moeten verenigen, de spooknota’s bewaren, en in één bulk naar de belastingdienst sturen. Kijken of ze er iets mee doen, en of dat die oplichters een beetje afschrikt.

 • Volgende discussie
#2 HansR

Oplichting is in en de belastingdienst wil alleen maar geld.
Van oplichters of niet.

Oplichting is sowieso een vaag begrip. Ik heb onlangs een stuk grond gekocht van een gemeente en minder dan een jaar later bleek dat stuk buiten de bouwzone te vallen. Met het bestemmingsplan waren ze al jaren bezig, ik wist het niet en was niet geïnformeerd. Niet door de gemeente, niet door de notaris (let op, dit speelt niet in NL maar in FR). Ik ben ruim aangeraden wel juridisch actie te ondernemen maar niet onder de noemer oplichting door de burgemeester.

Oplichting zit in het systeem.
Notaris, gemeente, advocaat.

Een andere omschrijving is : slimme vent, handig gedaan enz….
De grenzen zijn zo vaag.

Oh, link naar voorbeeldbrief werkt niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Terrebel

Doet mij denken aan zo’n handige online bedrijvengids. ‘Het eerste jaar is gratis en daarna betaalt u maar veertienvijfennegentig per jaar! Gaat u akkoord?’ klinkt het aan de telefoon. Mensen die ‘ja’ zeggen gaan mooi de mist in want vervolgens wordt er 1495 euro van hun rekening afgeschreven. Kwalijke praktijken!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Christian Jongeneel

@2 Link hersteld

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Quintana

Vaak zijn die facturen eigenlijk een offerte die veel op een factuur lijkt. Daarom zal het de belastingdienst niet lukken om BTW te incasseren zolang er niets betaald is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Krispijn Beek

@1 Spooknota’s kun je melden bij Steunpunt Acquisitiefraude. Die hebben ook overzicht van bij hun bekense spookfacturen op de site: http://www.fraudemeldpunt.nl/overzicht-spooknota-s-gemeld-bij-saf

Ze werken ook samen met Justitie aan aanpak van de partijen die spookfacturen sturen. Of ze ook de btw inningsroute via de belastingdienst hanteren bij de aanpak weet ik niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Janny Tango

Ik was niet blij met een rekening van het Centralebedrijvenregister van € 279,65 incl. 19% BTW.
Als startende ondernemer had ik geen idee waar het over ging.
Gelukkig via deze site gezien dat het om een nep-factuur gaat.
Hartelijke dank daarvoor!
@ING blokkeren die rekening

mvg
J. de Voogd

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 David Konings

Wij als stichting ontvingen ook zo’n factuur. Wij hadden gelukkig meteen door dat het nep was. Zou het nuttig zijn om aangifte te doen? Wij hebben daar nl. geen idee van.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Ruben

Ik heb ook een spooknota ontvangen.

 • Vorige discussie