CDA gaat zelf programma’s doorrekenen

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Mooie CDA-grafiek (Foto: Flickr/kevinzhengli)

Het CDA komt aanstaande dinsdag met een eigen doorrekening van de programma’s van alle politieke partijen. De partij van premier Balkenende wil bewijzen dat het Centraal Plan Bureau geheel overbodig is en kan worden afgeschaft. Dat zou de belastingbetaler erg veel geld opleveren. Hoeveel precies, dat kan de demissionair premier nog niet aangeven.

Balkenende: “Als partij hebben wij echt meer dan genoeg expertise in huis. Ab Klink is bijvoorbeeld erg vaardig met de rekenmachine. Waarom zouden we dat dan nog uitbesteden? En als de andere partijen ons niet geloven, dan mogen ze best wel een keertje in het Torentje langskomen en dan zal Ab het wel even voor ze voorrekenen. Al draait het uiteindelijk natuurlijk om vertrouwen.”

De CDA-leider pareert tevens kritiek van andere partijen: “Als je zegt: het CPB is onafhankelijk en jullie niet, dan zeg ik: CPB-directeur Koen Teulings is lid van de PvdA.”

“Iedere vier jaar is het weer hetzelfde circus: we moeten als makke lammetjes onder de rode schaar van Teulings. Het CDA vindt dat dit beter kan, en moet.” Balkenende stelt tevens dat het CDA op termijn alle andere taken van het CPB kan overnemen.

Balkenende sluit met zijn voorstel aan op aanzwellende kritiek op het CPB. In deze visie zag het planbureau de kredietcrisis niet aankomen en maakt zij in haar modellen gebruik van allerlei ongefundeerde vooronderstellingen. Bovendien vinden criticasters dat er veel te veel gewicht aan de doorrekeningen van het CPB wordt toegekend. Balkenende zegt dat het CDA van geen enkele vooronderstelling gebruik maakt. “Elke vooronderstelling is een vooroordeel. En een vooroordeel is noch een norm, noch een waarde.”

VVD-leider Mark Rutte zegt in een reactie dat zijn partij ook met een eigen doorrekening komt. Hij is er een groot voorstander van dat de doorberekeningen van de verschillende partijen met elkaar gaan concurreren. “Moge de beste berekening winnen. En onze club is heel goed. Wij zagen bijvoorbeeld al lang vantevoren aankomen dat de PvdA tien miljard extra moest bezuinigen.” PvdA-leider Cohen zegt dat hij ‘vierkant achter Teulings blijft staan’. “Hij zal onze begroting blijven doorrekenen om te kijken of hij nog beter kan.”

 1. 1

  Het is aardig om deze reacties te lezen.
  Neem deze:

  19 15 uur 31 minuten geleden door De Pizzaman
  @12: Wil je weten wioe er lid zijn van PvdA bij het CPB?
  Klik Wiki maar eens aan. Balkie heeft deze keer gelijk.
  #1 Coen Teulings is de kleinzoon van oud-vicepremier Frans Teulings. Kleinzoon Coen Teulings is momenteel directeur van het Centraal Planbureau, kleinzoon Staf Depla is lid van de Tweede Kamer en kleinzoon Paul Depla is wethouder in Nijmegen. Het hele zooitje is lid van PvdA, voor wie denkt ‘Depla’… zeg ik slechts het woord ‘fietsenhok’.