Zojuist heeft het CDA-congres haar steun uitgesproken voor het gedoogakkoord. Vanaf hier schatten we het percentage voor-tegen op zo’n 70-30. Straks horen we de precieze percentages. Hieronder kunt u filosoferen over wat deze uitslag betekent voor het CDA en de kabinetsdeelname van die partij.
Update:
Stemmen voor: 2759
Stemmen tegen: 1274
Totaal: 4033.
68% voor, 32% tegen.
Reacties (23)
Qua deelverhouding denk ik dat het misschien wel richting de 75% – 25% zal gaan.
Ik moet toegeven, ondanks dat het de CDA is, het is/was wel democratie in optima forma.
En de uitslag is: 68% voor en 32% tegen. Spannende uitslag.
@1: Uitslag wordt net voorgelezen. Het was 1273 van de 4033 tegen. Dat is 32%.
Stemmen voor: 2759
Stemmen tegen: 1274
Totaal: 4033.
68% voor, 32% tegen.
Bijna 1/3 van de partij is tegen. Dat geeft de dissidenten een steuntje in de rug.
Inje heeft gewonnen.
@7
haha, ik had de tekst al klaar. hoefde slechts de percentages in te vullen en hopla, versturen.
Wel mooi dat ze het volkslied zingen. Moet ik ook maar eens voorstellen bij de JOVD.
@7: Het artikel was het eerst geupdate :-)
Nou, iemand iets anders verwacht?
Maar wat een maf georganiseerd en verlopende stemming zeg! Ik zag de de 2e aangenomen motie Piet de Jong weglopen. Symbolisch voor de eerste die het CDA verlaat?
Ik ben zeer onder de indruk van de zeer oud gedienden binnen het CDA. De andere partijen kunnen eigenlijk alleen maar jaloers zijn op mensen van dit kaliber. Jammer dat ze het congres niet achter zich kregen, heel jammer!
Ik denk dat het Verhagen cs (en de CDA-applausmachine) toch vies tegen valt. Je zou toch verwachten dat argumenten als
– eenheid bewaren
– maxime is onze held
– prachtig akkoord waarop CDA trots kan zijn
– zes zware ministerposten + staatssecretariaten
– stevig tegengeluid blijven voeren tegen Wilders (niet dat iemand luistert)
– land moet geregeerd worden
– niet terug naar af (en CDA misschien naar oppositie)
meer mensen over de streep zouden trekken. Je moet wel heel principieel tegen zijn wil je, gezien de druk en de zich aftekenende meederheid voor, toch tegen blijft.
Van dit ‘lastige’ deel van de achterban, is men nog lang niet af. Ik denk dat zowel voor als tegen hun zegeningen tellen.
Wat me opviel:
– er werd veel en sterk benadrukt dat over eenheid zowel voor als tegenstanders, bang voor weglopers?
– sterke voorstanders aan de kant van Maxime c.s. zoals Eurlings, en later nog wat kamerleden
– veel oppervlakkige opmerkingen, weinig echte kritiek op de akkoorden, 1 vraag over de kleding en gedrag bij sollicitatie werd niet echt beantwoord
– Maxime was emotioneel (moeheid en eigenbelang)
Alles bij elkaar is het CDA duidelijk veranderd in de laatste tien jaar (Bert de Vries noemde dat zeer goed, ook een keer leesbaar in Elsevier. Er is een nieuwe jonge garde, die duidelijk rechts is in doen en denken. Af en toe een sneer naar de PvdA. En op het congres werden woorden als hypo aftrek niet genoemd, duurzaamheid enigszins, ook weinig sociale hervormingen, veel Wilders, en veel christen-democratie.
De wens is de vader van deze gedachte: ik denk dat deze CDA-meerderheid te klein zal zijn voor Mark (en Maxime) om Wilders.0 te kunnen formeren. Weet iemand ergens een wisdom of crowds poll om dit te toetsen?
Wat een raar overdreven geschreeuw was dat van Eurlings. Het leek een Emile Ratelbandimitatie.
Uit de speeches had ik de indruk dat de meeste weerstand van oudere protestanten kwam.
@15: Wat dacht je van een cameramomentje, even voor de ‘crowd’ een showtje maken? Zo kwam het in ieder geval op mij over..
@15 Ik heb die Eurlings altijd al een lichtelijk hysterische Limburgse blaftekkel gevonden. Als je er een paar wijntjes in giet, gaat hij volgens mij helemaal los.
Alleen zijn ijdelheid belet hem om te vaak het hanige keffertje te tonen dat hij werkelijk is. Ben bang dat we nog lang niet van ‘ons Camielke’ af zijn.
Nou, met Eurlings moet je oppassen. Zelfs een lichte imitatie van Fortuyn zag ik nog in zijn optreden. En schreeuwerig, iemand anders zou op zijn fatsoen worden aangesproken. Duidelijk geregisseerd door de top, en wel degelijk in de smaak vallend bij de voorstanders.
Vond Eurlings prima, beetje opgewonden. 32% tegen? ja van de aanwezigen. De ja-knikkers zijn thuis gebleven.
Zo werkt elke verkiezing Sander. Die 32% is het cijfer waar ze mee moeten werken. Elk ander cijfer is giswerk.
Ja-knikkers zijn inderdaad erg passief. Goede opmerking. Bevlogen voor-stemmers ken ik onder het CDA. Die vond Eurlings een scene opzetten. Hij stemde voor om de PVV te slim af te zijn (partijlijn).
@19: Ik denk dat dat wel meevalt. Het pro-kamp wist dondersgoed dat het spannend was en is dus ook in grote getalen gekomen.
En die mevrouw uit Assen die vertelde over wat haar zwager, een treinconducteur, wel niet meemaakte in de trein, schofferingen en nare gedragingen. Dat wordt allemaal verleden tijd met dit nieuwe kabinet. Ik denk dat dat voor velen de reden was dat men voorstemde.