Cartoon van Kifah Al Reefi

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Enige tijd geleden zag ik op de Open Atelierroute in Amsterdam Noord werk van Kifah Al Reefi. Ik vond het prachtig. Bij mij in de buurt zag ik hem weer en vroeg hem werk voor GeenCommentaar. Hij stuurde zeven cartoons die wij in de komende weken publiceren.

Titelloze cartoon van Kifah Al Reefi


Kifah Al Reefi is in 1962 in Basra (Irak) geboren. Hij studeerde aan de kunstacademie van Baghdad. Sinds 1984 tekent hij spotprenten, karikaturen en illustraties voor diverse Irakese, Franse en Jordaanse tijdschriften. Kifah Al Reefi was eens de bekendste cartoonist van Irak. Na de verloren Koeweitoorlog herstelde Saddam Hoessein door terreur en repressie meedogenloos zijn orde in het land. Veel kunstenaars werden opgepakt of verdwenen spoorloos. Kifah Al Reefi vluchtte naar Jordanië. De cartoons die hij in Jordanië maakte waren vernieuwend omdat hij als eerste tekenaar in de Arabische wereld cartoons maakte over ministers en parlementariërs. In 1994 vluchtte hij uit angst voor de Irakese geheime dienst van Jordanië naar Nederland. In zijn werk neemt Kifah het vaak op voor de hopelozen en ongelukkigen van deze wereld. Zijn surrealistische en dadaïstische werk toont paradoxen, dubbele bodems, metaforen, ironie, humor en sarcasme. Terwijl Kifah Al Reefi in de Arabische wereld een beroemd kunstenaar is, is hij in Nederland vrijwel onbekend.

Tekst grotendeels ontleend aan Galeries Nu.

Reacties (8)

#1 Mark

Hmmm… hoe moet ik dan deze cartoon interpreteren?

Een man in smoking zit net zo gevangen als een vogeltje, maar kan wel schieten op het vogeltje.

Metafoor voor: “zelfs een tiran is niet vrij”?

 • Volgende discussie
#2 Obscura

Ik zie in de gekooide man Sadam Hoessein die vanuit zijn cel nog in staat is om de vrede, en de vredestroepen (die gekooid in de Green Zone zijn) aan te vallen (denk aan de aanslagen die nog in Sadams naam worden gepleegd).
Maar het mooie aan deze cartoon en veel goede kunst is dat je het op je eigen manier kunt interpreteren.
Ik vind het hoe dan ook erg mooi. Die vrolijke kleuren bij zo’n ‘zwart’ onderwerp. Weet Paul wat een werk van deze man kost?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Paul

2@Obscura: Weinig, voor 110 Euro kocht ik anderhalf jaar geleden één originele prent en één ingekleurde print, beide met mooie lijst.
Ik contacteer jou met hem, welterusten,Obscura.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 m44

Helemaal niet gek!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Floris Schreve

Beste Paul,

Goed plan! Ik ken Kifah al een tijdje en idd hij treedt nog steeds te weinig in de openbaarheid. Moet wat mij betreft echt veranderen.
Onder in Nederland wonende Iraakse kunstenaars wordt hij overigens wel op waarde geschat. Zo illustreerde hij bijvoorbeeld de dichtbundel Dwaallicht; Iraakse dichters in Nederland.
Maar ben heel benieuwd wat je van hem gaat publiceren!

vriendelijke groet,
Floris Schreve

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Paul

@Floris In 2008 heeft GeenCommentaar alle cartoons die Kifah stuurde gepubliceerd. In 2009 en 2010 heb ik hem geprobeerd te bellen maar kon geen contact met hem krijgen. Op facebook is hij niet erg druk met communicatie die ik kan lezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Floris Schreve

Dag Paul,

Ik moet zeggen dat ik ook alweer een tijdje geen contact met hem heb gehad. Op facebook is hij geloof ik wel aanwezig (niet eens zo lang geleden zijn wij gelinked).
Maar zoek me anders even op facebook op, via die weg communiceren we wel even verder. Als je Floris Schreve zoekt vind je me wel,

groet,
Floris

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 mbotta

Bijschrift

De touwtjes in handen

 • Vorige discussie