Ni se cacher ni s’afficher

Quote du Jour“On ne se cache pas, mais on ne s’affiche pas.”

Ex-topmodel en liedjeszangeres Carla Bruni verduidelijkt de delicate balans die zij met haar president de la France heeft opgezocht toen ze laatst een afspraak hadden met een horde fotografen in het kerstdrukke Eurodisney. Je hebt dus helemaal geen koningshuis nodig om de roddeldrang van het volk te stillen, je kunt volstaan met het verkiezen van een viriel 1.65 meter lang machomannetje.

Alhier te lande was de kroonprins al not amused om een paar kiekjes van zijn prinsessekindje Catharina-Amalia (die overigens toch nooit koningin zal worden omdat tegen die tijd de monarchie zal zijn verdwenen). MAAR gelukkig heeft Amalia “van de woede van haar vader niets gemerkt, zij had erg veel zin in haar eerste schooldag”. Toch toont deze spanning tussen ‘pers’ (kuch) en koningshuis aan wat een rariteit het instituut van de monarchie is. Misschien dat er nog hoop is voor Oranje en haar klanten als Amalia straks een aardig moppie leert zingen, net als Carla…

… of als Amalia ten minste eens een beetje fatsoenlijk leert inhaleren.

 1. 2

  Hey, Sarkozy had al een paar maanden zijn vrouw aan de kant gezet (in Frankrijk overigens geen issue in de verkiezingen…) en zo’n machmannetje’s imago en zelfvertrouwen kan natuurlijk maar zo lang zonder model aan zijn zijde.

 2. 3

  Is gisteren op het Franse journaal even gemeld. Op een heel natuurlijk wijze overigens. Met twee commentaren van journalisten die eigenlijk niets beters te melden hadden als ‘ah, ze is wel mooi’ en ‘ah, was te verwachten’.

  Inderdaad veel minder stress dan het koningshuis.
  Veel relaxter, iets natuurlijker, ’s lands wijs.
  Ook ’s lands leiders zijn mensen.

  Deze man zijn ze over 10 jaar maximaal weer kwijt.
  Dat is een ook voordeel.

 3. 5

  @Carlos
  La France hè.
  La Douce France.

  Een illusie overigens die gaarne opgehouden wordt maar die werkelijk niet meer bestaat tenzij je ‘m zelf maakt. Frankrijk is een samenleving van een hardheid waar NL een puntje aan kan zuigen.

 4. 8

  Ik mag ‘m wel, die Sarkozy. Veel meer dan bij Schwarzeneggert heb ik het gevoel dat hij je persoonlijk uit een brandende wolkenkrabber komt redden als zich daar een stel terroristische vliegtuigen in boort net op het moment dat jij daar van je exquise doch onschuldige lunch aan het genieten bent. En een superheld hoort een Lois Lane te hebben natuurlijk. Dat spreekt.

 5. 11

  @9: Is toch ook wel nieuws (de 4e/5e machtigste man op de planeet die persoonlijk beinvloed gaat worden). Vind ik veel meer nieuws dan dat Amalia naar de kleuterschool gaat.

 6. 15

  @14: Ach ik denk bij Frankrijk automatisch aan het platteland in de Provence, dat is (tenzij het de laatste paar jaar enorm veranderd is) nog heel douce hoor. Et les filles aussi!

 7. 18

  Ja, de bofkont, it’s good to be King. Maar wel in goed het oog houden inderdaad #11.
  Want zijn geestesgesteldheid zal de komende tijd w.s. irrationele denkpatronen en handelingen vertonen door verhoogde Fenylethylamine, Noradrenaline, Adrenaline, Endorfine en Dopamine spiegel. En dat er dan na die plm. 7 maanden géén gefrustreerde tuinkabouter rondloopt…

  Overigens, of valt dit soort dingen/ contrasten alleen mij op kan ook, @hoofdredacteur. Nog nauwelijks bekomen van het prachtige relaas in de post Dutch submarine, verhalen van opa, Dit nooit weer, lessen uit het verleden, nooit meer oorlog…had traantje nauwelijks weggepinkt, …wat blijkt een half uur daarvóór #1: Carlos | december 18th, 2007 | 10:06: fap fap fap!?

  Fap fap fap en dan een half uurtje later filosofisch gaan zitten te murmelen?

  Ja hallo zeg, kroket nog es an toe…wat zijn dat voor grappen.

 8. 19

  @Yevgeny:

  Hoeveel denkt u dat Herr Immanuel Kant had zitten fappen een half uurtje voordat hij in 1784 de Verlichting zo alleraardigst typeerde? (hint: veel!)

  “Aufklärung ist der Ausgang des Menschen aus seiner selbst verschuldeten Unmündigkeit. Unmündigkeit ist das Unvermögen, sich seines Verstandes ohne Leitung eines anderen zu bedienen. Selbstverschuldet ist diese Unmüdigkeit, wenn die Ursache derselben nicht am Mangel des Verstandes, sondern der Entschließung und des Muthes liegt, sich seiner ohne Leitung eines andern zu bedienen. Sapere audo! Habe Muth, dich deines eigenen Verstandes zu bedienen! ist also der Wahlspruch der Aufklärung.”