1. 1

  Dat neo-liberale ‘eigen verantwoordelijkheid’-mantra begint aardig versleten te raken. Zeg als minister gewoon dat er zoveel miljoen van je budget af is en dat dat vooral gekort wordt op plekken waar je de minste weerstand verwacht. Dat snapt iedereen.
  Praatjes als ‘meer kwaliteit voor minder geld’ gelooft echt niemand.

 2. 2

  De motieven van de vvd zijn verkeerd, bij de vvd draait alles om geld en dat geld is alleen bedoelt voor diegenen die al genoeg hebben.

  Toch is er wel een werkelijkheid in het verhaal. In Italie zijn 25 jaar geleden alle psychiatrische ziekenhuizen gesloten, er bestaat daar alleen nog crisis opvang. Volgens Italianen is heel de wereld knettergek, het bordje gekkenhuis stond daar ook niet bij de ingang maar bij de uitgang. De Italiaanse maatschappij is wel een hele andere dan de onze, daar draait alles om de groep, de famiglia en daar houden mensen elkaar in de gaten, er is ook een grote sociale controle.

  Hier draait alles om het individu en je kan in Nederland ook met een gerust hart een half jaar dood achter je tv zitten voordat er een keer buren gaan klagen.

  Niet alleen psychiatrische patiënten zijn ziek, onze maatschappij is dat ook en kan niet meer met deze mensen omgaan.

  Schizofrenen zijn/waren in natuurculturen juist de meest belangrijke mensen: dat waren de medicijnmannen die in contact stonden met de goden. Geef mensen een plek waarin ze kunnen functioneren.

 3. 3

  Onlangs hoorde ik het verhaal van een oude man die in een verpleeghuis anti-sociaal gedrag vertoonde. Hij kon zijn woedeaanvallen niet onder bedwang houden en liep expres een oude dame omver. Gevolg: de vrouw brak haar heup.

  Wat wil de minister nu? Dat alle bewoners van verpleeghuizen dit risico blijven lopen? Of hoort zo’n man toch thuis in de GGZ?

 4. 4

  Wellicht moeten we eens kijken hoe het kan dat die oude man daar gillend gek werd en “anti-sociaal” verdrag ging vertonen.

 5. 6

  @4: Toch benieuwd waar je de voorkennis vandaan hebt dat de betreffende man pas ter plekke gek werd/anti-sociaal gedrag ging vertonen.

 6. 7

  Bismarck, dat kan André inderdaad niet weten.

  Wat ik wel weet is dat *ik* antisociaal gedrag ga vertonen als ik zou worden geïnterneerd in zo’n verzorgingsfabriek.

  Ik beloof dan ook plechtig dat ik het niet zover zal laten komen.

  Verder helemaal eens met Qwerty.

 7. 9

  Share: Alles is ineens links of rechts.

  Nergens in het artikel of hier in de reacties gebruikt iemand de woorden links of rechts. Dus waar heb je het over?