It is during ascent or descent in the social scale that the individual achieves the clearest view in the social and historical structure of society. In the ascent one understands what one is aiming at, in the descent that one is losing.
Karl Mannheim maakt deze observatie als hij de sociale status van de conservatief Edmund Burke bespreekt. Als Ier was hij een buitenstaander. Bovendien kwam hij uit een burgerlijk milieu en probeerde toegang te krijgen tot de elite van Engeland.
Alleen in Frankrijk waren conservatieven van adel want die waren afgezet tijdens de Franse Revolutie. Het verlies van hun maatschappelijke positie gaf hen, zo schrijft Mannheim, een bijzonder heldere kijk op sociologische en historische processen.
In Moeten wij van elkaar houden? constateert Bas Heijne precies het zelfde over Pim Fortuyn, de inspirator van de conservatieve revolte in Nederland. Ook deze ‘half mislukte Rotterdamse socioloog’ was een geïsoleerde buitenstaander, een positie die het, volgens Heijne, mogelijk maakt dat dit soort politici als verlosser wordt ontvangen. Populisten als Fortuyn en recent Donald Trump hebben hier een deel van hun succes aan te danken, zoals deze voormalige ‘Goldwater Girl’ laat zien.
Reacties (10)
“Pim Fortuyn, de inspirator van de conservatieve revolte in Nederland.” Fortuyn was niet echt conservatief, hij kwam van PvdA huize en had, in tegenstelling tot Trump, veel progressieve en liberale opvattingen. Ook zijn aanhang kwam grotendeels van de progressieve partijen en niet van de conservatieven. Fortuyn zag in dat zijn oude partij steeds meer vervreemde van de achterban met diens specifieke problemen en sprong daar slim op in door een populistisch alternatief aan te bieden.
Trump daarentegen is een uiterst conservatief binnen een conservatieve partij. Daarnaast is hij ook niet echt een buitenstaander, hij is al jaren heel bekend bij het publiek en heeft ook al jaren innige connecties binnen de politiek.
Burke was ongeveer net zo Iers als het toenmalige hoofd van de Kerk van Ierland (waar hij ook lid van was).
Meest opvallende passage uit dat stuk van Kelleigh Nelson:
Ofwel: “de opportunisten van de Tea Party zijn hun mooie beloften niet nagekomen en daarom lopen we nu weer achter de volgende demagoog aan.”
De vraag: hoe maak je aan deze mensen duidelijk dat ze, als ze een beetje hadden opgelet, van tevoren hadden kunnen weten dat die Tea Party lui hun beloften niet waar zouden kunnen maken, en dat dat ook geldt voor Trump?
@1: wat is progressief en wat is conservatief volgens jou?
@2: volg de link, die staat er niet voor niets.
@3: dat lijkt me moeilijk. Je beter zorgen dat niemand verlost wil worden.
@4: Dat heb ik gedaan, daaruit volgt mijn conclusie.
@4
Ja, dat zou mooi zijn. Alleen heb ik het idee dat een deel van de bevolking zich maar wat graag aan laat praten dat ze een verlosser nodig hebben. Ooit dacht ik dat dat wel weer minder zou worden als er wat would-be verlossers door de mand zouden vallen, maar het tegendeel lijkt het geval te zijn.
Het doet me denken aan een artikel van enkele jaren geleden dat ik toevallig deze week weer eens tegen kwam. Volgens dat artikel richten verkopers van wondermedicijnen, tovermethodes om snel rijk te worden en allerlei andere onzin zich in de VS nadrukkelijk op abonnees van conservatieve bladen en mailing lists.
@6: Daar zal altijd vraag naar zijn maar de vraag is waarom juist nu de vraag zo groot is.
Edit: de aandacht gaat nu uit naar de vluchtelingen, maar dat is slechts de laatste rimpeling. Dit is een proces dat al zeker 40 jaar gaande is.
@5 Hij is geboren in Ierland, zijn familie is Iers. Dat hij zijn uiterste best deed om Engels te zijn, doet daar niet aan af, dat is juist precies mijn argument.
@8: Zijn familie was van Engelse adellijke afkomst en hij was van geboorte af aan lid van de Anglicaanse kerk in Ierland, die in die periode vrijwel volledig bestond uit Engelse kolonisten en hun nakomelingen. Ook zat hij helemaal bij de Engelse incrowd in Ierland, hetgeen ook wel blijkt uit het feit dat hij een zetel in het Britse parlement toegespeeld kreeg namens een Rotten Burrough in Engeland, via een Engelse adellijke.
@9 Ik haal uit de wikipedia dat hij van Anglo-Norman roots komt die zich al in 1185 vestigde in Ierland. Dan lijkt mij dat je in 1702 toch wel je allochtoonschap hebt overstegen.