Brussels Café | President van Europa

eu flagZet de Spaanse olijven, de Franse kaasjes en de Twentse worst maar klaar. Met een bord spaghetti op uw schoot kunt u nu kijken naar de mogelijke ontknoping van de strijd om het ‘Europese presidentschap’. We hebben een live verbinding met Brussel. Maar verder geen idee over het programma van de avond. De 27 leiders van de EU-lidstaten gaan vanavond met elkaar dineren en hopen dan te besluiten wie zich straks president van Europa mag noemen. Sommigen dinergasten zijn zowel sollicitant als lid van de sollicitatie commissie. Intrigerend dat interne dualisme, maar nog beter zou het zijn als deze avond in de toekomst gewoon een verkiezingsavond wordt, bepaald door Europese kiezers. Too close to call toestanden die u kent van die ‘andere Verenigde Staten’. Wellicht wordt het vanavond na het dessert en de koffie ook too close to call, het gezamelijke ontbijt voor de Europese staatshoofden is immers ook al besteld en ingepland.

Update: president van Europa: Herman van Rompuy.
EU-buitenlandvertegenwoordiger: Catherine Ashton.

 1. 2

  Aad Staartjes erbij net zoals bij de binnenkomst van Sinterklaas, en je kan echt met de bovengenoemde hapjes voor de computer zitten…

 2. 3

  Verkiezingen voor iemand die 4 keer per jaar een vergadering voor moet bereiden & zitten? Lijkt me wat overdreven. Of wil Carlos een zware invulling geven aan de functie?

 3. 5

  Op 19 november 2009 werd Ashton genoemd als kanshebber voor de functie van Hoge Vertegenwoordiger bij de Europese Gemeenschap of Minister van Buitenlandse Zaken van de Europese gemeenschap. De Europese sociaal-democraten kwamen die dag op de Oostenrijkse ambassade samen om de kandidatuur van Ashton te bespreken. (bron: wikipedia)

 4. 8

  Vrijwel zeker. Walgelijk. Ze hebben mij niet eens gevraagd. Ik was een onbeschreven blad waar ze zo van houden. Ik kan nog geen deukje in een pakje boter slaan, dus daar zouden ze ook geen last van hebben. Mijn talen zijn goed, behalve als het onderwerp mij niet interesseert. En contact maken ligt zeker in mijn aard. Jammer. Vanavond me maar weer bedrinken.

 5. 12

  Een paar tientallen jaren geleden sneden nationalistjes aller (europese) landen elkaar nog per miljoen de strot over.
  Zeker in deze tijd waar ongeveer alles vastligt en moet blijven liggen, is de Europese eenwording een mirakel.
  Dat deze president niet bepaald presidentiele bevoegdheden kent is recht evenredig met de hoeveelheid verkiezingen voor die post te noemen.
  Mijn gokje: over twintig jaar is er een volkomen gekozen president, met een veel verfijnder democratisch systeem wat hem controleert dan de nu bekende voorbeelden.

 6. 14

  Het is een tamelijk gedegen man, onderlegd, en een natuurtalent op diplomatisch vlak. Geen eersteplansman, dossierkenner. Dus eerder een architekt dan een worstelaar. En géén normenridder.
  Asceet, intellectueel. Past prima in de jaren ’50 – wat mooi uitkomt: het is tenslotte het prille begin van het EUpresidentsschap.
  27 landen krijgen wat ze willen.

 7. 17

  Eén ding is zeker: er is daar een slechte vertaler bezig geweest want het gaat om een VOORZITTER of CHAIRMAN dus he, qua vertaling van “président”, met alle begripsverwarring vandien rondom presidentsverkiezingen enz.

  In het algemeen denk ik dat de diverse EU-instellingen (en websites) simpeler en transparanter (en gebruiksvriendelijker) kunnen, en hoop ik dat daar op korte termijn iets aan wordt gedaan. Volgens mij werd er nog te weinig gedaan met het (imho onterechte) “neen” van een aantal lidstaten.

  Of Heer Herman daar veel rol in zal spelen, durf ik betwijfelen. Hij was een prima begrotingsminister onder Dehaene. Al de rest is “wait and see”. Pluszijde: gedegen vakmanschap, rust, dicretie en waardigheid, intellectueel vermogen. Minzijde: weinig gedreven (bv. als premier), geen uitgesproken visie, typische katholieke centrumrechtse politicus die je eerder in een conservatieve crypte verwacht dan in het kamp van de Franciscanen of bevrijdingstheologen.

 8. 18

  Aha, de britten overstag! “geen Belg zal Engeland regeren”!! Tenzij Ashton natuurlijk een leuk baantje krijgt. Europa op zijn best……

 9. 19

  SPAMFILTERRR!

  @#17 Ashton kreeg m.i. the better job, boven Van Rompuij.

  Heer Herman is gelukkig geen normenridder, inderdaad, #14. Géén Opus Dei, thank eh god. Maar wat wil je ook met zo’n losbol als broer ;-) Véél interessanter is echter zijn zus, vorige verkiezingen opgekomen voor de Vlaamse communisten (klikmelink).

 10. 21

  Tja? Welke beter bekende zou zijn machtige baan opgeven, denkt u, voor twee relatief bescheiden jobs als deze?

  Ceterum zitten wij maar mooi weer met die valse knoeier van een Leterme opgescheept als premier van België. Maar ben ik wel blij dat het Balkenende niet is geworden.

 11. 24

  Scheisse! En bedankt ‘Nee’-stemmers. Dit was dé kans om vroegtijdig van Balkenende af te komen. Damn it.

  Maar van Rompuy is een mooie kerel. Let’s hope he grows a spine.

 12. 27

  Lijkt wel erg op liedje 23, trouwens.

  Liedjes 25 en 13 zijn ronduit cool, en zo ook 22 en 18, Mark, en liedjes 36, 34, 33, 18, 14 en 2 zijn ook kek té gek! (Triomfen in het bejaardentehuis, ongetwijfeld, maar let op, heb je “Calvaire” al gezien?)

  Liedje 6 heeft de mooiste tekst (“dubbel geparkeerd”), liedje 4 de fraaiste hoes.

  Liedjes 31 en 15 vind ik wel heel mysterieus, en liedjes 30 en 17 en 12 en 8, zijn die niet gewoon eh … staatsgevaarlijk als nationale zenderhit?

 13. 29

  Heeft dat “VOC- mentaliteit” Balkenende toch uiteindelijk de das omgedaan qua onzichtbare grijze muis. (moet altijd denken aan sketch van registeraccountant die andere baan zoekt als leeuwentemmer en…ach, laat verder maar)

  (Uit welke “hoek” is dat promoten van Balkenende eigenlijk begonnen, was het een vooropgezet “christelijk lek of combine”?…)

 14. 32

  Ook al zijn wij de eerste en enige generatie die geen oorlog aan den lijve ondervonden heeft, toch zijn wij angstiger dan alle voorgaanden. Het gebrek aan geluk bedreigt ons. Genoeg is alleen genoeg als het minstens evenveel is als die van hiernaast. Men moet leven in harmonie met zichzelf en in solidareit met de anderen, (men moet) opnieuw het vermogen vinden om gewoon tevreden te zijn.

  *biggel biggel*

  HUP HERMAN

 15. 35

  Maar wat heeft “onze” JP dan toch allemaal misdaan? Hij is heus even grijs en wijs als die Belg. Dus waarom motten ze de onze niet?
  Hadden de Engelsen soms de pest in dat-ie heer W. toen niet heeft tegen gehouden op Schiphol?
  Of hebben Anglo- en Eurokatholieken iets af te rekenen met een gereformeerde?

  Wat dan?
  Wat heeft-ie zo vreselijk misdaan,
  dat wij de straf nu zullen ondergaan,
  nog een paar jaar onder hem gebukt te moeten gaan,
  van je falderareriere, van je falderareraan…

 16. 36

  Nederland heeft een ietsje teveel ‘nee’ gestemd binnen Europa.
  Dat maakt een kandidaat voor het EUpresidentschap niet bepaald sterker.

  Kan JP eigenlijk een andere taal buiten het smurfenengels?

 17. 37

  Huh? Is dat alles?

  JP heeft net vorstelijk bedankt:
  I senk joe for not mekin mie tsjeirmen.
  I hef bezzer tings toe doe. We hold zu beldzjium fortis up, for instens.
  Oh, en baj duh weej: i sink not we gonna begger out zu Westerschelde…. puh!

 18. 38

  & @ YP #32 waar komt uw quote uit ?

  De speech die ik vond is geen Obamaspeech (klikmelink), maar ’t is dus ook maar de aanstelling van een voorzitter van de Raad van Europa. ’t Is ook de Europese Commissie niet, tenslotte. Benieuwd welke post De Gucht nu krijgt.

 19. 39

  Appeltje eitje toch die uitspraak S’z? (Waar zoeken we nu meestal als eerste?)
  (Serieus) Prachtige speech in die link, en prima man die van Rompuy, juiste beslissing, geen spel tussen te krijgen..echt.

  Met Herman Meer Mans..

  (de realiteit zal het (uitwijzen) ons leren)

  Maar heeft u dat nou ook? Die haargrens die steeds verder weg wappert van de oorsprong?

  Als het ware?

 20. 41

  hoe zou het zijn met Neelie?
  Toegegeven, zij heeft stevig doorgepakt op haar dossier, maar Karel van Miert was toch de architect qua mededingingsbeleid.

 21. 46

  @45: Misschien heb ik niet genoeg nadruk op “langs” gelegd? Mogelijk dat Leterme inderdaad terugkomt, maar wie gaat dan binnen maximaal twee jaar de scherven opruimen?