OPINIE - Voor de slachtoffers van de aanslag op het Joods Museum in Brussel maakt het niets uit wat de motivatie van de dader was.

De obsessie met etniciteit grijpt naar aanleiding van de aanslag op het Joods Museum in Brussel weer om zich heen. Diverse rechtsgekkies smeken de Belgische politie om een signalement vrij te geven en weten zeker dat dit niet wordt vrijgegeven vanwege de verkiezingen. Want zij weten het al, en ze staan te trappelen om hun emmers haat over het internet leeg te storten.

Diverse linksgekkies daarentegen weten natuurlijk ook al bijna zeker dat het een aanslag uit rechtsextreme hoek is, vriendjes van Wilders, en ook zij zitten nagelbijtend HLN.be te F5′en in de hoop dat de nieuwe Breivik is opgestaan. In de hoop inderdaad – ook die zijn vér heen.

Dus wat als het een autochtone Belg is? Die kan nog steeds een pas uit Syrië teruggekeerde en volledig doorgedraaide fundi-bekeerling zijn. Vervelend he? Sta je dan met je Breivik-theorieën. En wat als hij Abdullah bin Abdullah heet? Die kan nog steeds uit persoonlijke motieven gehandeld hebben, of een psychiatrisch probleem hebben. Naar he? Daar sta je dan met je islamofobe gebral. Misschien is hij van zijn leven nog nooit in een moskee geweest.

Laten we redelijk blijven. Dikke kans natuurlijk dat iemand die naar het Joods museum toe gaat om daar mensen botweg door de keel en het hoofd te schieten, een antisemiet is. Dat is een afschuwelijke reden om mensen te willen vermoorden – of je dat nou doet omdat jij denkt dat je dan een goede islamiet bent, of omdat je denkt dat het moet vanwege het voortbestaan van het blanke ras. Dat maakt geen ruk verschil, en voor de slachtoffers al helemaal niet.

Kunnen we niet eens een keertje als redelijke mensen gewoon al dat soort geweld ten diepste veroordelen? Oproepen tot het omleggen van mensen vanwege hun etnische achtergrond of religie zijn vrijwel aan de orde van de dag – en oh ja, vergeet de politieke overtuiging niet. Het is allemaal even erg en het kan allemaal leiden tot een ‘Brussel’, een ‘Anderlecht’ of een ‘Utøya’.

Maar de links- en rechtsgekkies willen alleen maar boos worden op die soort haatuitingen die in hun kraam te pas komen. Ze hopen er op, ze zoeken er actief naar. En die verdeeldheid speelt alle vijanden van onze vrijheid in de kaart. Zowel de door religie bezetenen als de door ideologie vergiftigden.

En dat gaat ons nog eens ernstig opbreken.

Reacties (2)

#1 su

Er zullen vast ook wel de “linksgekkies” zijn die hier worden vernoemd, al zie ik via google alleen GeenStijl en onze huis rechts-extremist Anton beginnen over Breivik. Maar dan zou het wel zo netjes zijn om daar naar te linken in het artikel. Nu komt het over als een zij-doen-het-ook-ertje.

  • Volgende discussie
#2 Lunarts

Eigenlijk ben ik het wel eens met het verhaal maar het wil er bij mij (naief als ik ben) niet in dat een ideologie maatgevend is in plaats van mentaal gestoord gedrag van moordenaars die eigenlijk in een gekkenhuis thuishoren.
Een dier moordt niet maar doodt een prooi omdat overleving in het spel is.
Zo ´n psychopaat mag dan zijn moordlust in een ideologisch jasje steken blijkbaar en wordt verguisd of aanbeden,

Ik ben benieuwd of die moordenaar een psychopaat of een ideoloog is, Een groot ego ligt wel op de loer, waarschijnlijk heeft hij alles gefilmd.

  • Vorige discussie