Broodnodige beroepen

Foto: Alpha (cc)
Dossier:

COLUMN - Gisteren opende het UWV het NOW-loket. De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid is één van de steunmaatregelen voor bedrijven die schade oplopen ten gevolge van de coronacrisis. Er zouden al 35.000 aanvragen binnen zijn gekomen.

Ruim een week eerder opende het loket voor de TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren), bedoeld voor bedrijven met niet meer dan 250 mensen aan personeel. De tegemoetkoming bedraagt 4000 euro.

Als alle bedrijven met 1 tot 250 mensen in dienst hier een beroep op zouden doen, zou er 7,4 miljard euro mee gemoeid zijn. Het kabinet heeft echter een selectie gemaakt.

De regeling is vooral bedoeld voor bedrijven die te maken hebben met “gedwongen sluiting van eet- en drinkgelegenheden en evenementen, het verbod op contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging en annuleringen in de reisbranche vanwege het ‘alleen-noodzakelijke reizen’ advies voor Nederlanders en bepaalde groepen ondernemers in de non-food sector”.

RTLnieuws heeft uitgezocht dat van alle ruim 1,8 miljoen bedrijven met 1 tot 250 personeelsleden, er tot nu toe 268.280 voldoen aan de selectie die het kabinet heeft gemaakt. Als zij allemaal die 4000 euro krijgen, kost dat 1,1 miljard euro.

Zo’n 62.500 bedrijven en ondernemers hebben zich al gemeld voor de TOGS en ongeveer 2200 bedrijven hebben de 4000 euro al ontvangen. Er is al rond de 9 miljoen euro uitgekeerd.

Het kabinet maakte de selectie aan de hand van de SBI (Standaard Bedrijfsindeling)-codes, waarmee het CBS bedrijvig Nederland heeft ingedeeld. Voor een deel van de bedrijven die niet tot de selectie behoren zijn andere steunregelingen beschikbaar.

Toch zal het kabinet misschien meer dan 1,1, miljard euro moeten reserveren voor deze regeling, want er hebben zich ook ondernemers en beroepsbeoefenaren gemeld die nog niet in de selectie zijn opgenomen, maar wel menen daar thuis te horen. En staatssecretaris Keijzer heeft eerder al gezegd de regeling te willen uitbreiden. Om welke SBI-codes zou het nog kunnen gaan?

Is er dus hoop voor de taxibranche?  Die roerde zich eerder door een demonstratie op het Malieveld aan te kondigen. De taxichauffeurs zagen er uiteindelijk vanaf maar deze sector, SBI-code 49.32 staat vooralsnog niet op de lijst en vreest wel een enorme kaalslag.

Voor de veterinaire dienstverlening werden eerder al pleidooien gehouden om dierenartsen,  dierenverzorgers (o.a. dierenasiels) en de dierenambulances tot de ‘vitale beroepen’ te rekenen. Zouden ze  beduidend minder werk hebben, nu iedereen zoveel mogelijk thuis dient te blijven? Een aanvraag voor de TOGS heeft geen zin want ook SBI-code 75.0 staat niet op de lijst.

Zo’n beetje de hele kunstensector is geselecteerd (SBI-code 90), behalve schrijvers en overige scheppende kunsten (code 90.03). Maar menig auteur moet het hebben van lezingen, signeersessies en workshops, want van de auteursrechten alleen kan bijna niemand leven.

De schoonmakers in de ziekenhuizen worden door Rutte geroemd, maar hoe gaat het met de schoonmakers van kantoren (vallend onder code 81.21) waar zo goed als iedereen nu thuis zit te werken? De schoonmaakbranche is ook niet toegevoegd aan de TOGS-lijst.

Ook een op de lijst ruim vertegenwoordigde sector (detailhandel) kent uitzonderingen. Bijvoorbeeld gespecialiseerde winkels in voedings- en genotmiddelen. Nu vallen daar onder andere de groenteboer, de bakker, de slager en de visboer onder, maar ook delicatessenwinkels. Allemaal wel van ‘vitaal belang’ volgens de detailhandel, die voor deze groep wel omzetdaling vreest.

Grote vraag is: wordt iedereen die aantoonbaar hulp kan gebruiken ook geholpen? Of gaat er onderscheid gemaakt worden tussen broodnodige beroepen en ‘bullshit-jobs’ (banen in bijvoorbeeld financiële dienstverlening, marketing, administratie en management)?

Reacties (18)

#1 Joop

Die Bull shit banen zijn wel nodig om de economie draaiende te houden, de hypotheken, koopkracht en alle andere zaken waar ook weer de broodnodige beroepen beter van worden.

  • Volgende discussie
#2 P.J. Cokema

@1: Nou, daar valt over te twisten (en dat is ook flink gedaan n.a.v. de financiële crisissen). Een hypotheek is toch een van de zaken van de ‘schuldeneconomie’? Koopkracht jojoot op en neer zonder dat we daar zelf ook maar iets over te zeggen hebben?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Le Redoutable

Volgens mij hebben werknemers in “financiële dienstverlening, marketing, administratie en management” ook thuis en gezin om te onderhouden. De financiële dienstverlening is met allerlei maatregelen bezig om extra onderrsteuning te regelen voor getroffen bedrijven en administrateurs regelen dat de overheid nog wat belastinginkomsten heeft en salarissen doorbetaald worden. Dat lijkt me nu broodnodiger dan muzikanten, toneelspelers en andere kunstlieden, helemaal gezien er geen nu uitvoeringen gegeven hoeven te worden. En wat voor vaste lasten hebben ze, moeten ze de huur van het theater soms doorbetalen? Taxi chauffeurs hebben als ze niet rijden ook geen kosten, behalve misschien de afbetaling van hun auto, in Londen worden ze gebruikt om mensen met essentiële beroepen naar hun werk te brengen dat is ook een idee.

Deze hele operatie kost miljarden, geld wat straks weer moeizaam afbetaald moet worden met al het gezeur vandien. En als we een beetje pech hebben, en daar ziet het nu al naar uit, moeten daar straks ook nog miljarden van naar het zuiden. En je kan ook niet te lang wachten met afbetalen, want je weet niet wanneer de volgende crisis komt en dan moet er weer wat in de pot zitten, deze kwam ook veel sneller dan verwacht. En wij hebben nu eenmaal niet de luxe van veel rijkere landen die ons weer kunnen sponsoren met goedkope bondjes. Nog maken andere EU landen veel aanstalten om mee af te betalen, integendeel.

De pijn moet zoveel mogelijk evenredig verdeeld worden over de benadeelden, maar er moet ook een limiet op zitten anders zitten we de komende 10 jaar aan zware bezuinigingen vast en daar zit niemand op te wachten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 P.J. Cokema

@3: Hahahaha, je blijft onnavolgbaar LR! Muzikanten, toneelspelers, andere kunstlieden en taxichauffeurs hebben geen vaste lasten? Hebben geen “thuis en gezin te onderhouden’?

En ja, al dat hulpgeld moet straks ’terugverdiend’ worden. Ook zo iets…. De overheid is de barmhartige Samaritaan niet. Dat hebben we ook kunnen zien toen de staatssteun bij de financiële crisis bekostigd moest worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 beugwant

@4: Ach, die gaan toch gewoon failliet? …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 basszje

Zoals gebruikelijk gaat Nederland een probleem te lijf met afkortingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Frank789

[ ‘bullshit-jobs’ (banen in bijvoorbeeld financiële dienstverlening, marketing, administratie en management)? ]

Misschien moet Sargasso de huisregels maar eens uitbreiden.

Dus jij hebt geen verzekeringen nodig? Geen persoon die een uitgekiende reclamecampagne opzet om de maatregelen tegen corona te stimuleren? Geen mensen die je declaratiebonnetjes verwerken of je een gasrekening sturen?
En uiteraard zijn zelfsturende teams een groot succes, kuch!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 beugwant

@7: Tegemoetkomen aan een verzekeringsbehoefte is wat anders dan anderen (bv zelfstandigen…) ongevraagd een verzekering opdringen. Reclame is nog geen voorlichting. Administratie is een doel op zich geworden en van dat gas interesseert mij de betrouwbare levering meer dan de elk jaar complexer geworden rekening.
En volgens de vacatures moesten die teamspelers ook individueel kunnen pieken. ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Frank789

@8: Jij zoekt de uitwassen per beroep op. Prima, maar wat je daar oplepelt geldt dus voor ELK beroep.
Ook voor artsen, advocaten, agenten, bakkers, apothekers en zo voorts.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 beugwant

@9: Veel van die uitwassen zijn echter wel gevaarlijk regelmatig voorkomende ‘incidenten’….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bismarck

@3: “De financiële dienstverlening is met allerlei maatregelen bezig om extra onderrsteuning te regelen voor getroffen bedrijven en administrateurs regelen dat de overheid nog wat belastinginkomsten heeft en salarissen doorbetaald worden.”
Eh, dus we hebben een sector te pakken die van de crisis niet alleen geen last heeft, maar zelfs extra werk/inkomsten. Hoezo zou die sector dan aanspraak moeten kunnen maken op een overbruggingsfonds om deze crisis door te komen? Lijkt me juist uit jouw betoog dat als je nu als bedrijf in de financiële sector niet genoeg inkomsten kunt genereren om je hoofd boven water te houden, je al helemaal niet levensvatbaar bent als het geen crisis is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Henk van S tot S

In de gezondheidszorg zitten een hoop “bullshit-jobs” opgedrongen managers die regeltjes bedenken/controleren die alleen maar tijd/geld kosten.

Ook in het gewone bedrijfsleven zitten een hoop overbodige gasten, die te stom zijn om zelf iets te bedenken of te controleren en niets anders doen, dan mensen inhuren die iets meer denkvermogen hebben.
;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 beugwant

@12: En toch is dat van alle tijden.
Mijn vader zaliger was laborant bij DSM en ontdekte eens dat zijn teamchef zijn analyses overschreef en onder eigen naam inleverde. Vond pa niet leuk. Op een dag werden ze beide bij de baas geroepen en de souschef werd gevraagd wat een bepaalde analyse te betekenen had; met die stoffen werd op dat lab immers helemaal niet gewerkt. Souschef beschaamd af. Baas onder vier ogen tegen mijn pa: “Dit is ook de laatste keer dat je hier je eigen urine analyseert, begrepen?”

Het achterliggende probleem waren de roomse erfenis en de mijnsluiting: tal van brave huisvaders die eigenlijk niets konden hadden wel een kinderrijk gezin te voeden en vaak werd er dan door een familielid (of menier Pastoer) een baantje ergens tussenin geschapen. Het grote verschil met nu is dat ze toen dankbaar voor dat baantje waren en dat die bullshitters van nu zich van onmetelijke toegevoegde waarde en zelfs onmisbaar wanen.
Terwijl ze in het gunstigste geval niets slopen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 P.J. Cokema

@7: Bedoel je dat alle banen/beroepen die we nu hebben ook allemaal broodnodig zijn?

In ieder geval helpen ze de werkloosheid laag te houden. En dat mensen van ledigheid geen gekke dingen gaan doen (wat overigens weer deels te niet wordt gedaan door de gekkigheid werkende mensen wél uithalen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Frank789

@14: Hebben we acupuncturisten nodig? Chiropractors? Homeopathen? Mediums?
Nee, natuurlijk hebben we die kwakzalvers niet nodig, ze richten zelfs schade aan, maar een zeker aantal mensen laat zich graag door hen oplichten en is dan ook nog tevreden en blij ook!

Dus iedereen kent wel een aantal beroepen waarvan hij vindt dat ze voor hem niets betekenen, maar waar anderen graag geld voor neertellen.

Kijk het andere uiterste is de hier wel gepropageerde Savanne-samenleving: weg met beroepen, je bent zelf je jager, bakker, slager, groenteboer, timmerman en huisarts. En dus ben je niets, kun je te weinig, heb je bijna niets en leef je niet lang en saai.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Hans Verbeek

@7:

Misschien moet Sargasso de huisregels maar eens uitbreiden.

Volgens mij ga je hier redelijk ver off topic.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Frank789

@16: Volgens mij niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 McLovin

@15: Tyler Durden vat het even voor je samen:

  • Vorige discussie