Britse moslims onder cameratoezicht

Dossier:

Honderden beveiligingscamera’s ophangen in een wijk waar hoofdzakelijk moslims wonen, is dat niet vreemd? Misschien niet als het een wijk in Caïro betreft, maar het gaat hier om een wijk in het Britse Birmingham. Opzich is het dan nog niet zo uitzonderlijk want Groot-Brittannië is immers ‘wereldkampioen Big Brother’ met één camera voor iedere vijftien burgers. Wat dit project wel speciaal maakt is het feit dat de omringende wijken deze behandeling niet kregen en dat de financiering (3,6 miljoen euro) van het project voor rekening van een speciale anti-terreur afdeling kwam.

Flitspalen zet je neer op plekken waar vaak te hard gereden wordt. Beveiligingscamera’s richt je op spullen die regelmatig gestolen worden. Toezichtscamera’s plaats je op lokaties waar regelmatig vechtpartijen en roofovervallen plaatsvinden. Daar is tot op zekere hoogte iets voor te zeggen. Maar een hele bevolkingsgroep 24 uur per dag in de gaten omdat in het verleden enkele individuen uit die groep terroristische aanslagen hebben gepleegd dat gaat wel erg ver. Praktisch gezien kan je je afvragen of men hiermee terreur denkt te kunnen voorkomen?

De buurt organiseerde zich tegen het cameratoezicht en voorlopig met succes: de politie verontschuldigde zich en dekte vooralsnog alle camera’s toe met kappen. “Gelijke monniken, gelijke kappen” om zomaar eens iemand te citeren…

Lees hierover meer op: France 24 Observers

Reacties (35)

#1 Bismarck

“Flitspalen zet je neer op plekken waar vaak te hard gereden wordt. Beveiligingscamera’s richt je op spullen die regelmatig gestolen worden. Toezichtscamera’s plaats je op lokaties waar regelmatig vechtpartijen en roofovervallen plaatsvinden.”

En terroristenwatchcams zet je neer in wijken waar veel moslimspotentiële terroristen wonen. Duidelijk toch?

 • Volgende discussie
#2 Yatta

Is toch zinloos, als moslim terroristen in het VK een aanslag beramen doen ze dat ongezien in het zwembad van Walsall

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 drs. Hugo de Chaoot

Beschuldigend wijzen naar iemand in Groningen, omdat een ander lid van die zelfde bevolkingsgroep in Eindhoven iets heeft misdaan is onvervalst racisme. Zo ongeveer geloof ik, definieerde Jan Blokker het althans.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Wiesenthal

Zodra Carlos kan aantonen dat gewone Welse, Schotse en Engelse jongens net zo vaak terreurdaden plegen als leeftijdsgenoten uit het milieu van moslimimmigranten, is er sprake van gelijke monniken.

Of wil hij soms ook beweren dat het discriminatie is dat de ME gisteren wel paraat stond op het Jonckbloetplein in Den Haag maar niet in de Van Hallstraat te Wassenaar?

Verplicht leesvoer

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 seven

@3 Moslim is geen ras, het is een overtuiging die volgens sommige deskundige superioriteit (op de rest) claimt. Het ultieme doel zoals beschreven in boeken is volgens analyses overheersing en vernietiging van oa niet moslims. In Londen hebben moslims oa de metro opgeblazen. Moslims baseren zich op een boek wat wetenschappelijk gezien onjuistheden bevat, maar velen denken dat het waar is wat er staat en en handelen daarnaar, het % wat het letterlijk neemt is groot.

Uit Deens onderzoek bleek dat 70% van de moslims een strafblad heeft. In NL bleek dat de bevolkingsgroepen met het grootste % moslims het vaakst in aanraking komen met de politie. Wake up and smell the coffee. Dat criminele wijken of wijken die een bedrijging vormen vd samenleving meer in de gaten geworden gehouden dan nette wijken lijkt mij logisch. Dat daar toevallig (kuch) ook meer moslims wonen..

Toen de IRA bezig was met hun gewelddadige onafhankelijkheidsstrijd werden in Noord-Ierland en GB katholieke wijken ook in de gaten gehouden en afgeluisterd. Toen de protestanten loyalisten daar milities vormden die katholieke vermoorden gebeurde hetzelfde. Nu het moslims zijn kan het niet?
In de link http://observers.france24.com/files/images/100706%20mose%202b.jpg staat dat het terroristengetto’s zijn. Broeinest voor radicalisme dus dat daar veel moslims wonen is niet de rede, de reden is dat er vel pot. terroristen wonen en dat zijn toevallig (nou ja toevallig..) moslims.

Als je de 2 terreur/camerawijken vergelijkt met de moslimconcentratie http://observers.france24.com/files/images/100706%20mose%202.jpg
zie je dat er een wijk is waar ook veel moslims zitten die niet onder cctv toezicht vallen. Wellicht meer upper class en geen getto wijk dus minder risico?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Remco G

Je zegt dat er moslimmilities zijn die niet-moslims vermoorden? Op vergelijkbare schaal als destijds in Noord-Ierland? Dat is een verzinsel en aanzetten tot haat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 seven

Erratum “Volgens de Deense politie en het Bureau voor de Statistiek wordt 70% van de misdaden in de Deense hoofdstad door moslims gepleegd. ” http://www.nieuwreligieuspeil.net/node/2651
@Remco, je verdraait mijn woorden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 KJ

@seven; Rassen bestaan niet. Etniciteiten bestaan niet. Gebruik exacte terminologie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 zmoc

Flitspalen zet je neer op plekken waar vaak te hard gereden wordt.

Maar zelden tot nooit langs een weg met een fietsstrook, in een woonwijk, met zebrapaden of wat dan ook (in mijn woonplaats, waar ik alle flitspalen op mijn duimpje ken, staan ze allemaal langs brede wegen met een gescheiden fietspad). Er is simpelweg geen enkele logica achter de plaatsing van flitspalen of om het even welke door de overheid gefinancierde cameras. De moslimcams in de UK lijken me dan ook niet zo uitzonderlijk:P

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 ALO

Nr 3 definieert geen ras, het citeert de definitie van racisme zoals die door JB is opgesteld. Grappig om te zien dat Seven nu juist aan die definitie voldoet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Hal Incandenza

“Moslims baseren zich op een boek wat wetenschappelijk gezien onjuistheden bevat, maar velen denken dat het waar is wat er staat en en handelen daarnaar, het % wat het letterlijk neemt is groot.”

Kuch, kuch…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 seven

@9 En dat doe ik juist niet, ik wijs zelfs expliciet naar de upper class wijk om aan te geven dat niet alle moslims volgens gb een risico voor terreur inhouden en de cameraplaatsing dus alleen gebeurt met terreur/getto risk. Het onjuist strooien met de racismekaart is het enige wat je in te brengen hebt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Remco G

@6: Nee, vanwege je “nu het moslims zijn”. Daarmee zeg je dat moslims hetzelfde doen als wat je direct daarvoor beschreef.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 seven

@12 Dat interpreteer je mijn tekst anders dan ik bedoelde. Ik doelde op het veiligheidsrisico (om welke reden dan ook)wat ze volgens GB vormen.
Nou ben ik niet echt voor een controlestaat, maar het is wat GB betreft niet exclusief tegen moslims omdat ze moslims zijn gericht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 ALO

@Seven
Jou stukje staat vol met verwijzingen naar wat moslims gedaan hebben deels vol met fouten en onjuiste interpretatie van onderzoekgegevens. Terwijl onderzoek heeft uitgewezen dat het grootste deel van de racisten dat ook doet. Ik ben wakker en ruik de koffie: Je bent een racist.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 seven

@14 LOL, jij bent echt verkeerd bezig, is dit het enige kunstje wat je kan? Eerst weken stalkerig trollen met dit soort teksten :

“ALO | 24 June 2010 | 09:42. @Seven, Voor de zoveelste keer wordt je volledig weggeluld. Wanneer trek je nu eens de conclusie?” @ https://sargasso.nl/archief/2010/06/23/de-zwetende-noordpool-zakt-onder-laagterecordjaar-2007/

En nu dat geen effect heeft (lees”: dat ik verdwijn) verlaag je je naar pure laster.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 ALO

Tokkies verdwijnen wel op den duur, zeker als je dezelfde redeneringen op ze toepast als ze zelf doen. Autistische tokkies blijven gewoon. Dus ik verwacht echt niet dat jij in staat bent om conclusies te trekken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 KJ

Seven heeft enigszins gelijk, denk ik: mensen wier culturele achtergrond goeddeels uit landen met een dominant moslimdeel rond de dertigste breedtegraad komen, veroorzaken een culture-clash die, gezien de snelheid en de aantallen waarmee ze hier in noord-west-Europa zijn geintroduceerd, problemen veroorzaakt. Dat lijkt me moeilijk ontkennen. Ik denk dat zelfs dat meest hardline elementen van de PvdA dat op dit moment niet meer zullen ontkennen.

Er zijn natuurlijk allerlei relativeringen die je hier kunt aanbrengen (het heel populaire ‘vijftig jaar geleden droegen vrouwen hier ook een hoofddoekje’, ‘in Italie mocht je tot in de jaren zeventig ook je vrouw om hals brengen als je vermoedde dat ze vreemd ging’), maar in de grond staat het als een huis: in het huidige tijdsgewricht zijn de problematische elementen van deze bevolkingsgroepen extra problematisch, of het nou gaat om geloof-geinspireerde problemen (terrorisme), cultuur-geinspireerde problemen (eerwraak) of armoede-geinspireerde problemen (met scootertjes handtasjes wegtrekken).

Hij (seven) heeft alleen een wat in-exacte manier van verwoorden, in mijn ogen. En een beetje een manisch aandoende, wraakzuchtige geest. Maar aan de andere kant: hij weet iedere keer weer rake links te posten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 seven

@16 Ah, je verdwijnt dus volgens je eigen woorden op den duur, hoewel je continue autistische herhaling van het vaak door jou getypte comment @15 je wellicht zoals je zelf aangeeft niet in staat stelt zelf conclusies te trekken.

Verder maakte je letterlijk een zuivere racistische (def. Blokker) cq discriminerende vergelijking. a drinkt thee, b drinkt thee, dus a=b? Je ziet dat je redenering niet correct is.
Over de volgens jou onjuiste interpretatie van NL onderzoekgegevens verwijs ik je door naar de Nos. http://nos.nl/artikel/167467-helft-marokkaanse-jongens-in-aanraking-met-politie.html en waar ik zie waar ik wel een vergising (Denen) maakte voeg ik een erratum zie @6 toe.
In mijn ervaring zijn domme mensen met name mensen die niet op inhoud discussieren maar voornamelijk tegen anderen dom schelden, daarbij anderen tijdens een discussie voor van alles uitmaken w.o. racist, autist cq tokkie eigenlijk zoals jij vrijwel altijd doet.
Sterkte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 music_animal

Camera’s op straat plaatsen als manier om terroristen te doorzien voordat ze iets gedaan hebben? Lijkt me niet echt effectief. Mensen die bijv. een aanslag voorbereiden of haatdragende teksten verspreiden die aanzetten tot geweld doen dat binnen op een zolderkamertje lijkt me. Of misschien wel in een achteraf kamertje in de moskee of in een koffiehuis, niet op straat. En dan nog, zitten er ook microfoons op? Volgens mij zitten die er nooit op. Dus dit is weer pure schijnveiligheid.

Integratie komt met onderwijs, investeer daar in.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 ALO

Die vergelijking maakte ik omdat jij dat ook doet, zoals alle racisten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Yevgeny Podorkin

GB is t.o.v. de rest van Europa een akelig gidsland aan het worden als het gaat om dergelijke maatregelen. Een beetje terrorist gedraagt zich natuurlijk zo onopvallend mogelijk en nare obsessief kleptomane tasjesrovers met capuchon trekken zich daar niks van aan. En wat is er mis met een simpel spuitbusje verf of een spuitflaconnetje wasbenzine. Goed, je kan ook camera’s ophangen om camera’s in de gaten te houden…

Op sky b.v. (in Ned. SBS) is wekelijks een show te zien (CCTV in de uitgaansgebieden) met een pandemonium aan vechtende stomdronken guys en dolls. Die Britten, rare jongens overigens, maken er dan vaak een spelletje van om vlak voor een camera een ware commedia del arte op te voeren…

Comedy Capers hè…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 su

@4: Toen de IRA bezig was met hun gewelddadige onafhankelijkheidsstrijd werden in Noord-Ierland en GB katholieke wijken ook in de gaten gehouden en afgeluisterd. Toen de protestanten loyalisten daar milities vormden die katholieke vermoorden gebeurde hetzelfde.

Ten eerste, de milities waren aanwezig aan beide zijden voordat de soldaten de straten opgingen. Zij werden zelfs in eerste instantie gestuurd om de Katholieke wijken te verdedigen tegen aanvallen vanuit de Protestantse wijken:

In the wake of the riots, the Irish prime minister Jack Lynch made a famous television broadcast in which he stated that the Irish Government could “no longer stand by” while nationalists in Northern Ireland were attacked. This was interpreted in some quarters as a threat of military intervention.

The Government of Northern Ireland requested that the UK Government deploy the Army in Northern Ireland to restore order and to prevent sectarian attacks on Catholics. Nationalists initially welcomed the Army, often giving the soldiers tea and sandwiches, as they did not trust the police to act in an unbiased manner. Relations soured due to heavy-handedness by the Army.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Troubles#Beginning

Ten tweede zijn de CCTV’s in Ierland vooral ingezet bij plekken waar vaak conflict was tussen Katholieken en Protestanten, niet in wijken om een bepaalde bevolkingsgroep in de gaten te houden zoals hier. Daarvoor waren stillen en infiltranten een stuk efficiënter.

Maar misschien is het belangrijkste om te leren van The Troubles dat de manier en mate van surveillance, controle en strafmaat een belangrijke bijdragende factor was aan het success van de Provo’s en de steun die zij onder de bevolking genoten. Zonder de hardhandigheid van de staat was het een onbeduidend splinter gebleven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 su

@13:

Nou ben ik niet echt voor een controlestaat, maar het is wat GB betreft niet exclusief tegen moslims omdat ze moslims zijn gericht.

Dus je bent ook niet echt tegen de controlestaat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 seven

@23 Niet echt voor is een understatement su.

ps Over The Troubles maar met een iets meer afstandelijke blik vanuit NL. http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Troubles
Wat wellicht de oorsprong is voor de GB / MI5 cctv reflex?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Bismarck

@6: Dat beweert een psycholoog, de bron die genoemd wordt (Deense politie en CBS) wordt nergens gelinkt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 su

@24: Waarom verdedig je het gebruik ervan dan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Appelsap
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Bismarck

Ik ben trouwens wel totaal onder de indruk van de Deense politie. Het oplossingspercentage moet daar namelijk boven de 70% liggen, wil men weten dat 70% van de misdaden door moslims gepleegd is.

Wat dat verder te maken heeft met terrorisme in Birmingham is me ook een raadsel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 su

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Mats

Het begrip “resistance community” is in deze context bijzonder relevant: mensen targetten als groep versterkt de groepsband en de neiging tot afzetten tegen de mainstream.

.

Een iets ouder artikel maar zeer toepasbaar:
http://www.opendemocracy.net/blog/ourkingdom-theme/eric-randolph/2009/04/16/contest-and-cohesion
(gek genoeg is de alinea indeling weggevallen, maar de inhoud blijft de moeite van het doorploeteren waard)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 larie

Bismarck..onlangs in (vrij hip) Aarhus. Dingen gaande (zat langs een bijna Amsterdamse gracht) en per direct een sweep..met harde hand/knuppel. Was iets van cartoongedoe-protest die uit de hand liep…lange baarden fonkelende ogen en dames gepast in de achterhoede.

Binnen pakweg 5 minuten, alles rustig, wat geknik en bizz as usual. Ik vraag..mag dat dan?

Wat??

Daarom wellicht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 KJ

@larie;

Whiskey Tango Foxtrot.

Kun je die post ook van enige begrijpelijke context voorzien ? Dit is een publiek weblog man. Niet het echoputje in je eigen hoofd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Bismarck

@33: Ik denk dat #32 bedoelt dat hard met knuppels slaan op lange baarden zorgt voor een hoog oplossingspercentage? Een andere mogelijkheid is dat hij een evidente link tussen islam, criminaliteit en terrorisme ziet, waarvan zijn getuigenis het bewijs vormt.

Maar ik kan ernaast zitten, want ik keer ook een dubbya tea efes award uit aan deze post.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 sikbock

If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck

 • Vorige discussie