1. 2

  Klink struikelt over Wilders. Citaat:
  “Hij [wilders] stelde bij de komende presentatie van het akkoord met een volstrekt en totaal(!) ander verhaal te komen dan de VVD en het CDA. Hij raadde de collega’s aan om op dat moment maar een andere kant op te kijken en voorspelde dat de hoofden van de coalitiepartners rood zouden kleuren. Een samenbindende visie zou echt niemand hoeven te verwachten.”

  KNAL!

 2. 3

  Wat ik niet snap is dat – als Klinks claim klopt – Verhagen en Rutte wèl zin hadden om door te gaan. Macht hebben is leuk enzo, snap ik best, maar een kind van drie snapt toch dat zo’n coalitie alleen maar electoraal verlies op kan leveren. Het CDA en VVD zouden leegstromen naar links en naar Wilders

 3. 4

  Erg jammer dat deze man zo tekeer gaat in deze brief met vertrouwelijke gegevens. Zo worden de troeven van de verschillde onderhandelaars waar beloofd is dat in vertrouwen te doen en zeker niet te laten lekken. Deze afspraak heeft Ab Klink gebroken. Erg slecht. Deze man neem ik voortaan niet meer serieuw. En terecht zullen opmerkingen gemaakt worden met ‘van de brief heb ik kennis genomen, maar ik herken mij niet in de brief’.

 4. 6

  Bij dit onzinverhaal krijg ik nou een “toenemend intuitief ongemak”. Als het CDA en de PVV het eens kunnen worden over een te volgen beleid dan doet het er niks toe dat er achter dat compromis verschillende “motieven” zitten – dat is wel vaker zo bij compromissen. Er zijn heel veel redenen om niet met de nazi’s samen te werken, maar dit is er niet een van.

 5. 7

  @5. Natuurlijk niet, Klink is een bijzonder integer politicus. Hij wist wel dat het tot lekken zou kunnen leiden – m.a.w. bij deze is hij medeplichtig. Hij heeft de ede van geheimhouding gebroken, tegen alle fatsoen in. Zeer betreurbaar, dat er zoveel ophef en gedoe weer ontstaat, waardoor de Haagse politiek zo een soap wordt, terwijl ons land bestuurd moet worden.

  Zie je wel onze minister van Buitenlandse Zaken en zeer eerbiedwaardige heer Verhagen zegt dat de brief aan de fractie is gericht, niet aan iedereen, en zeker niet aan de NOS.

 6. 11

  @8. Hoe kom je daarbij? Gezien de reactie van de provinciale bestuurders, CDA ers komen van het platteland over het algemeen, niet. Die willen door onderhandelen. En hebben geen zin in iemand die zo omgaat met vertrouwelijke gegevens, en niet de harde politicus wil zijn die veel CDA ers wensen: recht door zee duidelijkheid, en verantwoordelijkheid nemen, beschermen van de gevestigde belangen en de criminelen niet laten lachen.

  Nee, de meeste CDA ers willen Verhagen, kijk maar hoeveel stemmers zijn weggelopen met die andere misluke gereformeerde. Juist uit de zuidelijke kroondomeinen van het CDA. Nee, die moeilijk doende calvinisten gaan maar naar de CU of zo.

 7. 12

  Goeie brief. Vrij vertaald zegt Klink dat hij geen zin heeft om de komende vier jaar in een gedoogkabinet als Wilders’ bitch door het leven te gaan. Verhagen heeft daar waarschijnlijk veel romantischer ideeen bij…

  Maar goed, Donner kan lijmen wat hij wil, de brief is duidelijk: de informatie stopt of Klink ligt eruit. En als dat laatste gebeurt is de definitieve scheuring in het CDA een feit. Krijgen we weer ARP, CHU en KVP. Ook leuk!

 8. 13

  Zie je maar eens wat er op http://www.nu.nl staat:

  De brief van Ab Klink is gericht aan de fractie en hoort daar ook te worden besproken, aldus Verhagen. ”En niet met het Nederlandse volk, hoe geïnteresseerd dat ook is.” Hij onthield zich van ”ieder inhoudelijk oordeel”

  En daar hou je je eerst mee bezig, hoeft niet geconfereerd worden met journalisten e.a. zelf benoemde vertegenwoordigers van de CDA-achterban.

 9. 14

  mooi ook hoe de presentatie van het definitieve akkoord over het congres getild moest worden…kan dat argument over dat we moeten wachten op het definitieve akkoord voordat we oordelen ook de prullenbak in. Overigens sowieso een raar argumenten, als tijdens de onderhandelingen blijkt dat het niet is stoppen heel gangbaar.

  En dan de constructie dat PVV haar zin krijgt met strengere immigratiewetten en dat CDA/VVD dan mogen bezuinigen. Hoe stellen ze zich dat voor? Wilders gaat pas voor die bezuinigingen stemmen als hij zijn wetjes erdoor heeft, die moeten dan dus eerst. En als het dan toe is aan de impopulaire bezuinigingsmaatregelen trekt hij zich als populist terug en stuurt aan op nieuwe verkiezingen.

  Maxime Verhagen heeft hopeloos gefaald als leider, totaal blind voor signalen uit zijn directe omgeving.

 10. 15

  “Zijn ze nou helemaal knettechchek chewochde daach in Den Haach! Het is allemaal de schuld van de Pachtij van de Achbeid, die heeft lopen stoken onder de chchistendemocchaten! Hiech wochden weech de wensen van andechhalf miljoen mensen chedemoniseechd en chenecheechd! Het CDA is blijkbaach volledich cheïslamiseechd en cheïndoctrineechd dooch de moslims in de pachtij.”

  Aldus een relatief kalme Geert Wilders toen hem naar zijn commentaar gevraagd werd.

 11. 16

  @14. Waarom zou de heer Verhagen hopeloos gefaald hebben als leider (onderhandelaar bedoel je). De motieven kunnen verschillend zijn, zolang hij als vertegenwoordiger van de kleinste partij flink wat toezeggingen naar binnen heeft gekregen, heeft hij het goed gespeeld. Het kan evengoed zijn dat meneer Klink niet goed kijkt naar de mogelijkheden, en een aversie, intuitief gevoel omschrijft hij zelf, de overhand heeft laten geven. Niet professioneel.

 12. 17

  Als je de brief leest dan zie je dat iedereen aan tafel bewust is dat het akkoord nooit door het CDA-congres zou komen. Het idee om dit congres buitenspel te zetten is dermate kinderachtig dat het nu beter is te stoppen. Einde oefening.

 13. 18

  @17. Maar in hoeverre is het CDA congres met alleen gevolmachtigde stemmers de partijleden, representatief voor de kiezers?

  En de interpretatie van meneer Klink is dat het zo zou zijn, kunnen we dat vertrouwen? Meneer Verhagen kennende zal hij alles doen om zo transparant naar de eigen achterban te zijn, maar tevens niet beslissingen laten nemen die je als je auto koopt ook niet je kleine kinderen mee laat beslissen.

 14. 20

  @11 “recht door zee duidelijkheid, en verantwoordelijkheid nemen, beschermen van de gevestigde belangen en de criminelen niet laten lachen.”

  Hebben wij het over dezelfde Maxime ‘de rat’ Verhagen?

 15. 22

  @Bert, Kamerleden worden op persoonlijke titel gekozen, gelukkig heeft er een tenminste nog een ruggengraat, eigen principes en handelt daarnaar. Dat is verantwoordelijkheid nemen…

 16. 23

  Zie je, ad interim voorzitter Bleekers, zegt dat Verhagen de zaal uit werd geramd als hij met het idee van congres buitenspel zetten kwam. De soep wordt niet zo heet gegeten als geserveerd door de heer Klink.

 17. 24

  @Bert. Je hebt een wat vreemd beeld van Verhagen. Hij is niet de zuiverheid in vleselijke vorm hoor. Gewoon een hele slimme machtspoliticus. Die hebben we nodig, vergis je niet. Maar zo’n schatje is Verhagen niet.

  En daar komt inderdaad bij: boven de rivieren mot niemand hem. Verhagen is van het Zuiden. Net als Wilders, zou ik bijna zeggen – maar daar doe ik een hoop zuiderlingen mee te kort.

  Deze brief is door Klink gelekt. Wie heeft er anders baat bij?

 18. 25

  @DJ, ja maar nu zijn het opeens dissidenten he, die gekozen kamerleden, die moeten volgens Sikbock gezuiverd worden. Wilders was zelf geen dissident maar iemand die moedig en principieel was, iemand met een ruggengraat ;)

  het is alleen nog maar framen en spinnen wat de klok slaat.

 19. 26

  Wat Carlos zegt. Van mij mag Klink straks het kabinet-van-nationale-eenheid PVDA-CDA-VVD leiden.

  Want als klopt wat in die brief staat, heeft Rutte ook gefaalt.

 20. 27

  @MP25 de klok slaat de rechtse meerderheid van tafel.
  Ik zie alleen dat ‘species of the day’ frame trouwens … Ik ga maar een Klinker kopen ;)

 21. 28

  Bert, als jij nu nog gelooft wat Henk Bleker zegt dan ben je werkelijk hopeloos naïef. Bleker is een spinner&framer eerste klas.

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/binnenland/article/detail/508979/2010/08/31/CDA-er-Klink-wil-stoppen-met-formatieoverleg.dhtml

  “Er gebeurt veel. Fractieleden zijn gewone mensen die worden aangesproken en signalen ontvangen. Dat kan leiden tot aanvullende vragen en inzichten. Het is goed die te bespreken.”

  zegt Bleker bijvoorbeeld, tenenkrommend zeg ik

  Fractieleden zijn gewone mensen…vervelend he dat het geen robots zijn die gewoon doen wat je ze opdraagt

 22. 29

  Bert ik denk dat Verhagen helemaal niet transparant is, dat zou een machiavellist nooit doen namelijk.

  En je kunt wel denken dat je iets kunt onderhandelen met de PVV maar dat is onzin, die heeft haar eigen agenda en zal zich daar aan houden, ook al leidt dat tot de val van het kabinet. Dat blijkt ook duidelijk uit deze brief. PVV probeert haar beleid erdoor te krijgen en de rest zal ze gewoon zoveel mogelijk blokkeren als mogelijk is.

 23. 31

  @29 Hear hear. PVV wil straks alleen op anti islam beleid blijven hameren. Economische maatregelen druisen rechtstreeks in tegen eigen programma. Kunnen ze niet uitleggen, dus afleiden. Het is toch ook van de zotte dat PVV in 75 procent van de gevallen zijn programma opgeeft? Dat is toch pure kiezersbedrog? NL straks vrij van vreemde smetten, maar sorry, alle publieke voorzieningen wel weggesaneerd. Ach, we vinden wel weer een nieuwe bevolkingsgroep die we kunnen wegwerken.

 24. 32

  Nou de reacties van Wilders en belangrijker Rutte zeggen genoeg. De brief klopt inhoudelijk niet, en volgens Rutte wordt Wilders teveel slechte dingen toegedicht.

 25. 34

  @32 Dat heeft nog lang geduurd (zie #1). Uiteraard is dit een zaak van het ene woord tegen het andere en zal de waarheid ergens in het midden liggen. Het gemak waarmee jij iedere opmerking van de mensen aan ‘jouw’ kant als vaststaand feit presenteert en onwelgevallige meningen direct en volledig diskwalificeert is typisch iets voor fundamentalistisch gelovigen. Geloven in Wilders is in die zin niet heel anders dan geloven in Mohammed of Jezus.

 26. 35

  @Bert,

  Alsof ze überhaupt iets anders kunnen zeggen nu, zij maken hier precies gebruik van wat jij zo graag wil, namelijk alles binnenskamers houden, achterkamertjespolitiek. Waarom mag de kiezer niet weten wat er besproken wordt bij onderhandelingen? Het volk heeft ze toch gekozen? En ze gaan toch aan het werk voor het volk, notabene van onze belastingcenten? Of komt dit argument nu even niet goed uit?

 27. 36

  De heer Rutte herkent zich niet in het vlammende betoog van meneer Klink. Hij zal binnenkort bekend maken wat wel zijn waarheid is, zodat de meneer Klink kan inpakken.

 28. 37

  Wilders schoffeerde Henk Bleker op twitter, dan wordt dat vervolgens vergoelijkt met “hij schoffeerde niet zo erg als anders”!!? Het blijft schofferen en totaal respectloos. Wel erg hoor dat ze al zo ver gezonken zijn.

 29. 38

  @32 Ja hoor jongen. Wilders heeft altijd gelijk en is het aller- aller-eerlijkst van iedereen!

  Ik denk dat je beter kan gaan posten in de comments van de Telegraaf, daar krijg je tenminste nog eens gelijk….

 30. 40

  @Bert, het kiesrecht is niet zo verdomd snel aan te passen. Klink heeft zo’n blauw stoeltje met zijn naam erop, de meerderheid is weg, hoe hard Mark ook brult “u lacht zo lief” … einde oefening

  @seven, verdriet verdrinken? ;)

 31. 41

  Macht, macht, macht. Met een gekleurde anti pvc kabinet bril zie je idealen, een man in gewetensnood, en weet ik niet allemaal. Het zijn onderhandelingen voor een nieuw kabinet, waarin een nieuwe koers van ons land wordt bepaald, en waar zoveel belangen op uitzonderlijk veel terrein worden bepaald. lieve mensen, het is geen praatje met mijn maatje. Wij zijn niet bij de onderhandelingen – wij geloven maar als te graag wat er in de brief staat, wat een interpretatie van de heer Klink is, in hoeverre betrouwbaar is de vraag. Meneer Klink heeft ook belangen, een doorgewinterde politicus, die zijn redenen heeft.

 32. 42

  Het is toch triest dat het al ze er al zo lang over doen om een coalitie te vormen, dat geeft weinig hoop voor de komende vier jaar. Mocht er nog een coalitie komen dan wordt er een hoop vergaderd, maar er zal weinig tot geen actie zijn. Ze kunnen nu ook al geen knopen door hakken. En dan nu zo’n brief… waarschijnlijk wist Klink al dat deze zou uitlekken. Naar mijn idee heeft het CDA eigenlijk niets te vertellen, ze hadden het meeste verlies met de stemmingen. En kijk nou een goed naar ons landje, wie vertelt er echt hoe we ervoor staan? Wat heeft stemmen nou voor zin als er toch niet naar de kiezers wordt geluisterd?

 33. 43

  @41

  En draai het nu eens om?

  “in hoeverre betrouwbaar is de vraag. Meneer Wilders heeft ook belangen, een doorgewinterde politicus, die zijn redenen heeft.”

 34. 44

  Klink heeft gewoon gelijk, in zijn brief, punt voor punt gelijk. Ik geef het niet graag toe van een CDA-er, maar hij slaat spijkers met koppen. Hij beweegt aanzienlijk in de richting van de PvdA. Twee gelekte brieven in een week, onderhandelingen vernaggeld, kans op een middenkabinet vergroot… je zou bijna aan een opzetje gaan denken?

 35. 45

  Iedereen is nu druk met de brief van Klink en de consequenties daarvan binnen het CDA. Maar realiseren we ons wel dat het bijna 3 maanden geleden is dat we met z’n allen naar de stembus zijn geweest. En erger nog, dat we als land nog steeds bestuurloos ronddobberen. Ik vind het een schande en zéér beledigend dat Den Haag ( en dan bedoel ik elk fractielid van enig partij ) alleen maar bezig is, zijn of haar grootste gewin ( macht ) binnen te halen. Wat mij betreft bedrijft iedereen in Den Haag de politiek maar met één doel! Zo snel mogelijk regeren en daarom dus per direct principes overboord zetten. Wij, de Nederlanders die dit land draaiende moeten houden verdienen beter!!

 36. 47

  @44 Onderhandeling mislukt betekent Verhagen exit, Klink de baas. Die tranen in de brief zijn die van een linkse krokodi ad lijn van Lubbers.

 37. 48

  @Bert: wiens motieven nu wel en niet zuiver zijn, het doet er niet toe. Om te kunnen regeren moet deze coalitie, met de allerkrapste meerderheid, iedere kikker in de kruiwagen houden. Naar nu blijkt lukt dat nooit, dus is deze variant gedoemd te mislukken.

 38. 49

  Erg is nog dat een type als klink, normaal gesproken maling aan alles en iedereen, (paddo verbod, EPD, etc, etc) nu de enige is met enige ruggegraat. Hoever zijn we dan wel niet gezonken?

 39. 50

  @8 DrBanner Aparte inschatting, Klink is allerminst populair. Verhagen daarintegen..
  “CDA-kiezers willen dat die onderhandelingen over een nieuw kabinet vooral doorgaan. Tweederde vindt dat Maxime Verhagen de ruimte moet krijgen om de besprekingen met VVD en PVV af te ronden.{..}Het vertouwen in Maxime Verhagen is groot (80 procent). Zelfs als deze onderhandelingen mislukken, mag hij van de CDA-kiezers gewoon fractieleider blijven” http://www.eenvandaag.nl/politiek/36310/cda_stemmers_willen_doorgaan

 40. 52

  @47: Of onderhandelingen slagen wel, kabinet valt vroegtijdig en dan exit Verhagen en Klink de baas (of in ieder geval ietsjes belangrijker, ik zie hem niet zo snel voorman van het CDA worden).
  Ik geloof geen seconde dat Klinks motieven hier zo oprecht zijn.

 41. 56

  Ik gebruik dit soort kwalificaties niet graag, maar Klink is toch wel de slapste zak die ik in al die jaren politiek volgen heb meegemaakt. Hij krijgt op geen enkele manier ook maar een heel klein beetje zijn zin, maar sluit wel gewoon weer netjes aan bij de fractie. Als hij zulke grote principiële bezwaren had, had hij toch op zijn minst zijn zetel aan een andere CDA-er kunnen geven.

  Zeg dan niks!!!

 42. 57

  De deur des Oordeels
  De deur van Damocles
  De deur van Pandora

  voor de meer carnavaleske types: “Zweer bij de Klink van de deur”

  Deurdonneren

  Wilders:”CDA zo gek als een deur”

 43. 58

  @54: Wat dacht je dan als je leest “individuele gesprekken met dissidenten”? Maxime met twee vriendjes en Klink een raamloos kamertje in en de deur op de grendel… Twee uur later komt Klink met enige ondersteuning naar buiten, zet zijn kruisje onder de verklaring die Verhagen voor hem heeft opgesteld en klinkt het met zuiders accent “volgende!”

 44. 63

  Het politieke Droste effect: Ab Klink neemt niet langer aktief deel aan de onderhandelingen, maar verleent vanuit de fractie gedoogsteun. Hij en Maxime houden er elk een andere opvatting over de waarheid op na, maar “agree to disagree”.

 45. 66

  Er is gesproken over de vorm. Ik denk dat zoals ik al eerder memoreerde de heer Verhagen in al zijn rationele wijsheid heeft besloten meneer Klink aan te vallen op de emotionele beladen zinnen. “Best Ab, zoals je weet waardeer ik jouw optreden zolang ik je ken, je bent voor onze partij goud waard, wat je heb laten zien bij het wetenschappelijk bureau en als minister bij het doorvoeren van het rookverbod, maar jongen, je hebt onze partij schade aangebracht door het uitlaten lekke van de brief, we staan zwakker, onze vrienden Rutte en Wilders, wat moeten die niet van ons denken. Of wil jij met de PvdA regeren ,die de weg naar links terug hebben gevonden, en alleen maar geld willen uitgeven aan nutteloze zaken, daarom Ab denk nog eens goed na, we waren zo goed bezig…!”

  Toen heeft Klink broodjes kroket laten bestellen en als eigenwijze grefo zijn knopen geteld. En gezien dat zijn bondgenoten binnen de fractie al bewerkt waren door de secundanten van Verhagen.

 46. 67

  Wat een stelletje nono’s hiero, zeg. er zijn er hier echt een paar de weg kwijt. ab klink, is de enige die zegt waar het op staat. dat de onderhandelingen niet leiden naar een goed kabinet en vindt dat deze onderhandelingen stop gezet moet worden. zelfde dat een bedrijfsleider tegen zijn directeur zegt, volgens is het beter geen zaken te doen met dat bedrijf want….
  dat de brief uitlekt, who cares. het gaat om de informatie die erin zit. doorgewinterd politici of niet. PVV sucks,wilders [email protected]! allang al. die drijven het land naar de afgrond, met dan kijkt vvd en cda wel even naar rechts mentaliteit. what the fuck?!? ab weet dit en roept zijn baas tot de orde, die blind is geworden! klasse ab. jij weet hoe het hoort! je mond opentrekken!

 47. 68

  Klink had w.s. een fout hoedje op, is gewoon gebruikt als wisselgeld, hinderlijke-sta-in-de-weg colatteral damage in het machtspolitieke spel van Verhagen en vooral Wilders (“eerst die linkse vleugel van CDA kortwieken”)…

  Zijn gewoon keiharde Natuurwetten: eten of gegeten worden…moet geen schraalhans na 2 weken met een halfzacht briefie aan komen kakken

 48. 70

  Na debat vandaag is duidelijk, na vvd en pvv zegt ook cda bij monde van de fractievoorzitter dat inhoud brief Klink bij elkaar verzonnen is door Klink. Ergo Klinkklare onzin.