Brief Donner: Slechts voorlopige stop opslag vingerafdrukken?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een gastbijdrage van Dirk Poot, kandidaat voor de Piratenpartij bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. De bijdrage is ook op zijn site te lezen.

Veel sites juichten vanmorgen dat de centrale opslag van vingerafdrukken van de baan is. Toch lijkt enige scepsis over wat de minister nu echt van plan is op zijn plaats. Enkele kanttekeningen bij de vingerafdrukkenbrief die minister Donner vandaag verstuurde.

Het is goed dat Donner een einde maakt aan de verplichting om vingerafdrukken af te staan voor een identiteitskaart. Op dit gebied stonden Nederland en Letland alleen in Europa. Helaas erkent de minister niet dat Nederland ook als enige veel verder gaat dan de EU-richtlijn die nadrukkelijk slechts over 2 vingerafdrukken spreekt, die bovendien niet centraal opgeslagen mogen worden.

Het is geen goed teken dat ruim een kwart van de tekst een verdediging is van het centraal opslaan van reisdocumenten. Nergens spreekt de minister zich uit tegen de centrale opslag van vingerafdrukken of andere biometrische gegevens. Donner lijkt de biometrische gegevens uiteindelijk gewoon ook centraal te willen gaan vastleggen. Eén van slotconclusies luidt dat de vorming van een centrale reisdocumentenadministratie zijn voornaamste doel blijft.

Het stoppen van de opslag van vingerafdrukken wordt op pagina 5 van de brief uitdrukkelijk als tijdelijke maatregel aangekondigd. De bezwaren die vanuit de samenleving en Europa tegen de opslag van vingerafdrukken worden geuit, spelen in deze brief van de minister geen enkele rol.

De enige reden dat er nu ‘pas op de plaats’ gemaakt wordt is de onduidelijkheid over de kwaliteit van de vingerafdrukken zelf en de 20% kans op vals-negatieve uitslagen. Privacy-issues of de gevaren van het centraal opslaan van grote hoeveelheden gevoelige informatie lijken géén rol te spelen. De minister kondigt aan dat hij slechts wacht op een betere techniek om de vingerafdrukken vast te leggen en uit te lezen.

Deze brief is dus volstrekt onvoldoende en zeker geen reden tot juichen.

Wat vooral ontbreekt is een antwoord op de vraag wat er gaat gebeuren met de 5 miljoen reeds opgeslagen vingerafdrukken die nu in de decentrale administraties zijn opgeslagen.

Het meest logische zou zijn om de harde schijven door experts te laten vernietigen. Het liefst op korte termijn en verifieerbaar. Iedere maand dat deze gegevens ongebruikt opgeslagen staan vergoot de kans dat 5 miljoen vingerafdrukken alsnog in een landelijke terrorismebestrijdingsdatabase terecht gaan komen. Het wachten is slechts op een landelijke of internationale crisis die zo’n onomkeerbare stap ‘noodzakelijk’ maakt.

Het meest waarschijnlijke is echter dat de computers over een aantal jaar op zullen duiken op stoepranden en in kringloopwinkels…

De opslag van vingerafdrukken is dus hoogstens tijdelijk gestopt. De minister kondigt een wapenstilstand af, maar de strijd is nog lang niet voorbij. Het is zeker nog geen tijd om teverden achterover te leunen. De eerste lakmoesproef wordt in elk geval hoe de minister straks omgaat met de gegevens die tot nu toe zijn vastgelegd.

Reacties (11)

#1 goblok

Niets zo permanent als een tijdelijke oplossing.

Hoop ik ;)

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

@1: Ook als de tijdelijke oplossing een decentrale opslag is? Honderden opslagen zijn altijd lekker dan eentje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Vinny

Wat gebeurt er met de back-ups?
Wat gebeurt als je ten onrechte als crimineel vermeld staat?
Waarom legt Donner de wens van het volk naast zich neer?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Niels

Mooi, ga ik snel mijn paspoort laten vernieuwen voordat het volgende belachelijke systeem er tegen wil en dank gaat komen..

@3 Daar zijn waarborgen voor uiteraard (NOT), en wanneer hebben de afgelopen kabinetten zich iets aangetrokken van wat het volk wil??

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Yevgeny Podorkin

Eens gegeven blijft gegeven, en nog iets met paard in de bek…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Sofort

Sja gaap dat zei de Don toch ook letterlijk? Gewoon nog te bagger om mee te werken, zelfs voor een roverheid. Dat verandert du moment dat er echte ict wordt ingekocht ipv paersche broeck ict. Nog afgezien dat europa het verplicht stelt. Uw rechten zijn gewoon geen fuck waard. Besef het nou maar. Maak hier vooral kabaal en protest tegen en men zal redeneren dat u iets te verbergen heeft. Het begin van uw einde. Sie werden konformieren mussen sollen machen gehen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 alltje

Het lijkt er wel op dat de nazi weer eens wil toe gaan slaan, de gegevens worden van alle kanten verzameld,google,tomtom.etc.bank gegevens aan de us.en het gaat maar door omdat wij als volk dat toe laten zonder moeite,

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

@4: Ik wacht dan toch liever op wat hier van komt. Liever laat ik mijn vingerafdrukken helemaal niet achter, want ik vertrouw niet zo op die belofte van wissen en stoppen met opslaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie