Brief aan Mark Rutte

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Geachte heer Rutte, beste Mark,

Ik ben een fan van VI Oranje. Hoewel het naar mijn smaak voor een voetbalprogramma wel wat weinig over voetbal gaat, zie ik bijna iedere aflevering. Volgens mij bent u niet echt een voetbaldier, maar ik denk dat u erg goed tot uw recht zou komen bij Genee, Derksen en Van der Gijp aan tafel. De laatste tijd schuiven er trouwens steeds vaker politici aan bij de heren, waardoor zich een vergelijking aan me opdrong tussen voetbal en politiek. In het bijzonder tussen het EK en het Catshuisoverleg.

Doordat journalisten lekker aan het wroeten zijn en voetballers niet te beroerd zijn om af en toe wat te lekken, komen er steeds meer verhalen los over wat er tijdens het EK is gebeurd in het Oranjekamp. Iedereen had schijt aan de arrogante Affelay, behalve de even arrogante Van Persie. Van Bommel was als aanvoerder niet meer geloofwaardig omdat hij zijn niveau niet meer haalde en zou alleen maar opgesteld worden omdat hij de schoonzoon van de bondscoach was. Vicecaptain Van der Vaart zat op de bank, dus die werd sowieso niet serieus genomen. Zo gaan de verhalen nog wel even verder.

Met terugwerkende kracht vind ik het best gek dat we dit soort verhalen nooit hebben gehoord vanuit het Catshuis. Daar moet toch ook het nodige gezegd en gebeurd zijn.  Hoewel jullie het daar een stuk langer hebben uitgezongen dan Oranje op het EK, lukte het niet om het overleg tot een goed einde te brengen. Waren het in het Catshuis ook de ego’s die het succes in de weg stonden? Stelden jullie je eigenbelang voor het belang van de groep – het land? Wilden jullie allemaal een basisplaats en weigerden jullie plaats te nemen op de bank?

De beeldvorming is dat Wilders de Wegloper de besprekingen heeft laten klappen. Dat wil ik ook wel geloven, maar ik vind het niet genoeg. Ervan uitgaande dat jullie allemaal met de beste intenties dat Catshuis ingingen, is er ergens along the way een kink in de kabel gekomen. Wanneer was dat? Op welk onderwerp? Of ging het juist om de toon? In welke sfeer vonden de onderhandelingen eigenlijk plaats? Wanneer sloeg die om? Hoe lang wisten jullie al dat het niet ging lukken? Vreemd dat de parlementaire journalistiek zich niet heeft vastgebeten in dit soort vragen. De voetbaljournalisten doen niets anders!

Het is op zijn zachtst gezegd niet ondenkbaar dat ego’s een belangrijke stempel hebben gedrukt op de besprekingen. Het hele land zat al weken klaar om een winnaar en een verliezer aan te wijzen, dus de druk was groot. Bovendien was de samenwerking tussen u, Verhagen en Wilders van het begin af aan een strijd, dus ik kan me voorstellen dat het dat ook achter gesloten deuren was. Hebben jullie afgesproken nooit te spreken over wat er daar precies is gebeurd? Het is wel het ultieme dirty weapon voor tijdens de verkiezingen straks!

Hoe het ook gelopen is, de uitkomsten van het Catshuis en het EK zijn hetzelfde. Het elftal is naar huis gestuurd en het is voor de spelers maar afwachten of ze de volgende keer opnieuw geselecteerd worden. Hetzelfde geldt voor de bondscoach trouwens. Nederland staat met lege handen.

Weet u wat een grappig verschil is tussen Van Marwijk en u? Van Marwijk verklaarde zijn systeem heilig, en legde dat op aan zijn spelers. U zat opgezadeld met het CDA en de PVV en om het maar zo lang mogelijk vol te kunnen houden, liet u uw systeem volledig los. Aangezien het beiden niet echt op een succes is uitgedraaid, moet u elkaar misschien eens bellen. Of nog beter, bespreek het aan tafel bij VI, kunnen wij allemaal meegenieten.

Groeten,

Boudewijn.

Reacties (1)

#1 Jantje

Tsja, ik verhuis maar weer es een graadje noordwaarts. Ik begrijp helemaal niets van jullie langdradig gebrabbel. Niet getreurd wees welkom in mijn Nederland ik verdwijn wel om plaats te maken voor oeverloos geouwehoer.