Brief aan Ivo Opstelten

BRIEF - Geachte heer Opstelten,

Nu Rutte en Samsom het bijna eens zijn over het regeringsakkoord, begint het grote speculeren over de invulling van de ministersposten. Het vermoeden is dat u terugkeert/aanblijft als minster van Veiligheid en Justitie. Dat lijkt een veilige aanname, aangezien de enige mogelijke andere kandidaat uw staatssecretaris Fred Teeven is. Die liet zich recent echter weer eens van zijn onbenulligste kant zien door te zeggen dat het prima is om inbrekers dood te slaan, dus die moet weer even terug zijn hok in.

Als Rotterdammer heb ik een enorm zwak voor u. Uw opvolger Aboutaleb doet heus geen vreemde dingen, maar qua uitstraling is hij niet half de burgemeester die u was. Dat maakt u echter nog niet automatisch een goede minister. Ik moet kritisch blijven. De onzalige plannen die u heeft op het gebied van opsporing op internet, druisen bijvoorbeeld erg in tegen mijn privacyprincipes.

U vindt dat de politie op afstand toegang tot iedere computer in Nederland zou moeten krijgen, zodat het opsporen van misdadigers gemakkelijker gaat. Het is het digitale equivalent van een kopie van je voordeursleutel moeten inleveren bij de politie. Onzin dus, maar het past wel in het machoachtige beleid van geen halve maatregelen dat u heeft gevoerd tijdens Rutte I. Als u aan het woord bent, vallen er altijd termen als strenger aanpakken en hogere straffen.

Althans, dat is mijn perceptie. Uit onderzoek (van Justitie zelf – dat dan weer wel) bleek deze week dat nergens in Europa het aantal gevangenen zo snel daalt als in Nederland. Van 134 gevangenen per 100.000 inwoners in 2005 gingen we naar 75 per 100.000 in 2010. Een serieuze daling dus, die volgens een woordvoerder van Justitie verklaard kan worden door een daling van het aantal gepleegde zware misdrijven in combinatie met minder zware straffen.

Dit soort beweringen zijn natuurlijk nauwelijks te controleren, dus daar wilde ik maar niet al te veel gewicht aan hangen. Dit is gewoon een PR-praatje. Over een mogelijke stijging van het aantal onopgeloste misdaden als reden van de daling, spreekt de man bijvoorbeeld met geen woord. Toch is het wel interessant dat hij de minder zware straffen noemt. Heb ik uw beleid toch helemaal verkeerd geïnterpreteerd.

Volgens uw eigen onderzoek bent u dus in ieder geval lekker bezig. Dat is alvast goed nieuws. Ik ben eerlijk gezegd nog niet helemaal overtuigd omdat ik vind dat u nogal eens doorslaat in uw controledrift. Mijn advies: ontspan een beetje en laat zaken waarvan u geen verstand heeft, zoals de wietpas of uw internetfratsen, eerst even uitzoeken door mensen die er wel verstand van hebben.

Als u dat kunt beloven, wens ik u veel succes in uw tweede termijn.

Groet,

Boudewijn.

Reacties (4)

#1 gronk

Ga eens dood met je kutbrieven.

  • Volgende discussie
#2 Henk van S tot S

Compliment voor bovenstaande brief:
Wat een vriendelijke manier om te zeggen dat Ivo O. knettergek is ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 dus

Mooi verwoord!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 L.Brusselman

Als Rotterdammer heb ik vanaf het begin van zijn ambtstermijn de schurft gehad aan dit hypocriete welvaartszwijn.
Exemplarisch voor het schorem dat dat kabinet gaat bevolken.

  • Vorige discussie