Brief aan De Gekwetsten

Foto: Foto bewerking van David Kruczynski - De Toppers copyright ok. Gecheckt 26-09-2022

BRIEF - Beste Gekwetste,

Een groot deel van de wereld verkeert in permanente staat van gekwetstheid. Soms zijn mensen gekwetst op individuele basis, maar meestal per groep (lees: minderheid). Een van de kenmerken van gekwetst zijn, is namelijk dat het aanstekelijk is. Maar wat is dat nou eigenlijk, gekwetst?

Als je het slachtoffer bent van serieuze zaken als discriminatie, racisme, bedreiging of fysiek wordt aangevallen, dan zeg je niet dat je gekwetst bent. Dan ben je gediscrimineerd, bedreigd of aangevallen. Mensen die gekwetst zijn, zijn hooguit het slachtoffer van een plagerijtje. Het zijn negen van de tien keer kleinzerige, humor- en incasseringsvermogenloze vrijheid van meningsuiting-haters.

De nieuwste Groep van Gekwetsten bestaat uit Chinezen, naar aanleiding van de opmerking van Gordon (zelf overigens ook chronisch gekwetst) bij Holland’s Got Talent. Hij vroeg een Chinese deelnemer of hij nummer 39 met rijst ging zingen. Dus nu zijn de Chinezen gekwetst. Allemaal.

Er zijn zelfs Chinezen die zich gediscrimineerd voelen, maar die begrijpen het niet zo goed. Bij een sollicitatie geweigerd worden omdat je een neger bent, dát is discriminatie. Een grap over een afhaalchinees is gewoon een gebrek aan creativiteit van de grappenmaker en dus niets om je druk over te maken.

De consternatie rond Gordon doet een beetje denken aan de verontwaardiging die ontstond nadat Rene van der Gijp zei dat homo’s liever kapper worden dan voetballer. Net als Gordons grap was dat nogal een platte stereotypering, die getuigde van weinig intellect. Dat gezegd hebbende: alle gekwetste reacties die erop kwamen, waren waanzinnig overtrokken. Dit zijn beroepsclowns, neem ze niet zo serieus!

Al Gordons tv-programma’s zijn gebaseerd op het afzeiken van mensen (zichzelf incluis, dat dan weer wel). Desondanks zoek je hem vrijwillig op en geef je hem de gelegenheid om over je te oordelen. Dan doet hij wat hij altijd doet en dan ben je daar heel verbaasd en gekwetst over? Not good.

Mijn advies aan jullie, beste Gekwetsten, is om iets luchtiger in het leven te staan. Laat het los. Ontspan. En als je je binnenkort tóch weer eens gekwetst voelt, vraag je dan de volgende twee dingen af:

 1. Kan het je echt iets schelen wat Gordon over je zegt? Of Van der Gijp? Of GeenStijl? Of In de Waan van de Week? Of alle anonieme reaguurders van de wereld? Of wie dan ook? Als het goed is niet.
 2. Als het je wél iets kan schelen, vraag je dan af wat je ermee bereikt om je gekwetst te tonen en verontwaardigd te reageren.

Het antwoord op die tweede vraag is dat je negen van de tien keer gezien zult worden als een kleinzerige, humor- en incasseringsvermogenloze vrijheid van meningsuiting-hater. Als je dat een probleem vindt, zie vraag 1.

Groeten,

Boudewijn.

Reacties (27)

#1 kilgoretrout

Ik verdedig graag de vrijheid om iemand anders te kwetsen, in dat licht is het goed dat mensen die zich gekwetst voelen zich weerbaarder opstellen. Dat wil nog niet zeggen dat doelloze lompheid, arrogantie en pseudoracisme goedgepraat zijn…

 • Volgende discussie
#2 kevin

Beledigen is de norm. Je beledigd voelen is het probleem.

De wereld op zijn kop, Boudewijn!

Net als #1 ben ik van mening dat iedereen de vrijheid heeft een ander te kwetsen, maar daar hoort bij de vrijheid om te zeggen dat je iets te ver vindt gaan. Dat Totalklootzakken als Gordon continu over de schreef gaan, wil niet zeggen dat dat oké is, en zeker niet dat ik maar de andere kant op moet kijken en net moet doen of beledigen normaal is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 aynranddebiel

Het is makkelijk om één enkele grap over Chinezen of één enkele stereotypering van homo’s te bagatelliseren, maar het is wel zo dat één zo’n opmerking, hoe onschuldig ook, bijdraagt aan de beeldvorming die uiteindelijk concrete discriminatie tot gevolg heeft.

Ik weet niet of minderheden terecht “gekwetst” zijn, maar als je alleen maar bezwaar mag maken tegen gevolgen ben je te laat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jeroen Laemers

Niet iedere kwetsing is even onbetekenend.

Het is één ding als iemand een lullige grap over je maakt.

Het is een heel ander ding als honderd verschillende mensen honderd keer dezelfde lullige grap over je maken.

De kans is alleen niet groot dat zoiets je als blanke, heteroseksuele man overkomt. Dus heel misschien zit daar ook wel een stukje blindheid van de schrijver.

O ja, gekwetst zijn, heeft niks met de vrijheid van meningsuiting te maken. Dat iets gezegd mag worden, hoeft nog niet te betekenen dat je het zonder protest over je kant moeten laten gaan als het inderdaad wordt uitgesproken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 aynranddebiel

Ik vind het dus ook begrijpelijk dat je als minderheid de uitspraak van een publiek figuur aangrijpt om te zeggen: “dit soort kreten, deze beeldvorming, is niet oké”.

Ook al het lijkt het dan willekeurig en uit verhouding ten opzichte van de grap an sich.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 De echte Rob

@4

Het is een heel ander ding als honderd verschillende mensen honderd keer dezelfde lullige grap over je maken.

De kans is alleen niet groot dat zoiets je als blanke, heteroseksuele man overkomt.

Moet je eens als blanke heteroseksuele Nederlander in België gaan wonen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 kevin

@4

Dat iets gezegd mag worden, hoeft nog niet te betekenen dat je het zonder protest over je kant moeten laten gaan als het inderdaad wordt uitgesproken.

Toch wel. Volgens Boudewijn haat je dan de Vrijheid van Meningsuiting.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 De echte Rob

Die foto is trouwens onmiskenbaar Gordon. Die neppe gebleekte kiezen-op-mekaar-glimlach is uit duizenden te herkennen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 euro

Wanneer een persoon afgewezen wordt bij een sollicitatie vanwege zijn etnische afkomst of huidskleur is dat bijna nooit aan te tonen of te bewijzen. Het komt immers niet vaak voor dat een zwakzinnige werkgever een racistisch intern mailtje doorstuurt naar de sollicitant.

De smoking gun is er niet in verreweg de meeste gevallen van ervaren discriminatie of racisme. Wat adviseert Boudewijn Pothoven aan de gekwetste mensen die alleen het sterke gevoel hebben dat ze gediscrimineerd worden vanwege hun komaf, maar dat niet hard kunnen maken ?

Gewoon doorlopen omdat je anders maar als een Calimero wordt gezien ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Mister P

@9:

Als het bewijs bijna altijd ontbreekt, maar men wel een (onderbuik?) gevoel heeft, waar reppen we dan over?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Diener

Je moet niet alles over een kam scheren. De opmerking van Gordon was gewoon een hele slechte grap, maar Van der Gijp probeerde helemaal geen grap te maken. Die maakte een politiek zeer incorrecte opmerking, en dat is toch heel wat anders. Had volgens mij niets te maken met gebrek aan intellect, hooguit is het roekeloosheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 euro

@10:

Dus zolang een werkgever of politieagent iemand racistisch bejegent maar alle sporen daarvan weet te wissen, is er niks aan de hand.

Dan snap ik wel waarom racisme bijna niet bestaat in Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 hansje ter horst

En daar zijn me een hoop gekwetsten, hoor.
Je houdt het niet voor mogelijk.

IK behoor ook tot de ernstig gekwetsten zo niet diep beledigden.

Ik word in commisie uitgemaakt voor racist, discriminatoir en andere flauwekul.

Terwijl ik donker gekleurd ben.

Ik wil vanaf nu excuses van alle kwetsenden die mij hebben gekwetst met die hele knullige, lullige, pietendiscussie, en dat wel elke keer wanneer er weer een zogenaamd gekwetste lawaai maakt richting de media.

Kijk eens, mediageil zijn is leuk, maar dat zijn over de ruggen van gekwetsten heen is dat minderwaardig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Mister P

@12:

” maar alle sporen daarvan weet te wissen”

Als er geen sporen zijn, hoe kun je dan iets vaststellen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 euro

@14:

Je kunt in de meeste specifieke gevallen niet bewijzen dat er sprake was van racisme en discriminatie. Maar het staat wel vast dat er racistische werkgevers, agenten, enz. bestaan. Jij kiest ervoor, zie @10, om alles weg te wuiven zolang er geen hard bewijs is.

Ik heb liever dat de samenleving er blijvend op geattendeerd wordt dat racisten wel degelijk bestaan en dat iedereen alert blijft. Een beetje zoals kindermishandeling: waakzaam zijn dat sommige kinderen er slachtoffer van kunnen worden. En niet liggen roepen “waar reppen we over?” zolang geen bont en blauw geslagen peuters met eigen ogen gezien worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Quintana

Ik las laatst ergens: “Wind je niet zo op, daarmee maak je de domheid van een ander te belangrijk.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Mister P

@15:

” en dat iedereen alert blijft ”

Alert zijn is prima natuurlijk, maar we leven op dit moment in een angst-maatschappij. Iedereen beschuldigt iedereen, veelal zonder reden en aanleiding. Het enkele feit dat racisme bestaat, maakt hele bevolkingsgroepen bij voorbaat verdacht. En je bent schuldig totdat je het tegendeel bewezen hebt

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 hansje ter horst

Ach mensen , in ernst…aan de foto te zien gaat het hier om de uitpoepsels van ene Gordon.

Mensen die zich door de natte scheten van Gordon beledigd voelen zijn toch echt zelf schuld, hoor.
Een normaal denkend mens kijkt niet naar en reageert niet op die bagger.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 HPax

´Joking-relationship´ is in de culturele-antropologie benaming voor een type gedrag waarin het partijen in een vaste relatie tot elkaar is toegestaan grapjes met elkaar maken, of dat bij gelegenheid verplicht zijn ook te doen.

Hieruit laat zich afleiden dat grapjes: 1. ze maken een gemeenschappelijk idioom vergt, tevens 2. buiten een bepaalde relatie geen grapjes zijn, maar bijvoorbeeld beledigingen.
Dit kunnen we nog beter inzien als we ´grapjes maken´ functioneel beschouwen, namelijk als kruip- of smeerolie. Het smeert betrekkingen en bezweert zo het gevaar van wrijving, ruzie en haat die ook in de beste sociale verhoudingen altijd op de loer liggen. Absoluut genomen is ´grap´ een door de relatie opgevangen / gesmoorde belediging.

Nederlander zijn rol-onvast en proberen dat met grapjes maken te compenseren en zo hun onzekerheden te maskeren. Afgezien nog van geniepigheden en gemene streken die ze uithalen en ook uit hun rol-onzekerheid voortvloeit.

Gekscheren wordt nu in NL in snel tempo problematischer. Dit wijst op verslapping van de relaties. Nederland is aan het schiften. We desintegreren. Mij best.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 pedro

Die gekwetsten moeten vooral niet zeggen wat ze voelen, want dat kwetst de gevoelens van de kwetsers. VvM v2.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Tom

Wat buitelen we toch weer over elkaar heen om onszelf te wijzen op racisme.

Een chinees belachelijk maken om zijn “L”, een Surinamer om zijn “gekke” accent, een limburger om zijn zachte “g” allemaal voorbeelden van racisme.
Het is een stereotypering, niets meer en minder. Heel gezond ook, een mens categorieseerd, een van mijn eerste lessen biologie destijds.

tja.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 pedro

@21: je zegt het zelf: belachelijk maken. Dat is dus bedoeld om te kwetsen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Tom

@22: jij zegt het zelf. Kwetsen is iets anders dan racisme. Het valt jou niet op dat deze kaart progressief gebruikt wordt bij minderheden?

En hoe zit het dan hiermee? Hey dikke, ouwe, lelijkerd, kansarme, gutmensch, pvv’ert, etc etc etc. Allemaal vormen van racisme zeker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 larie

Herrinnerd u zich deze nog:

http://youtu.be/VNWmzwHCIRE

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Donutz

@4:

Niet iedere kwetsing is even onbetekenend.
Het is één ding als iemand een lullige grap over je maakt.
Het is een heel ander ding als honderd verschillende mensen honderd keer dezelfde lullige grap over je maken.

Ik ben het daar volkomen mee eens, ook met de laatste aliniea van het stukje. Alleen dat stukje dat je als blanke hetero man er nauwelijks last van zult hebben vind ik te kort door te bocht. Mensen discrimineren elkaar op allerlei gronden, komen met allerlei vooroordelen aanzetten op basis van een bepaald (meestal uiterlijk) kenmerk. Die blanke witte hetero man kan weer dag in dag uit “grappige” of ronduit beledigende opmerkingen krijgen over zijn lengte, postuur, dragen van een bril, gebit, haarstijl etc.

Ik begrijp best dat Gordon het niet verkeerd bedoeld met zijn opmerkingen (ik vindt de meeste totaal niet grappig, ik walg van die man), maar als je als ontvanger dagelijks dat grapje hoort of dagelijks die zelfde vraag “waar kom je vandaan, nee van nature bedoel ik…” of “vint je als homo nu echt niets aantrekkelijks aan vrouwen, zou je het niet eens willen proberen?” dan is dat echt niet leuk meer. Als minderheid kan dus logischerwijs best eens de strot uit komen. Die minderheid kan op basis van allerlei kenmerken (je bent een minderheid op basis van wellicht je herkomst, geloof, geboorteplaats, geaardheid, haarstijl, muziekstijl, opleiding, …) en op allerlei niveau (lokaal, regionaal, landelijk, op de werkvloer, ….).

Puntje bij paaltje: grappen maken mag, ook vragen stellen mag. Maar probeer je in de eerste plaats ook in te leven in de gevoelens van andere en daar rekening mee te houden. Nu kan je niet de hele dag met iedereen rekening houden, nu hoef je de hele dag politiek correct te zijn, maar als je maar duidelijk laat blijken dat je je mede mens toch altijd respecteerd, wil praten, je probeert in te leven in een ander. Doe een ander niet aan wat je niet zou willen dat die persoon jou zou aandoen en geniet verder van de dag. Af en toe een foute vraag of grap mag best maar doe het met maten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Reinaert

Gordon’s flauwe foute grap krijgt veel te veel “response” van het type zeiklijster.
Er zijn serieuzere zaken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 pedro

@23: ik dacht dat de discussie er over ging dat mensen zich niet zo gauw gekwetst moeten voelen, maar jij zit blijkbaar in een andere discussie.

 • Vorige discussie