Brief aan Alexander Pechtold

Geachte heer Pechtold,

Volgens peilingen bent u virtueel de vijfde partij van Nederland. Met veertien zetels staat u op +4 ten opzichte van uw huidige aantal. Bovendien zien ook de kiezers van GroenLinks u het liefst als premier. Het gaat dus niet slecht met u. Terecht, want u vertelt een goed verhaal, dat bovendien al jarenlang vrijwel ongewijzigd is. Dat u uw pro-Europese verhaal ook blijft vertellen nu het sentiment nogal tegen zit, getuigt van een rechte rug en geloof in eigen visie.

Ik ben er net als u nog steeds van overtuigd dat Europa heel goed kan werken. De problemen waar we nu tegenaan lopen, tonen niet aan dat een verenigd Europa niet kan werken, maar dat het verkeerd om is opgebouwd. Het was niet zo bijdehand om eerst een monetaire unie aan te gaan, waardoor afhankelijkheid tussen landen ontstond, zonder dat er een mogelijkheid was tot controle of handhaving van de gemaakt afspraken. Domdomdom. Dat wil echter niet zeggen dat Europa geen kans van slagen heeft.

Europa is een huis in aanbouw. Een mooi, groot, vrijstaand huis. Zodra de muren er stonden, maar het dak nog ontbrak, zijn we er alvast gaan wonen. En toen ging het regenen. Dat was kut, want alles werd nat. De neiging was om het snel af te breken en terug te gaan naar ons oude krotje, want daar zaten we tenminste droog. Het gevolg is dan echter wel dat we weer terug bij af zijn. Een zinniger alternatief is om de regen te trotseren en het dak af te bouwen, zodat dat mooie, grote, nieuwe huis wél voldoet aan onze eisen.

Uw Europa-standpunten snijden hout. Maar er is meer. D66 heeft onderwijs en onderzoek hoog in het vaandel staan, en heeft een liberale inslag op onderwerpen als abortus, euthanasie, weigerambtenaren en boerkaverboden. Eigenlijk is de bottom line dat u altijd een rationele en logische overweging maakt zonder dat daarin al te veel ruimte is voor valse sentimenten als geloof, (vreemdelingen)angst of populisme. Hulde!

Dat u met zo’n goed verhaal niet de grootste partij van Nederland bent, heeft te maken met nuance. Wie niet bereid is halve waarheden te roepen, valt nu eenmaal minder op. Toch lijkt u de wind nog in de rug te krijgen. Nu Samsom Roemer aan het voorbijstreven is, en de PVV toch al iets naar de achtergrond was verdrongen, lijkt het met de polarisatie opeens allemaal wel mee te vallen. Dat is goed nieuws voor uw partij, omdat u nu eenmaal in het midden van het politieke spectrum opereert en dus zo’n beetje het eerste slachtoffer bent van verkiezingen waarbij het duidelijk flank-tegen-flank is.

Weet u wat me wel interessant lijkt? Een derde paars kabinet. Aangezien VVD, PvdA en D66 in de huidige peilingen uitkomen op (33+21+14=) 68 zetels, is dat helemaal niet ondenkbaar. Desnoods nodigt u GroenLinks (4 zetels) erbij uit, en noemen we het PaarsPlus. Die laatste paar zetels die dan nog nodig zijn voor een meerderheid moeten jullie de komende weken nog wel weg kunnen snoepen bij SP en PVV toch?

Succes ermee de komende dagen!

Groeten,

Boudewijn

 1. 4

  Welk Europa
  Dat van de multinationals
  Dat van de liberalen
  Dat van de banken
  Dat van de energiebedrijven
  Dat van de grootgrutters
  Dat van de industrielen
  Dat van de grossiers
  Dat van de nationalisten
  Dat van de regionalisten
  Dat van De bilderbergers
  Dat van Goldman Sachs
  Dat van Pechtold?
  Dat alles is wat het niet wezen moet…

 2. 5

  Steeds hetzelfde verhaal vertellen duidt ook op een zekere starheid.

  Blijkbaar is het heel moeilijk toe te geven dat de invoering van de euro een (heel dure) vergissing was. Een aantal landen was zo verstandig om hun eigen munt te behouden, maar nu is het blijkbaar onmogelijk dat een land weer terug gaat naar de eigen munt. Onbegrijpelijk

 3. 6

  Goed gezegd. Het Europa dat kereltje Pechtold voor staat is het Europa dat overgeleverd is aan Goldman Sachs.
  Een Europa dat derhalve automatisch aan allerlei fascistisch tuig is overgeleverd zoals in Griekenland waar buitenlanders en homoseksuelen in elkaar geslagen wordt en de politie er lachend bij staat te kijken.
  Het Griekse geweld draagt onmiskenbaar het stempel van Jan Kees de Jager, Angela Merkel en alle andere apologeten van het 21ste eeuwse bankenkolonialisme; zo ook van kereltje Pechtold.
  Niet zo verwonderlijk dat kereltje Pechtold van die rare en gevaarlijke ideeën heeft over Europa want kereltje Pechtold is niks meer dan de buikspreekpop van die hele enge bankenmeneer van D66 Boele Staal.

 4. 7

  Het Europa van Pechtold is een onvermijdelijk Europa.
  Zou die onvermijdelijkheid ook nog steeds voor de democratische gedachte van de D66 gelden?
  Ik heb zo mijn twijfels.

 5. 8

  Er waren natuurlijk wel degelijk afspraken, maar die waren niet streng genoeg, c.q. die werden niet nageleefd. Men is er te lang vanuit gegaan dat de regeringen van alle landen verantwoordelijk genoeg waren om hun eigen begroting op orde te houden, maar niets bleek minder waar.

  Met de nieuwe begrotingsregels en de schuldhulpverlening aan de in problemen gekomen landen, is men hard bezig dit probleem op te lossen. Zo lang en niet te veel Roemers in Europa zijn om ook deze nieuwe regels aan hun laars te lappen komt het best goed met die Euro.

  De mentaliteitsverschillen als die over de staatschuld, geld ook op bijna alle andere vlakken. Om te voorkomen dat we nieuwe europese crissisen gaan ontluiken voordat de schuldencrisis is opgelost, lijkt het mij verstandig grondig te bestuderen of verdere integratie en nieuwe samenwerkingsverbanden wel echt nodig zijn. Anders hebben we straks niet alleen de schulden crisis, maar ook de koffieshop crisis, de homohuwelijk crisis etc, etc.

 6. 13

  Ik krijg altijd zo’n onprettig gevoel als ik Meneer Alexander hoor spreken:
  “Lijkt zo’n manneke dat zo overtuigd is van z’n eigen gelijk, dat hij alleen maar doet of hij ook naar anderen luistert.”
  Ik weet dat ik ongelijk kan hebben……., maar toch ;-)

 7. 16

  Wij hebben de Pech met een Kletstold opgezadeld te zijn.

  De man kletst heel aardig, maar lijkt nergens iets van te snappen, zeker niet van economie, zie wat hier net bij Sargasso is neergezet over prof Witteveen, die een IMF rapport aanhaalt, waar de EU leiders terecht als idioten worden afgeschilderd, met hun bezuinigingen.

  Ook is hij inconsistent, de D staat voor democratie, Kletstold is kennelijk vergeten dat Nederland bij referendum tegen de zogenaamde EU grondwet stemde.

  Kletstold is ook de man die weer handlangers naar Afghanistan stuurde, tegen de wil van de Nederlandse bevolking.
  De VS heeft nu de opleiding van handlangers daar gestaakt, te veel opgeleiden keerden zich tegen de opleiders.

  Van Rossum is dan ook van mening dat D66 bij de populistische partijen hoort, dat zijn partijen voor mensen die ons politiek systeem niet begrijpen.

 8. 17

  Nog steeds wordt niet begrepen dat de noordelijke en zuidelijke Europese landen economisch te veel uiteenlopen voor één munt.
  In Griekenland b.v. wordt jaarlijks een dertig tot veertig miljard belasting ontdoken, dat mogen wij nu betalen.
  Spanje lijkt het keerpunt van de euro dwaasheid te worden.

  Het tij lijkt eindelijk te keren, zie staatssecretaris Knapen, het IMF, en prof Witteveen.
  Prof Sweder van Wijnbergen was de eerste ‘als je met z’n vijftienen (of zoiets) één munt wilt zijn dit de gevolgen’.