Breznjev wilde de Apenheul nuken

In Polen is een deel van het Warschaupact-archief open gegaan. Een van de opmerkelijkste vondsten is een Europese wandkaart van 3×3 meter waarop de aanvalsplannen van het Warschaupact staan. Hieruit blijkt dat men o.a. van plan was om kleine tactische kernbommen op Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Apeldoorn en Zwolle te gooien (NRC).
klik naar artikel en foto

Kernbommen op het machtige Nederland ala… Maar waarom in vredesnaam op Apeldoorn?! Misschien dachten de Sovjet-leiders soms dat wij In Nederland wél geslaagd waren in eenzelfde soort project dat Stalin ooit inzette: het kweken van half mens half aap soldaten, zoals al een tijdje terug bekend werd: Stalin’s army of man-apes (Scotsman) / Stalin’s Breeding Plan (Sargasso), ja dan komt de Apenheul natuurlijk wel in een heel ander licht te staan.

 1. 1

  ”Misschien dachten de Sovjet-leiders dat wij In Nederland wél geslaagd waren in eenzelfde soort project dat Stalin ooit inzette: het kweken van half mens half aap soldaten, zoals al een tijdje terug bekend werd.”

  …Misschien WISTEN ze uit betrouwbare bron zelfs dat we daarin geslaagd waren, en houdt ONZE REGERING het al jaren GEHEIM…

 2. 4

  Het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) ligt op de grens van de gemeenten Apeldoorn en Barneveld, vlak bij het dorp Garderen.

  Het fijne weet ik er ook niet van, maar dat is dus een zenuwcentrum voor NAVO jagers en/of bombers die in geval van een oost-west conflict de tegenaanval vanuit de lucht hadden moeten leiden.

 3. 5

  En Zwolle?
  En die andere gebieden? Want op die kaart staan op meer dubieuze plekken bommetjes getekend.
  En wat moet je met een tactisch dingetje van 0,15 Kton op Amsterdam? Het IJ platgooien?

 4. 6

  Nuken is volgens mij prima modern Nederlands en zeker geen woordgrap.

  Het nieuws van die kaart is anderhalve dag oud,
  onvergevelijk zeker weten!

  Nee mijn beste London Calling serieus zijn we allerminst als we een grap maken, u bent dus gewaarschuwd zolang het rode sein brandt kan er nog een grap komen.

 5. 7

  @ Jaapje: nee joh, ze hadden het voorwerk voor de noordzuidlijn kunnen doen, of de zuidas ondergronds kunnen maken.

  Moskou, teken nou maar eens op die megabouwprojecten! Wat kost het nou om een ‘tactisch dingetje van 0,15 Kton’ hier te droppen?

 6. 15

  Het wordt met terugwerkende kracht een toonbeeld van stedebouwkundigheid namelijk. Bovendien heb je dan niets aan die huppeldepup kiloton. Komt door de klei daar. Nog een wonder dat ze daar nog iets uit hebben weten te trekken.

 7. 16

  @ TRS: ja de Orks. Ze bleken alleen niet opgewassen tegen de onzin die wij mensen steeds maar weer bedenken. Een genetisch defect? Nee, het was echt te zwaar voor de Orks om met de mensheid te dealen.

 8. 27

  @5: Ik zie geen bommen in nederland, behalve op de genoemde plaatsen, verder eentje in Belgie op Antwerpen en eentje in Duitsland op Hannover?

  Wat ik opvallender vind is waar er geen bommen zijn: Het hele Ruhrgebiet wordt intact gelaten, vast met het oog op nuttige productie?

 9. 30

  @ 27, lijkt mij omdat dit alleen het aanvalsplan is van de poolse strijdkrachten, het roergebied zit waarschijnlijk in het archief van een ander land

 10. 31

  Door Apeldoorn en Zwolle te nuken leg je diverse (commando)posten NAVO en Nederlandse land- en luchtverdediging (daartussen) plat, ’t Harde b.v.
  Niet te snel oordelen over die aapsoldaten:
  [img]http://i58.photobucket.com/albums/g270/Y_Podorkin/chineseApeman.jpg[/img]
  Kopiëren geblazen en je hebt over 5 jaar zomaar 2,5 mln Aapchinezen.

 11. 33

  Omdat we nu toch bezig waren vallende ziekte op te lopen qua broodje-aapverhalen,..en ik ben echt de láátste die overal complotten in ziet overigens,…zou men zich best wel eens zorgen kunnen gaan maken over de tientallen Amerikaanse en Russische atoomonderzeeërs die nog onaangeroerd met kernreactoren en plutoniumbommen en al op de zeebodem liggen! Ik noem b.v. de Komsomoletz op 1600 m diepte in de Noordelijke IJszee. Om over het aantal dat in Russische havens ligt weg te rotten, met nucleair afval, maar te zwijgen. Duiktechnieken staan ook niet stil. Ik zou het wel weten als terrorist.

 12. 35

  @30: Ah, de oost-duitsers moesten het Ruhrgebiet doen dan ofzo en de tsjechen beieren? En ze hadden allemaal zelfstandig beschikking over nukes?

 13. 38

  Misschien wisten ze iets wat wij nooit hebben geweten of dachten ze dat alleen, maar op de Veluwe rond appeldoorn bevonden zich ten tijden van de koude oorlog veel militairen. Bovendien had hij als hardcorecommunist waarschijnlijk een hekel aan royalty en dacht bij de grote kapitalisten opruiming meteen het loo maar af te fikken of misschien wilde hij gewoon de zwijntjes uit de kroondomeinen voorkoken voor de overwinningsbarbecue. Zijn er nog meer hier die de paranoia en het simplistische goed en kwaad van de koude oorlog missen in deze tijden van ontploffende terroristen en liegende overheden met zoveel agenda’s dat je eerst een flowdiagram moet maken voordat je een mening kunt formuleren? Of wordt ik oud en was vroeger alles beter?

 14. 40

  @30, als je het aanvalsplan van 1 legergroep hebt wat heeft dat dan met zelfstandig te maken?
  ik ben geen militair deskundige maar in dit plan worden bijna alle navo basissen gebypassed, lijkt mij vrij naïef om er vanuit te gaan dat de bewuste militaire planners er van uitgaan dat die dan niks doen en heel je flank open ligt, zal toch een andere legergroep mee moeten afrekenen met weer een ander aanvalsplan

 15. 41

  Koersk ja toch Bismarck?,…ontploffing in wapenkamer vlgs officiële rapport,…klopt niet met gat in de romp waar precies een bepaalde type torpedo in past. En waar heb ik dat meer gehoord met dikke rapportjes achteraf…..
  Krasjat,..en ik denk zélfs dat je met alleen schildersezel en penselen een heel peloton ME- ers aan het snikken brengt. Overigens bij #33: Gaat om onofficieel gezonken Russische onderzeeërs. Schade opgelopen tijdens uit de hand gelopen spelletjes knikkeren met Amerikanen of zo. Geen geld om ze allemáál te monitoren.

 16. 42

  Overigens Dewy,…was een heerlijke onbezorgde tijd met die plateauzolen, Mcloud jasjes en rondrijdend op een puch met té hoog stuur op zoek naar actie,…ach je weet wel (voeten en schouders staan nóg scheef), maar veel van de huidige ellende is toch terug te voeren op de Koude Oorlog (Irak)?

 17. 45

  het is niet zo dat ik terug wil naar de koude oorlog, die tijd is gelukkig voorbij maar de wereld was toen wel heel wat simpeler en niet alleen in het westen, de meeste slachtoffers van nu vallen buiten het westen

  enigste wat ik mis aan de koude oorlog is dat in die tijd mensen nog ergens in geloofden en er nog idealen bestonden, tegenwoordig geloven mensen alleen nog maar in hun eigen portemonnee

 18. 46

  @edwin

  “tegenwoordig geloven mensen alleen nog maar in hun eigen portemonnee”

  nou nou, ik heb het vermoeden dat de SP ook erg gelooft in mijn portemonnee!

 19. 48

  TRS, ik heb het niet over de sp maar over hippies, punk, new wave, dat soort bewegingen zijn er bijna niet meer en wat er nog is is hoofdzakelijk commercieel

  in de koude oorlog probeerde je nog te geloven in een betere wereld, het culturele leven van nu is afgevlakt naar een mac consumptie koek, idealen zijn dood

 20. 49

  Ik begrijp wel wat je bedoelt Edwin: het onvoorspelbare en ongrijpbare terroristengedoe van nu vergeleken met…. Maar de Koude Oorlog indirect uitgevochten in, noem maar een zijstraat, AFRIKA:..”de wereld was toen wel heel wat simpeler” ??!

  Slaat de verveling weer es toe JSK? Of was de dompteuse iets te streng,…al dat zaagsel op je zwarte leren dompteurspakje en zo…..bah…

 21. 51

  Yevgeny Podorkin, dat klopt, die werd uitgevochten in angola, vietnam, afganistan, etc. maar je had heel duidelijk invloedsferen van oost of west en regiems die door één van de 2 ondersteund werden, de ander bleef daar dan meestal uit, de puinhoop in afrika, azie en het midden oosten is nu een stuk groter, tijdens de koude oorlog had een bush er echt niet over nagedacht irak binnen te vallen, toen was de kans op een confrontatie met rusland veel te groot, de oorlogen die er waren waren meestal in gebieden die je kan zien als grensgevallen van elkaars invloedsfeer

 22. 52

  Jezus Christus en dat allemaal vanwege nuken?

  Ik denk dat ik maar effe ga nuken tussen de buken en vervolgens rap in de luken met een lekker kuken ;-) maar pas wel op voor de tuken die kunnen aardig suken!

 23. 53

  @ esgigt: zullen we bij de Apenheul beginnen? Daar kunnen we ons vermenigvuldigen met de aanwezige populatie. Met ons superieure DNA komt daar zeker een prima(at) armee uit voort.

  Laat de komkommertreinen maar rijden! Volgende halte: Apenheul!

 24. 54

  Schat je zou het alleen maar met mij doen … heb je beloofd … wat lees ik nou?

  Je vermenigvuldigen met een aap?

  Weet je dat zeker?

  Dat vind ik niet goed lieverd … .

  Dit vind ik vergasso ;-)

 25. 55

  Indirekt zei ik Edwin,..do Idi Amin, Jean-Bédel Bokassa, Robert Gabriël Mugabe en Mobutu Sese Seko ring-a-bell? Maar het houdt inderdaad nooit op. Ik moet trouwens nodig een muurtje stucen en daarna maar een stevig potje nuken in de struken. De Gruten!

 26. 56

  dat belletje ringt wel maar nu zoekt ieder zijn eigen avontuur en wapens zijn tegenwoordig van meerdere partijen te krijgen, mugabe was trouwens ooit het lichtende voorbeeld van hoe het wel moest

  maar plezier tussen je struken ;)

 27. 57

  Ja, dat simplisme van vroeger viel wel tegen… Een dictator die zijn bevolking liet verhongeren, of vermoorde of opat, was een goede, omdat ie smeergeld van de VS en/of Europa kreeg om de communisten in zijn land te martelen.

  Toen ik klein was ging ik van die inherente goedheid van de VS uit en snapte ik helemaal niets van die goede dictators.

 28. 58

  @edwin:

  in de koude oorlog probeerde je nog te geloven in een betere wereld, het culturele leven van nu is afgevlakt naar een mac consumptie koek, idealen zijn dood

  Valse nostalgie. Ik hoor genoeg over de jaren ’60-’70 protestacties die vooral werden gebruikt om meisjes te ontmoeten, en over de vrije sex die helemaal niet zo vrij was. We hebben de neiging om het gras aan de andere kant als groener te zien, zelfs in temporele zin.

  Een dictator die zijn bevolking liet verhongeren, of vermoorde of opat, was een goede, omdat ie smeergeld van de VS en/of Europa kreeg om de communisten in zijn land te martelen.

  Net zoals Castro en Mao jaren lang de lievelingen van links Nederland waren?

 29. 60

  Oud nieuws, zwolle/’t harde stond op de lijst omdat dat een belangerijk spoorweg knooppunt was/is voor het NL leger dat zich ten tijde van oorlog richting de laagvlakte in het noorden van duitsland moest spoeden.

  zwolle weg = 3/4 van NL minimaal 2 dagen vertraagd, vandaar.

  hetzelfde geld voor utrecht en apeldoorn.

  Den haag is logisch, vanwege de regeringszetel aldaar.

  Rotterdam vanwege de gaven, blijft alleen amsterdam over, die doen ze gewoon omdat ze net zoals de rest van de wereld een hekel aan amsterdam hadden ;-)

 30. 64

  En dah’s misschien wel jammer Flip_Flop,…..dat b.v. Iran geen nucleair arsenaal heeft,..anders hadden we misschien weer fijn Koude Oorlog.

 31. 66

  @Sargasme : OK! Manhattan en Berlin moeten wachten. Morgen bestormen wij de Apenheul!

  (Kunnen we gelijk de infiltranten die de Russen daar geplaatst hebben, verdrijven!)

 32. 71

  JSK

  de jaren 60 –70 waren hoofdzakelijk nozems, was de eerste jongerencultuur die opkwamen voor meer vrijheid, ander dan dat zat daar verder niets achter, de hippies kwamen eind jaren 60 en dit heeft geduurd tot eind jaren 70 en dat waren de voorvechters voor seksuele revolutie, muzikale en sociale revolutie, hiermee kwamen later ook de bom-moeders, dolle mina’s, etc.
  dat de vrije liefde niet zo vrij was kwam omdat de maatschappij je dwong bij zwangerschap te trouwen, de echte sexuele revolutie kwam pas met de vrije verstrekking van de pil
  de hippie cultuur hielt zich hoofdzakelijk bezig met de oorlog in vietnam en niet met de koude oorlog

  punk kwam eind jaren 70 en new wave kwam daar weer uit en die hebben de hippie fakkel overgenomen zonder het flowerpower gebeurden, met de komst van reagan in 81 kwam de koude oorlog op haar hoogtepunt en dat had een grote invloed op de punk/wave scene en een gedeelte van de maatschappij, die waren anti koude oorlog, woningen werden kernwapenvrij verklaard, er werd gedemonstreerd tegen kruisraketten, atoomschuilkelders en kernenergie
  in die tijd draaide alles om de bom die elk moment zou kunnen vallen

  de meeste (sexuele) vrijheden die er nu zijn is door die groepen verworven en de jaren 80 was geen valse nostalgie, zou het met alle plezier zo weer over willen doen

 33. 72

  57 @ Bismarck, blijft altijd lachen jouw simplistische eenzijdigheid, het aantal dodelijke slachtoffers van bijvoorbeeld stalin wordt geschat op 60 miljoen

 34. 73

  @58 en 72: Kijk daar gaan jullie weer in pavlov. Ik was serieus voor de VS door dik en dun als kind (Reagan was de man, zo werd dat eringetimmerd door alle ouderen, inclusief de schoolmeesters).

  In de tijd van Pol Pot, Mao en Stalin leefde ik nog niet (danwel was ik nog te jong om bewust te zijn dat er zoiets als landen bestonden, afgezien van Limburg, Belsj, Hollandj en Pruusjes), maar ik kan me heel goed voorstellen dat mensen die leerden dat de SU inherent goed was net zulke vraagtekens gehad moeten hebben. Net zoals in mijn tijd Castro en Mandela toch een vraagteken moeten zijn geweest voor de communisten, want die waren voor mij overduidelijk slecht.

 35. 75

  @Bismarck:
  Je was a-kritisch toen, en je bent a-kritisch nu. Maar je kan anderen daarvan niet de schuld geven. ‘Zelfs’ in de jaren ’70 en ’80 waren er genoeg publieke figuren die de V.S. en allerhande Latijns-Amerikaanse dictaturen bekritiseerden.

 36. 76

  @75: Ik trek een andere conclusie: Ik was een blinde VS-volger toen, jij bent het nog steeds. Ik was toen selectief kritisch op alles wat naar communisme riekte toen, jij bent het nog steeds. Je bewijst het weer met je posts hier.

 37. 79

  Waarom apeldoorn is toch simpel.
  De man had gewoon de reclame’s gezien en dacht dat alle problemen in het westen op te lossen waren met 1 simpel telefoontje.
  Dus nuke die handel dan kan dat telefoontje niet worden gepleegd.

  Euh Eve apeldoorn belle??

 38. 80

  73 @ Bismarck, je voelt je dus verraden door je eigen naïviteit? is dat de reden van je selectieve verontwaardiging? van de ene partij verwachte je dat die alles goed deed dus noem je, ik zeg maar wat, 1000 doden een massamoord, van de andere partij verwacht je niks anders en dan vind je 1000 doden wel mee vallen want normaal zijn dat er minstens een half miljoen

  ik veroordeel geen landen maar daden en presidenten, reagan was slecht, clinton goed en bush is een ramp
  amerika heeft ieder geval nog een democratie en een pers die een president in toom houd zijn genoeg despoten die dat niet hebben en zich nergens wat van aantrekken

  overigens die dictator die zijn bevolking opat werd niet gesteund door de vs maar door libië en de sovjet unie, de vs had vanwege zijn wreedheid haar ambassade daar al in 72 gesloten

 39. 82

  @80: Beetje overcompenssatie is er misschien, maar wat jij zegt is zeker niet het geval. Ik doelde trouwens op de Keizer van Centraal Afrika, die werd gesteund door Frankrijk (en andere westerse staten). Dat was in de tijd voor Frankrijk door Fox tot verlengde van de as van het kwaad werd verklaard.

  Maar idd er waren ook communistische dictators die uiterst nare dingen deden. Dat was alleen normaal, want ze waren immers communist en dus per defenitie massamoordenaars.

 40. 83

  ik weet niet of dat laatste weer een poging is tot je strooi gebeuren maar ik geloof niet in per definitie, dat is nou net het punt dat ik bij jou probeer te maken, ik hou het liever op feiten

  en heeft het communisme ooit ergens bestaan? misschien onder lenin maar communisme en dictatuur gaan niet samen, wel dictaturen die zich rechtvaardigen op een systeem

 41. 84

  @#36 : knikkers ? Kellogs !

  @#79 : dàt, en een wat te letterlijk-bureaucratische vertaling van “Centraal Beheer”.

  @#42 e.v. Hey en worden jullie ook zo nostalgisch bij het woord “neutronenbom” ?

  [img]http://i.biblio.com/b/540m/17735540-0-m.jpg[/img]

 42. 85

  Encyclopedie v/d koude oorlog gezocht… Titel gezocht : heb ooit ’s in een kringloopwinkel een boek laten staan, nogal groot formaat, uitgegeven in 1982 ofzo, bij Het Spectrum, denk ik, en dat was echt zo’n typische encyclopedie met zwartwittekeningen en ruitjesdesign uit de tijd, en een groot deel ging over de neutronenbom. Handboek overleven in de Koude Oorlog of na de neutronenbom, ofzo, hoe heette het ook alweer ? Echt een ikoon van z’n tijd, dat Het Spectrum zo’n boeken toen het drukken waard achtte, er een verkoopssucces in zag temidden van barre economische tijden. Wie helpt ?

  Overigens qua nostalgie : met de hittegolf “Toute une nuit” herbekeken van Chantal Akerman (1982), en eerder “Les rendez-vous d’Anna”. “Toute une nuit” is nu pas uit op dvd, samen met “Golden eighties”, bij Cahiers du Cinéma, en in de film zie je er een hele reeks kruim in acteren. En plots heb je daar ook scènes met een ouderwetse gastarbeider alleen op een appartement, dat was echt een schok, terug naar het Koxplein anno 1979, Jaga, café’s met bordjes “Noordafrikanen niet toegelaten”, Robert Nols… Niet dat ik daar nostalgisch naar ben, veel kwaad is toen geboren, maar : wàt is de wereld toch veranderd he, van gastarbeiders naar allochtonen, van communisten naar terroristen…

  [img]http://www.aromadiamore.be/Afbeeldingen/Hoezen/Koude_Oorlog.jpg[/img]

 43. 89

  @Sargasme : Voor de volgende actie kijken we gewoon uit naar een plek die jij kan bereiken zonder in slaap te dommelen….

  Prettig weekend!